Ustavni sud: Konverzija švicaraca je legalna

Vijesti 07. tra 201710:46 > 11:28
N1

Ustavni sud odbacio je prijedloge za ocjenu ustavnosti tzv. zakona o konverziji švicarca kao i prijedlog za ocjenom ustavnosti zakona o lokalnim izborima nazvanom "lex Vlahušić".

Oba zakona ostaju na snazi, riješio je Ustavni sud, koji je odbacio prigovore iz ustavnih tužbi.

Nedavno donesene odluke o suglasnosti s Ustavom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, Zakona o kreditnim institucijama, odnosno zakona o konverziji švicarca te dopunjenog Zakona o lokalnim izborima objavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Sud je utvrdio da su osporavani zakoni o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama bili nužni kao jednokratne mjere zakonodavca za ostvarivanje legitimnih ciljeva koji su se s njima željeli postići.

Ustavni sud zaključuje da je država, odnosno zakonodavac, imala pozitivnu obvezu poduzeti određene mjere u gospodarstvu kako bi osigurala ostvarenje temeljnih socijalnih prava i socijalne sigurnosti te izjednačila odnosno umanjila ekstremne socijalne razlike nastale kao posljedica aprecijacije švicarskog franka

Iz podataka Ministarstva financija proizlazi da su ljudima s kreditima u francima nakon deset godina isplaćivanja mjesečne otplatne rate porasle oko 60 do 80 posto, dok je glavnica porasla oko 30 do 40 posto što ih je dovelo u neravnopravan i dužnicko ovisan položaj u odnosu na kreditne institucije. Šeparović je naveo i da je država snosila dio tereta konverzije.

Josip Leko, Davorn Mlakar i Ingrid Antičević Marinović izuzeli su se iz odlučivanja o švicarcima, jer su sudjelovali u donošenju tih zakona.

N1

Vezano za zakon o lokalnim izborima sud je utvrdio da taj zakon zadovoljava ustavne i europske pravne standarde.

Nedavno donesene odluke o suglasnosti s Ustavom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, Zakona o kreditnim institucijama, odnosno zakona o konverziji švicarca te dopunjenog Zakona o lokalnim izborima objavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za novinare koja je u tijeku.

Ustavni sud je u studenom 2015. pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama, kolokvijalno nazvanima zakonima o konverziji i odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi.

Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec tada je izjavila novinarima da je sud zaprimio prijedloge za ocjenu ustavnosti tih zakona od strane osam poslovnih banaka i četvero fizičkih osoba.

Predlagatelji su tražili da se privremeno do donošenja konačne odluke suda obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju osporavanih zakona. No sud je tada odlučio da neće prihvatiti prijedloge za privremenim mjerama.

Ocjenu ustavnosti zakona o lokalnim izborima kojim se pravomoćno osuđenim osobama zabranjuje kandidiranje na lokalnim izborima zatražio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji se ne može kandidirati na lokalnim izborima jer je pravomoćno osuđen u “aferi Šipan”.

Oporba je zakon prozvala “lex Vlahušić”, tumačeći da ga je Most predložio samo kako bi iz izborne utrke u svibnju izbacio dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića, a u siječnju je Ustavnom sudu upućen zahtjev za ocjenu ustavnosti usvojenih izmjena.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.