Kako će se rasplesti kriza u blokiranom Agrokoru?

Vijesti 31. ožu 201709:46 > 15:42
Goran Stanzl/PIXSELL

Vlada je danas na sjednici donijela tzv. lex Agrokor, Zakon o sistemski važnim tvrtkama, u sjedištu Erste banke u održan je sastanak s dobavljačima, država, odnosno Ministarstvo financija, danas je sjelo na račun Agrokora zbog duga za PDV...

SVE NAJVAŽNIJE IZJAVE I INFORMACIJE DONOSIMO U NASTAVKU:

15:40 Upravo je objavljeno da je blokiran i Konzum. Prethodno smo pisali da su blokirani Agrokor, Tisak, Jamnica…

Više čitajte OVDJE.

15:30 Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika⃰ i predstavnici Agrokora u principu su usuglasili ključne elemente tzv. standstill ugovora, potpis kojeg se očekuje tijekom dana (“Standstill”). ‘Cilj ugovora je olakšati napore kompanije da stabilizira poslovanje te osigura podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima u idućem razdoblju.

Više čitajte OVDJE.

15:25 Vlada donijela Lex Agrokor

Vlada RH

15:07 Počela sjednica Vlade na kojoj bi se u Sabor po izvanrednoj proceduri trebao uputiti Zakon o sistemski važnim tvrtkama, takozvani “lex Agrokor”.

“Postoje situacije kada se velike kompanije nađu u problemima, a značaj kompanija ima sistemski značaj za… ukupnu stabilnost zemlje. U sličnim situacijama su se znale naći i druge članice EU”, kazao je premijer. Vlada predlaže zakon koji će omogućiti da imamo zakon da se omogući postupak izvanredne uprave u poduzećima kojemu obveze iznose više od 7,5 milijardi kuna te više od 5000 zaposlenih.

“Ne radi se nacionalizaciji, izvlašćenju ili bilo kakvoj povredi vlasništva”, dodao je je.

Više o sjednici Vlade čitajte OVDJE.

14:40 Ivan Vilibor Sinčić je nakon izvanrednog sastanka u Banskim dvorima pred zgradom Vlade kazao da je Plenković najavio da će uskoro Vlada raspraviti novi zakon, no nije puno govorio o sadržaju zakona. Kada ga prouče, Živi zid će formirati stav prema tzv. lex Agrokoru.

“Interes je zaštititi hrvatske vode, kojima upravlja Jamnica, i poljopriredne površine, kojima upravlja primjerice Belje, kooperante i desetke tisuća radnika”, kazao je. Zamoljen da komentira prijavu protiv Ivice Todorića zbog lažnog prikazivanja stanja duga.

“G. Petrov je trebao podnijeti puno više prijava na vrijeme, i protiv ministra Zdravka Marića, jer je za Božić omogućio da HBOR da kredit Agrokoru iako je znao da ga neće moći vraćati. On će, dakle, u srijedu podnijeti prijavu, a u petak će podignuti ruku za zakon koji je u suprotnosti s tim”, kazao je Sinčić.

14:35 ”Premijer i potpredsjednica Vlade upoznali su nas sa sadržajem zakona, ali u kratkim crtama, jer radi se o složenom dokumentu pa bih s konkretnim komentarima čekao da bude objavljen. Premijer je zatražio svojevrsno razumijevanje, no svi smo se od svega ogradili jer nismo imali priliku pročitati kompletan tekst zakona”, rekao nam je Peđa Grbin nakon sastanka kod premijera.

Više čitajte OVDJE.

N1

14:05 Kako doznajemo, osim Ministarstva financija, na račun Agrokora sjela je i ACI Marina.

Više o tome čitajte OVDJE.

14:00 Premijer Plenković sazvao je konzultacije očito oko situacije u Agrokoru i Lex Todoriću. Premijer nastoji postići konsenzus.

Na sastanku u Vladi su bili predstavnici SDP-a Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić te Arsen Bauk, zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić a zastupnik Snage Goran Aleksić napustio je promociju jedne knjige jer ga je “premijer pozvao na hitan sastanak”. U Vladu je pozvan i Ivan Lovrinović.

Više čitajte na OVOM LINKU.

13:25 Jutarnji list navodi da je država s 81 milijun kuna danas blokirala Agrokor zbog duga za PDV.

13:00 Kako doznajemo, osim Belja, o kojemu smo pisali još jutros, u blokadi je i račun Agrokora, Leda, Jamnice, Tiska, PIK Vrbovca i Velproa. Kako doznajemo od Fine, Konzum nije blokiran, kao ni Roto dinamic.

Više čitajte OVDJE.

