ANKETA | Što uopće dokazuje peticija Vigilarea?

Vijesti 18. ožu 201714:57 > 14:57
N1

"Svojim potpisom pristajete da Zaklada Vigilare sa sjedištem u Zagrebu, Ul. Janka Grahora 4, obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu provođenja ove akcije, kao i statutarnih aktivnosti Zaklade, tj. promidžbe i zaštite kršćanskih civilizacijskih vrijednosti u društvu", piše sitnim slovima na obrascu peticije inicijative Prolife.

No, što će građani zapravo potpisati? Koje su to kršćanske vrijednosti?

Ta peticija, koja bi trebala poslužiti kao “osnova za drugu fazu” pritiska na vlast da donese zakon o pobačaju u skladu sa svjetonazorom ove udruge, zapravo uopće u svom objašnjenju ne sadrži nikakve informacije ili smjernice. Navodi se tek:

“Poštovani predsjedniče hrvatske Vlade i narodni zastupnici, tražim od vas da zakonski zaštitite nerođeni život u Hrvatskoj i konkretno pomognete ženama koje žele roditi svoje dijete”.

Budući da aktualni zakon već sprječava prekid trudnoće na zahtjev nakon 10. tjedna, a niz antidiskriminacijskih i radnih propisa te poticaja od strane države služe, makar nominalno, da pomognu ženama koje žele roditi djecu, teško je oteti se dojmu da bi se potpisi ovako široko postavljenog zahtjeva mogli tumačiti na svakojake načine.

U prvom redu – kao zagovaranje zabrane prekida trudnoće. Ili ne? Vice Batarelo iz Vigilarea inzistira da ne zagovara “nikakve zabrane”, premda se pobačaju “osobno protivi” pobačaju i tvrdi da postoji konsenzus – što nipošto nije točno – kada je riječ o trenutku početka života (začeće).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.