Kreditori i dobavljači Agrokora nastoje spriječiti kaos

Vijesti 30. ožu 201708:27 > 08:27
N1

Ispred Agrokora je naš reporter Hrvoje Krešić, koji će tijekom dana pratiti razvoj krizne situacije u tom koncernu.

Sinoć se, podsjetimo, odigrao sastanak između dobavljača i rusih kreditora, započeo je oko 19 sati u zgradi Kraša.

Neslužbeno se doznaje kako je cilj bio da se situacija smiri, jer polako izmiče kontroli. Vrijednosnice su u samo 24 sata pale s 50 na 40 posto. To je alarm i bilo bi problematično i da je u pitanju vrijednost dionica, a ne vrijednosnice, odnosno dug Agrokora. Vjerovnici i ruski kreditori nastojali su smiriti situaciju, pokazati da i dalje drže pod kontrolom, usmjeriti se konkretnom cilju da se stvari ne odvijaju kaotično, pogotovo nakon što je veliki dobavljač aktivirao založno pravo, kako bi dobio isplatu duga, putem ovrhe, a to može u konačnici dovesti i do stečaja.

Također se doznaje da je sastanak izrazito konstruktivan, izraženo je očekivanje da će se smiraj dogoditi do kraja tjedna, a u ponedjeljak bi trebali biti iscrtana rješenja.

Dobavljači su na zadnjem sastanku s Ivicom Todorićem zatražili da plan restrukturiranja bude donesen u iduća dva dana. Todorić nije ponudio ništa od onoga što se pomalo i očekivalo, odnosno nije tražio otpis duga. Navodno im je svima obećao da će dugovi u punom iznosu biti podmireni.

Još uvijek nije potvrđeno je li itko iz upravljačke strukture bio na sastanku, no, ako nije, to može značiti da su dobavljači i kreditori odlučili izgurati aktualnu strukutru i da ne računaju na njih ni dobavljači, niti kreditori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.