Ministarstvo: Redovito provodimo kontrole Uberovih vozača

Vijesti 12. tra 201715:21 > 15:23
N1

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u okviru svojih ovlasti i isključivo vezano uz primjenu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i Zakona o inspekciji cestovnog prometa i cesta, postupalo je po aktivnostima Uberovih partnera-vozača, doznaje Hina iz Ministarstva.

Na pitanje može li potvrditi medijske napise da je zatražilo postupanje Državnog odvjetništva (DORH) u vezi poslovanja Ubera u Hrvatskoj, Ministarstvo je Hini odgovorilo da inspekcija cestovnog prometa provodi redovite inspekcijske nadzore poslovanja vozača na području cijele Hrvatske, a to između ostalog uključuje provjeru postojanja svih potrebnih uvjeta za pružanje te usluge sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu i Zakonu o inspekciji cestovnog prometa i cesta, npr. posjedovanje potrebnih licenci i sl.

“U tom kontekstu, Ministarstvo, odnosno inspekcija cestovnog prometa izriče zakonom propisane prekršajne kazne za pravne osobe, odgovorne osobe u pravnim osobama i za fizičke osobe – obrtnike koji obavljaju takav prijevoz”, kaže se u odgovoru.

Tvrtka UBER CROATIA registrirana je i ima sjedište u Republici Hrvatskoj, a njena je zadaća obavljati marketinške aktivnosti promocije i reklamiranja u ime i za račun svog vlasnika, tvrtke UBER sa sjedištem u Nizozemskoj, kažu u Ministarstvu.

Dodaju kako nadzor nad zakonitošću poslovanja te tvrtke kao poslovnog subjekta nije u resornoj nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. “Međutim, s obzirom na postojanje određenih saznanja o potencijalnim nepravilnostima i/ili nezakonitostima, ovo je Ministarstvo o istome obavijestilo nadležna tijela”, navode u Ministarstvu uz napomenu da Inspekcija cestovnog prometa nadzire isključivo rad Uberovih partnera-vozača.

Večernji list u srijedu među ostalim donosi kako je Ministarstvo izvijestilo DORH da vozači-partneri Ubera nemaju ishodovane licencije te da obavljaju prijevoz putnika koji ima elemente auto-taksi prijevoza bez odgovarajuće dozvole i taksimetra kao i da prijevoz obavljaju osobe koje za to nisu odgovarajuće stručno osposobljene i to vozilima koje nemaju ispunjene posebne uvjete za takav prijevoz. U prijavi, prema pisanju Večernjeg lista, piše i da inspekcije ima saznanja o marketinškom oglašavanju uporabe aplikacije Uber na području Hrvatske iza kojeg stoji tvrtka Uber Croatia čime se vozačima-partnerima omogućuje protuzakonit rad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.