Ilčić: Imam prijatelje homoseksualce, ali ne bliske

Vijesti 14. ožu 201721:11 > 21:17
N1

Neću čačkati u način života Damira Habijana iz HDZ-a, ali on svojim načinom života spada na ljevicu i isti je kao i SDP-ovac Kišić, rekao je Ilčić u emisiji Veto odbivši otkriti što je točno mislio kada je rekao da kandidat HDZ-a ne živi kao demokršćanin.

Gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić još jednom se obrušio na kandidata HDZ-a Damira Habijana za gradonačelnika Varaždina, no na nekoliko ponovljenih pitanja nije želio dati odgovor na što je mislio kada ga je optužio da ne živi po demokršćanskim vrijednostima.

– Nemam osobno ništa protiv tog čovjeka. Svaki čovjek bira hoće li živjeti u skladu s kršćanskim vrijednostima ili ne, neću nikome ništa nametati, određivati ili sugerirati. No, potpuno je nevjerodostojno kada je netko u stranci koja se poziva na kršćanske vrijednosti, a živi potpuno suprotno. Ja jednostavno imam pravo reći zašto ja njega ne podržavam, i ako ja smatram da je on nevjerodostojan ja ću reći da je on nevjerodostojan – rekao je Ilčić i dodao:

– Neću ići čačkati u njegov način života, Varaždinci znaju. Ja sam rekao svoj stav. Znam da ne živi na taj način, da nije nevjerodostojan. Naravno da se ne radi o tome da on ne ide u Crkvu.

Iličić je na pitanje je li kršćanski osuditi nečiji način života odgovorio kako on ne osuđuje Habijana kao čovjeka.

– Kršćanski nikada nije osuditi čovjeka, ali je osuditi ponašanje. Mi nikada ne osuđujemo čovjeka, jer čovjeka treba prihvaća. Ali treba biti kritičan u ocijenjivanju svakog ponašanja. U javnom životu zagovara jedne principe, a u osobnom živi drugačije – rekao je Ilčić.

Komentirajući činjenicu da je nakon njegovog istupa Habijan dobio podršku i protukandidata iz SDP-a Alena Kišića Ilčić je rekao da su oni isti po svjetonazoru.

– Habijan je isti kao i SDP-ovac. On i Kišić su jednaki i ne znam što rade u dvije različite stranke i naravno da su se ujedinili. Habijan svojim načinom života spada na ljevicu. Neka ide u stranku koja ima takav sustav vrijednosti – rekao je Ilčić koji očekuje da će ući u drugi krug izbora u Varaždinu.

Na kraju emisije Ilčić je rekao kako smatra da se u Hrvatskoj mora razvijati tolerancija u kojoj će živjeti ljudi različitih svjetonazora.

– Ja na poslu imam ljude koji nisu u braku, imam prijatelje homomoseksualce i s njima se družim. To meni ne predstavlja problem. Naravno da naše prijateljstvo nije toliko duboko kao s onima s kojima dijelim veći broj vrijednosti. Ali moramo imati tu pluralnost – rekao je Ičić.

Jednako kao što nije u Varaždinu i Šibeniku podržao kandidate HDZ-a Ilčić je najavio kako HRAST to neće niti u Zagrebu. Iako nije želio reći to jasno, dao je do znanja kako će podržati Brunu Esih.

– O njoj imam visoko mišljenje. U Zagrebu se radi jedna fina ekipa – rekao je Ilčić.

Priznao je kako iako je služio vojsku u specijalnoj postrojbi JNA nije bio dragovoljac Domovinskog rata.

– Vratio sam se nakon što sam odgulio JNA godinu dana studirati i kada je počeo rat sam odlučio nastaviti studirati. Ne mislim da je to neki grijeh, ali cijenim branitelje – rekao je Ilčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.