Faktograf: Predsjednici jedinica za istinitost izgovorenog

Vijesti 02. tra 201712:36 > 12:47
N1

Petar Vidov s Faktografa gostovao je u Točki na tjedan. Objasnio je kako se biraju izjave političara koje se kasnije analiziraju te tko je najizloženiji kritici. Naša Vanja Kranic izabrala je političare čije su se izjave od osnutka Faktografa najviše provjeravale.

Vidov je objasnio kako se političari sa samog državnog vrha češće provjeravaju.

”To je više stvar vlasti i oporbe. Ljudima koji su na vlasti je nezahvalnije, tako da su njihove izjave češće na rubu istinitosti. Važnije je znati govori li vlast istinu ili ne jer ona donose odluke”, rekao je Vidov pa objašnjava s kakvim se problemima suočava u svom radu.

”U Hrvatskoj javni registiri nisu pretjerano dobro ustrojeni. Većina podataka nije dobro sistematizirana. Trenutno je u procesu izrade jedna baza podataka za koju se nadam da će nam pomoću radu”, rekao je.

Ističe kako je provjera istinitosti tvrdnji političara važna te da je to osnova novinarstva. ”Javnost ima pravo znati što im političari govore i temeljem toga donositi zaključke”, kazao je.

Karamarkove izjave najčešće provjeravane

No, koliko zapravo naši političari govore istinu? Na popisu onih čije su se izjave najčešće provjeravale nalaze se istaknuta politička imena.

Na vrhu je Tomislav Karamarko. Faktogaf je njegove izjave provjeravao 19 puta. Ocijenio ih je s 1,63 pa je to na Faktografovoj skali dovoljno samo za ‘uglavnom netočne’ izjave.

Na ‘tapeti’ je bio i Zoran Milanović. Njegove izjave neto su točnije od Karamarkovih te je zaradio ukupnu ocjenu 3,08 – ‘ni točno, ni netočno’.

Na trećem mjestu se nalazi aktualni premijer Plenković. Faktograf je njegove izjave analizirao 12 puta. Prosječna ocjena mu je 2,17 što i nije loše kad se pogleda ukupna ocjena predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je zaradila čistu jedinicu.

Kako stoje Božo Petrov i ostali pogledajte u prilogu.