Vlasnici rafinerije u B. Brodu prijavljeni zbog onečišćenja

Vijesti 05. tra 201714:34 > 14:38
N1

Petar Bašić iz Slavonskog Broda podnio je kaznenu prijavu protiv vlasnika Rafinerije koja onečišćuje zrak u tom gradu i narušava zdravlje, pogotovo kod djece.

To je kažnjivo zatvorom, a u slučaju smrti oštećenih i do 15 godina zatvora, ističe se u prijavi.

Danas je u 5 minuta do 12 sati Državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu predao kaznenu prijavu protiv Rafinerije nafte ​iz Bosanskog Broda i glavnih direktora zbog kršenja članka 117 Zakona o zaštiti okoliša, koji govori o neusklađenosti rada postrojenja s okolišnom dozvolom.

Njih tereti kao supočinitelje kaznenih djela​ teškog zagađenja okoliša koje ugrožava zdravlje i živote ljudi u tom gradu.

Prijava je podnesena i protiv neutvrđenih osoba iz Optima grupe, vlasnika bosanskobrodske Rafinerije s nadležnom odgovornošću.

Navodi i da podnosi tu prijavu zbog toga što su nadležna tijela to propustila učiniti.

Petar Bašić, aktivist i bloger, već osam godina organizira peticije, blokade granice prosvjede u Slavonskom Brodu. Prošloga je mjeseca na prosvjedu Zelene liste ispred Ministarstva okoliša kazao da je predloženo rješenje da rafinerija prijeđe na plin, ali nema rokova, zbog čega bi se išlo ekološkom tužbom protiv Janafa, koji doprema naftu Bosanskom Brodu. Najavio je i da će se tražiti privremena zabrana dopremanja nafte u rafineriju, jer ako poduzetnik omogućuje zagađenje zraka veće od dozvoljenog, dužan je zaustaviti takvu proizvodnju, bez obzira što se tvornica ne nalazi izvan Europske unije.

Ivica Galović/Pixsell

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.