"Naš je interes radnik, Todorić nas ne interesira previše"

Vijesti 16. ožu 201721:19 > 21:19
N1

Gost Pressinga bio je čelnik Hrvatskih laburista, David Bregovac.

Kako komentirate ova zbivanja oko Agrokora?

Što reći na tu temu, nama je jedini interes radnik, zaposleni ljudi, njihovi dobavljači i kooperanti. Todorić nas baš i ne interesira previše. Nama je cilj da se vidi što se može napraviti isključivo za radnike, kooperante i dobavljače.

Što bi se trebalo raditi?

Država može vidjeti na koji način riješiti te probleme. Prvo treba ustvrditi koji je pravi dug. Ako je to stvarno 6 milijardi kuna, pitanje je što je Ministarstvo financija radilo dosad.

Je li vama prihvatljiva nacionalizacija te tvrtke?

Ne znam kako bi se to moglo izvesti. Čudno je to s našim državnim firmama. Kapitalisti su govorili da država ne može biti vlasnik ničega, ali kad firma počne propadati, onda traže pomoć države. To je stvarno čudno. Ako postoji mogućnost za nacionalizaciju, ja sam za to. Smatram da ljudi mogu voditi firmu.

Ideja o državnom vlasnitštvu vam nije strana?

Apsolutno ne.

Todorić je u teškoj situaciji. Otkud ideja da se vrati u državno vlasništvo nešto što je on započeo?

Ako postoji mogućnost da se sjedne, da stručni tim vidi, zašto ne? I Njemačka ima svoje firme koje su u državnom vlasništvu, a kojom upravljaju ljudi.

Kako vidite poziciju sindikata u ovom slučaju?

To su većinom sve privatne firmice i teško sindikalna sjena uspijeva. Kad radiš za 3000 kuna teško da će se nešto promijeniti.

Nije li čudno da sindikati nisu jasnije reagirali?

Je, ali jeste li vi čuli da oni nešto predlažu? Mislim da treba raditi veliku dramu, treba se reći što se događa.

Tko predstavlja radnike u Hrvatskoj?

Nitko. SDP dosad u prošlom mandatu nisam primijetio da su nešto radili za radnike. S novim vodstvom se možda nešto promijeni. Odlaskom Zorana Milanovića, SDP je postao ljevija stranka. Mi smo u ovom trenutku kao Hrvatski laburisti veći socijaldemokrati od SDP-a. Umjesto da pričamo o konkretnim stvarima, mi se uvijek vraćamo na partizane i ustaše?

Ne zanimaju vas partizani i ustaše?

Da, kao povijesne činjenice, ali njima je mjesto u povijesnim knjigama, nema njima mjesta u hrvatskom društvu.

Što je za vas radnik?

Svi koji rade. Ali trenutno su nam u fokusu radnici na blagajni, jer su momentalno najosjetljiviji. Tim ljudima treba prvenstveno pomoći, prvo treba taj sustav srediti, kad se to sredi, automatski ste pomogli svima ostalima.

Što je vaš prvi politički prioritet?

Izmjena Zakona o radu. Smatram da ima previše mogućnosti prema poslodavcu, premalo prema radniku. Priče da poslodavac ne može radniku dati otkaz samo tako su bezveze.

Što mislite o Novoj ljevici?

Nisam ih previše ni primijetio. Ako je Markovini momentalno najveći problem nacionalizam, a ne radnici, ne znam što bih rekao.

Nije ljevica samo stvar radničkog pokreta, nego i neki sustav vrijednosti…

Mi jesmo ljevica u smislu da ćemo reći ono što ne valja u društvu. U zadnje vrijeme jest velika fašizacija društva. To nije dobro i to smeta svima.

Što mislite o Radničkoj fronti?

Stranka koja je možda previše agresivna za moj ukus, u smislu da su previše za revolucije, a premalo daju konkretna rješenja. Ali i takve stranke trebaju na lijevom spektru.

Što mislite o Živom zidu?

Živi zid je čudna stranka. Jesu li oni uopće više stranka? Ja ne znam što su oni.

Što ste dogovorili s Davorom Bernardićem?

Tamo gdje se u sredinama dogovore SDP i Hrvatski laburisti, da se formira koalicija i da idu slobodno. Tamo gdje ne mogu, neće ići. Na lokalnim izborima stvari su vezane za svjetlo i kanalizaciju, nema tu ideologije.

Išli biste i s HDZ-om?

Ako se nađe dobar kandidat, da.

Je li Bernardić suglasan s tim?

Tamo je bio i HSS i HSU, svi će oni moći koalirati.

Što je sadržaj dobrog društva?

Ideja da se ide prema boljem društvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.