Svaka jedanaesta žena u Hrvatskoj oboli od raka dojke

Vijesti 25. ožu 201719:06 > 19:13
N1

Na čak 15 lokacija u Zagrebu obilježen je Dan narcisa. Akcija kojom se želi pojačati osvještvanje javnosti o raku okupila je, uz liječnike i oboljele, i rekordan broj političara.

Žuti cvijet za Biserku je simbol nade. Jedna je od preživjelih.

“Dijagnoza je bila invazivni karcinom dojke prvi gradus i za 21 dan kad sam bila oprerirana 1.7 bilo je drugi gradus. Što znači da sam tada odustala i da sam šest mjeseci čekala sljedeću kontrolu – ne znam kako bi završilo”, prisjetila se Biserka Blažeka.

Rak dojke bolest je koja se ne događa nekog drugoj, već svakoj jedanaestoj ženi u Hrvatskoj. Različitih su uzrasta, zanimanja i načina života. I statistika kaže da će ih ove godine u Hrvatskoj od raka dojke umrijeti više od tisuću.

“Žene se prekasno javljaju, one se javljaju u stadiju bolesti koji zahtijevaju složeniju terapiju. Zato ove akcije podržavamo. Razvijanjem svijesti kod ljudi mi ćemo doći do toga da nam se pacijentice javljaju u stadijima kad je prognoza bolja”, kaže Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore

“Upravo na kontroli koji sam dobila kući od HZZO-a mi je otkriven rak I liječena sam. Znači treba se odazvati svakom pozivu”, kaže Zagrepčanka Tanja Šimek.

Jako loš odaziv na pregled

Neke žene taj jednostavni pregled nikad ne bi obavile da ne postoji mobilna mamografija. Već 12 godina obilazi Zagreb, ali i cijelu Hrvatsku. U sklopu programa preventivne mobilne mamografije pregledano je više od 43 tisuće žena.

“Nažalost odaziv je samo 60-50 posto. Time se spasi svake godine 700-800 života. Ako se sve žene odazovu pozivu spasit će se dodatno 400 – 500 žena”, komentira ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.