Prijevoznici radi skupljih cestarina dižu cijene

Vijesti 18. ožu 201709:08 > 09:13
Marko Lukunic/PIXSELL

Povećanje cijena cestarina dodatni je udar na prijevoznike, a to će se shodno tome preliti i na građane, upozorila je Hrvatska gospodarska komora.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj upozorila je da rast cijena cestarina predstavlja dodatni udar na prijevoznike, a to će dijelom platiti i građani.

“Korisnici usluga, tj. naručitelji prijevoza, jedini su na koje prijevoznici mogu prebaciti povećane troškove, stoga će i doći do podizanja cijena proizvoda i usluga te će nam svima rasti životni troškovi”, upozorila je Čagalj te dodala da će ukupni troškovi prijevoza porasti za pet do deset posto u odnosu na prošlu godinu jer je i cijena goriva u tom razdoblju porasla dvadesetak posto.

“Autobusni prijevoz putnika u turističkoj se sezoni većinom događa na autocestama pa će trošak autobusa povećanjem cestarine od 15 posto porasti, npr. između Zagreba i Splita, otprilike 60 kuna. U odnosu na prosječnu popunjenost od 50 posto, svaka će karta poskupjeti za dvije do tri kune”, rekla je Čagalj za dnevnik.hr te dodala da se ovim odlukama dodatno potiče prijevoznike da koriste neprikladne ceste bez naplate. Zbog toga će prijevoz putnika i robe biti sporiji te manje siguran, a državne ceste dodatno će se uništiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.