Trebamo temeljito pričati o sadašnjosti, umjesto o prošlosti

Vijesti 24. ožu 201708:42 > 08:48
N1

Danas je u Saboru održana sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu na temu Mostovog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima.

Nakon sjednice Odbora na kojoj je prijedlog podržan, Hrvatski sabor nastavio je sjednicu raspravom o Mostovom prijedlogu, koji je u četvrtak Vlada ocijenila manjkavim i utvrdila da treba doradu do drugog čitanja.

Kako je tekla rasprava na sjednici Odbora pratite u nastavku:

N1

‘Trebamo zakon koji će riješiti pitanje arhivistike u Hrvatskoj, a ovaj se prijedlog bavi uskom područjem i kvalitetno je napisan. Možemo ga usporediti sa češkim zakonom koji je najliberalniji, želimo u potpunosti otvoriti arhive’, kazao je Nikola Grmoja pred Odborom.

‘U našem prijedlogu nema povrede osobnih podataka. Predsjednik Kluba HDZ-a sinoć je najavio da će HDZ podržati ovaj prijedlog, a iste informacije su i za SDP’, kazao je Grmoja.

‘Arhive treba otvoriti, naš se stav nije promijenio. No Vlada priprema sveobuhvatni zakon o arhivskoj djelatnosti, koji obuihvaća i ovaj prijedlog, koji treba biti pred Saborom prije ljetne sttanke. Sad imamo parcijalno rješenje, a u kratkom roku imat ćemo cjelokupno rješenje’, rekao je Željko Reiner.

‘Imamo situaciju da su u komunizmu ljudi prisluškivani, praćeni… i sad se stavljaju u istu razinu i podaci o tim žrtvama i podaci onih koji stu to radili. To nije intencija nikoga, ni Mosta’, kaže Reiner.

‘Nije javni interes kakav je bio nečiji spolni život nekoga prije 40 godina, neke žrtve koja je bila prisluškivana. Tu treba doraditi stvari da se postigne cilj koji svi dijelimo – što se događalo za vrijeme totalitarnih režima’, kaže Reiner.

N1

‘Kad ne znaš što ćes s budućnosti, onda se vraćaš u prošlost da zabaviš narod, rekao je potom SDP-ov Mirando Mrsić.

‘Za budućnost je puno važnije što se događalo od ’90-ih naovamo. Treba u tom razdoblju razbiti neke mitove’, smatra SDP-ovac.

‘Ipak, SDP podržava ovaj prijedlog, neka se partneri dogovore tko će to napisati – Most ili HDZ, od SDP-a ćete dobiti podršku, no napominjem, važnije je što se događalo od ’90. naovamo’.


Zlatko Hasanbegović hvali Mostov prijedlog, no i čudi se što su svi za otvaranje arhiva, javlja naša reporterka Katarina Brečić. On, također, smatra da su, po pitanju arhiva, zakazali svi od 90-te. ‘Donošenje integralnog zakona nije ni u kakvoj suprotnosti s parcijalnim rješenjem’, kaže, dodavši kako ‘nedostatak financija ne može biti alibi za nedonošenje Zakona o arhivima’.

 ‘Trebali bismo ovako temeljito razgovarati o sadašnjosti u kojoj član Vlade kaže da jedan svećenik vrijedi više od 20 svećenika’, kazao je SDP-ov Bojan Glavašević.

Podsjetimo, Most predlaže da se zakonskim izmjenama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima omogućiti pristup dokumentima Državnog arhiva nastalim do 22. prosinca 1990.

Vlada je u četvrtak ocijenila da Mostov prijedlog zakonskih izmjena treba doraditi do drugog čitanja zbog niza manjkavosti i nedorečenosti , te najavila pripremu cjelovitog zakona o toj materiji koji bi u Sabor trebao biti upućen prije ljetne stanke.

Više čitajte NA OVOM LINKU.