12:00 Davor Štern, bivši ministar gospodarstva, komentirao je donošenje tzv. lex Agrokora, kazavši da se protivi takvom nazivu, jer to je “zakon za sve vezane uz Agrokor”. Amerika je spašavajući General Motors spašavala povezane tvrtke, dodao je.

“Ovo je prvi pravi ispit hrvatskog gospodarstva, politike i oporbe”, kazao je. Iz razloga što ga nije pročitao, nije htio komentirati standstill agreement, koji je u ovom trenutku navodno načelno usuglašen, ali nije potpisan i sada prolazi fina usklađivanja.

Smatra da Todoriću treba priznati spašavanje poljoprivrednih tvrtki, koje je preuzeo.

“Treba odati priznanje g. Todoriću koji je oživio dijelove privrede koji bi bez njegova preuzimanja bio u puno gorem stanju, nego što je danas”, kazao je Štern.

Na pitanje zašto država u njegovo vrijeme nije vodila računa o zaduženosti Agrokora, on navodi da u njegovom mandatu, kada je bio ministar gospodarstva, Agrokor nije bio ovako velik, a nije imao ni ovakve dugove. Na pitanje zašto je dizao te kredite, kaže: “Nije imao izbora”. Pojašnjava da je za to zaslužan i rejting, odnosno rizik države u kojoj posluje.

N1

11:51 “Naravno da se ne osjećam odgovornim. G. Grmoja je jedan tako pametan momak… On jednostavno nije dorastao da komentira ovo na taj način”, kazao je Radimir Čačić za N1 nakon Grmojine izjave. “Hrabri potez g. Petrova? Ne znam treba li se čovjek smijati ili plakati… Pa njegova Vlada, njegov partner se ponaša neodgovorno”, dodao je.

Komentirao je i donošenje tzv. lexa Agrokor.

“Nadam se da neće doći do njegove primjene, jer to je opasno za hrvatsku državu. I skupo”, kazao je Čačić.

N1

11:50 Nikola Grmoja iz Mosta komentirao je stanje u Agrokoru. “Što mislimo o Todoriću pokazao je g. Petrov svojim hrabrim potezom”, kazao je, dodajući da je “koncern postao monstrum”.

“Ivica Todorić je završena priča… Andrej Plenković nije odgovoran, ali njegovi prethodnici jesu”, kazao je Nikola Grmoja. Više pročitajte OVDJE.

11:20 Zoran Stanković iz Atlantic Grupe došao je u zgradu Erste banke i kazao je da se “veseli sastanku, jer će napokon nešto saznati”. “Ništa drugo ne znamo, osim onoga što čujemo u medijima”, kazao je. “Mi vjerujemo da je još uvijek pod kontrolom”, dodaje.

“Lijep je dan, možda i vijesti budu lijepe”, kazala je Marica Vidaković iz Kraša dok je uzlazila u zgradu.

11:15 U Erste banci se, u međuvremenu, održavaju dogovori između dobavljača i kreditora. Kako RTL doznaje, banke su spremne u Agrokor “pustiti” oko 400 milijuna eura u okviru Stand-still aranžmana.

11:00 Kako N1 neslužbeno doznaje, ruski kreditori Agrokora ne žele pristati na standstill agreement, ukoliko Vlada odluči na koncern primijeniti tzv. lex Agrokor. Više o tome čitajte OVDJE.

10:55 Hrvatska udruga radničkih sindikata, glede situacije u Agrokoru, poziva sudionike dogovora i politički vrh na zaštitu radnih mjesta i nacionalnih interesa za očuvanjem poljoprivredno prehrambene industrije i boljim korištenjem prirodnih potencijala.

“U tom smislu, podržavamo donošenje odluka i propisa koji bi pridonijeli ostvarenju nacionalnih prioriteta u nastaloj situaciji”, navodi se u petak u priopćenju tog sindikata, koje je potpisao njegov predsjednik Ozren Matijašević.

Više o tome čitajte OVDJE.

10:50 Urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević dramatično govori o povezanosti hrvatske ekonomije i Agrokora. “Uključivanje države je neizbježno… Slom Agrokora bi Hrvatsku odveo u recesiju, vratio je u 2008.”, kazao je Nišević za N1 dodajući da država nema izbora. Kazao je i da je sudbina Ivice Todorića medijski zanimljiva, ali manje važna od sudbine Agrokora.

N1

10:45 “Mi ne možemo podnijeti da bilo tko propadne i imamo jako malo izlazaka se tržišta. Mi bismo najradije da kompanije, ma koliko neučinkovite, ostanu na tržištu… Previše to doživljavamo osobno, možda zbog devedesetih, možda zbog ugleda koji uživa Todorić”, kazala je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta za N1. Po njoj je uloga Agrokora u hrvatskoj ekonomiji – prenapuhana.

