Poduzetnik ide u Dublin: Plan je ostati i odgajati male Irce

Vijesti 19. ožu 201711:46 > 11:48
N1

Poduzetnik koji se bavi prodajom informatičkih usluga Josip Almaši gostovao je u TNT-u. On napušta Hrvatsku, odlazi u Irsku.

Njegova tvrtka bavi se open-source elektronikom, na tragu koncepata Raspberry Pi i Arduino, 3D printerima, za koje navodi da su podrška svim start-upima u Hrvatskoj i to vodeći u Hrvatskoj i regiji.

“Poslovanje sam dijelom preselio u Dublin. Zašto? Ovdje je porezno opterećenje je nenormalno. PDV se plaća unaprijed, prije nego što je dodana vrijednost nastala, porez na dobit. Firma ne može tako rasti”, kazao je.

Seli se s obitelji, a radnici ostaju, dok će dobit vjerojatno otići u Irsku, navodi on, i to zbog poreznih davanja.

“Ne možemo vlastita sredstva reinvestirati”, kazao je, mada po njemu nije ključno bilo ukidanje porezne olakšice na reinvestiranu dobit.

“Ta olakšica nije bila nikakva. Ja govorim o zadržanoj, a ne o reinvestiranoj, koja povećava osnivački kapital firme. To je dobit firme koja se investira u robe, usluge, plaće”, kaže Almaši.

Odrasti u bijedi nikome nije zabavno; Hrvatsko školstvo nije školstvo već indoktrinacija

Od Irske očekuje blagodati, jer će porez na dobit biti nula posto prve tri godine.

“Nakon toga 12,5, a ako prijavite patent 6,25 posto”, kazao je Almaši. Zarađivali bi zato više: ovdje je porezno opterećenje 65 posto, a u Irskoj prve tri godine 23 posto.

“Odrasti u bijedi nikome nije zabavno. Iako sam ja uspješan poduzetnik, to je sveprisutno. Ovdje je milijun ljudi ostalo bez svojih primanja, a da ne kažem da hrvatsko školstvo nije školstvo već indoktrinacija. Ne želim da moja djeca prolaze indoktrinacije, već da se obrazuju i razvijaju”, kaže on, dodaje. Upitan znači li to ostanak u Irskoj.

“Da, da, definitivno. Ostati i odgajati male Irce”, kazao je.

Agrokor mu duguje već dvije godine, ali ‘nema smisla tražiti naplatu’

Problema je toliko da ih se ne može pobrojati, a nelikvidnost je manji – plaćalo se unaprijed, putem računa. Birokracija je prekrcana glupostima, navodi, kao i Porezna uprava.

Upitan je je li imao isti tretman od Porezne uprave ili Hrvatske gospodarske komore kao i Agrokor.

“Nisam primijetio da HGK postoji, ne bih ni znao za njih da ne moram platiti članarinu. S Agrokorom sam čak poslovao. Rekorder je, koliko znam, Konzum s dvije godine neplaćanja računa. Dvije godine mi nisu platili”, kazao je. Upitan kako se ponio prema tome.

“Piši kući propalo. Nisam otpisao dug, ali nema smisla tražiti naplatu, to nema smisla”, kazao je. Na pitanje zašto se Todorića ne blokira ili ne ovrši u takvim slučajevima, kaže: “Dobro pitanje. Možda zato što kontrolira toliko firmi da ako blokirate Konzum, nećete više moći raditi ni s Jamnicom niti sa bilo kojom drugom firmom. Sve je povezan. premoćan je da bi se netko usudio zamjeriti mu se”.

Almaši kaže da u Irskoj još uvijek nije osigurao društvenu, bazu, ali očekuje da će se zbog djece brzo “skompati” s drugim roditeljima, a tako isto i na poslu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.