DORH traži dodatno skidanje imuniteta za Sauchu

Vijesti 10. tra 201713:13 > 14:20
Patrik Macek/PIXSELL

DORH je zatražio dodatno skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi, potvrđeno je N1 u Mandatno imunitetnom povjerenstvu (MIP), a Uskok je proširio istragu o nezakonitostima s isplatom dnevnica u hrvatskoj Vladi i na bivšu tajnicu u uredu premijera Sandru Zeljko.

Državno odvjetništvo o proširenju istrage do sada se nije službeno oglasilo, a N1 je predsjednik MIP-a HDZ-ov Žarko Tušek potvrdio da je u saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) stigao zahtjev za dodatnim skidanjem imuniteta dosadašnjem jedinom osumnjičeniku u “aferi dnevnice”, predstojniku ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića Tomislavu Sauchi.

Sjednica MIP-a održat će se u četvrtak u 11 sati, a DORH dodatno skidanje imuniteta traži zbog dva kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti te dva kaznena djela zbog krivotvorenja službene ovlasti. 

Istraga se, piše Hina, širi i na dosadašnju krunsku svjedokinju, tajnicu u uredima više premijera, Sandru Zeljko, koja je u Vladi radila sve do početka ožujka kada je otkriveno da su nezakonite isplate dnevnica nastavljene i nakon odlaska Sauche iz Banskih dvora.

Kada je početkom ožujka u javnost procurila informacija da je Zeljko ponovno pozvana na ispitivanje u Uskok u Banskim dvorima su objavili da je premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno njezinim kvalifikacijama.

Isti je aninimni izvor iz Vlade tada kazao i da je nakon što je početkom veljače pokrenuta istraga protiv Sauche premijer Andrej Plenković od dvojice najbližih suradnika usmenim nalogom zatražio da provedu diskretnu provjeru jesu li se nezakonite isplate dnevnice događale i nakon Milanovićeve Vlade.

Saucha je pak tvrdio da su nova saznanja u “aferi dnevnice” rezultat njegove istrage nakon koje je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava koja su se događala u 2016.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.