Gradonačelnik Rudić proziva Vladu zbog Petrokemije

Vijesti 06. tra 201718:27 > 18:58
N1

U Dnevniku N1 televizije gostovao je gradonačelnik Kutine Andrija Rudić povodom najave Prvog plinarskog društva (PPD) da sutra obustavlja dostavu plina Petrokemiji.

Na upit što odluka PPD-a znači za poslovanje Petrokemije i proračun Grada Kutine, gradonačelnik je rekao kako je ovo jak udarac.

“Mislim da su svi ovdje svjesni da je to još jedan udarac poslovanju Petrokemije, građani žive u neizvjesnosti i nedonošenje izvršne odluke je dovelo do toga i ja to moram naglasiti”, rekao je gradonačelnik.

Upitan je o kojem se broju izgubljenih radnih mjesta radi, ukoliko se proizvodnja ugasi.

“Ne želimo razmišljati o prestanku proizvodnje koja je strateška proizvodnja važna za regiju i državu i treba učiniti sve da se zaštititi Petrokemija. Pitao sam Vladu tri pitanja. Prvo, kako namjerava zaštiti Petrokemiju nakon lex Agrokora vezano za uvoz gnojiva i nametanje stranih interesa, zatim kako će zaštititi male proizvođače, koji neće moći kupovati gnojivo i to će biti dodatni udarac na likvidnost tvrtke te kako će spasiti 1650 radnih mjesta aktivnih u Petrokemiji”, rekao je Rudić.

Upitan je i postoji li alternativni dobavljač plina.

“Znate da su u Petrokemiji bila dva glavna dobavljača plina – PPD i INA. Ja želim vjerovati da da će Vlada doći do rješenja i pozivam ih da ozbiljno pristupe ovom problemu koji je problem cijele naše poljoprivrede, cijele države, ne samo Petrokemije”, rekao je Rudić. Na pitanje što se dalje može učiniti, kaže: “Jedino mogu ponoviti da je nedonošenje izvršnih odluka svih Vlada u nazad 15 godina dovelo do ove situacije. Mi tražimo da se ona riješi u korist Petrokemije i Grada Kutine”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.