10:30 Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a obratio se medijima i komentirao prijedlog Zakona o prinudnoj upravi u sistemski važnim tvrtkama. 

Izjavu donosimo na OVOM LINKU.

10:20 Prema hrvatskoj javnosti ja sam apsolutno čist, rekao je ministar financija Zdravko Marić novinarima u Saboru. “Uopće neću ući u komentare o spekulacijama vezanim za izvještaje. U mom djelokrugu nije bila njihova izrada”.

Upitan je hoće li podnijeti ostavku. “U ovom trenutku ne, jer sigurno su to neutemeljene postavke i gnjusne insinuacije i ne želim dati za pravo onima koji me optužuju. Ja sam potpuno čist i jasan, ali sam otvoren ako netko bude mislio da ne obavljam ovaj posao kako treba”, odgovorio je Marić.

Više čitajte na OVOM LINKU.

10:15 Mostov Miro Bulj kaže da Maras nije u pravu, jer su i SDP-ove i HDZ-ove vlade bile sluge stranih interesa, a za njih igra i Ivica Todorić.

“Političke elite nisu štitile gospodarski suverenitet, sve vlade su pogodovale tajkunima, tako da opravdanje kolege Marasa ne stoji – to možemo vidjeti u slučaju Agrokora, INA-e, telekomunikacija – jer su i SDP-ove i HDZ-ove vlade radile za strane interese. Hrvatska je štitila sve tajkune – od onih koji su u Splitu prodavali manistru do onih koji su imali dvore kao što je Todorić, očito je planski vođen kako bi netko drugi to preuzeo. Pitaju me blagajnice Konzuma što će biti, Marasa to nije briga jer je SDP-ov ministar poljoprivrede dao dvije milijarde kuna Todoriću, a ne malim OPG-ovima. Loše ste vodili ovu državu,” poručio je Bulj SDP-ovcu Marasu.

10:10 ‘Agrokor je neodrživ već dugo vremena. To je slom kreditne, monetarne i fiskalne politike’, istaknuo je zastupnik Ivan Vilibor Sinčić, dodajući da je nemoguće vraćati dugove u takvim okolnostima. Lako je bilo, nastavlja, poslovati s opraštanjem poreza, uz potporu države i plaćanjem bonovima, što je protuzakonito. “Bonovi su protuzakoniti desetak godina. Što se radilo? Svi smo gledali kako se krši zakon. Očito je Agrokor država u državi”, kazao je Sinčić.

“Gdje je prijava protiv ministra Marića i osoba koje sjede u upravi Hrvatske banke za obnovu i razvoj”, pita Sinčić, dodajući da krediti koje je HBOR dao Agrokoru neće nikada biti vraćeni. Komentirao je i Zakon o sistemski važnim tvrtkama. “Zakon će kad tad doći na raspravu i mi smo za to da se ispita porijeklo imovine onih na koje će se primjenjivati”, kazao je Sinčić.

10:00 “Most očito ima informacije koja su se kaznena djela događala u toj tvrtci ili se radi o čistom populizmu da bi se zamaglila situacija i donio zakon koji bi stavio dodatni trošak na porezne obveznike. Uživa li ministar Marić povjerenje Mosta nakon što je gospodin Petrov podnio kaznenu prijavu protiv vlasnika Agrokora? Želim to čuti od Mosta”, naveo je Gordan Maras, dodajući da ne može povjerenje imati osoba koja je radila do prije godinu dana za Agrokor protiv kojega Most podnosi kaznenu prijavu.

Problem je podignuti minimalnu plaću, naveo je također, a nije problem milijune omogućiti ljudima za koje se rade posebni zakoni. Isto se pokazalo i prilikom porezne reforme.

8:30 Iz Agrokora još ne izlaze ni sa kakvim službenim informacijama, no prema neslužbenim informacijama postignut je tzv. standstill dogovor između uprave i kreditora – kamate ne bi neko vrijeme tekle na dug, a poslovanje bi bilo omogućeno novom tranšom. Osim toga, otišla bi sadašnja i došla bi nova uprava bez Todorića i Hrvata.

8:00 U međuvremenu, pojedini su veliki dobavljači aktivirali zadužnice. Zasad je blokirano Belje, kompanija u sklopu koncerna.

Podsjetimo, Vlada danas u Sabor šalje u hitnu proceduru tzv. lex Agrokor, Zakon o sistemski važnim tvrtkama, iako se još uvijek ne nalazi na službenome dnevnom redu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.