SDP neće sudjelovati na službenoj komemoraciji u Jasenovcu

Vijesti 13. tra 201718:32 > 18:33
N1

SDP neće biti na službenoj, državnoj komemoraciji u Jasenovcu 23. travnja, objavio je Arsen Bauk na konferenciji za medije na Iblerovom trgu.

Predsjedništvo SDP-a sastalo se poslijepodne i odlučeno je, među ostalim, i o ovom pitanju.

Bauk je podsjetio i da je Koordinacija židovskih općina također odlučila bojkotirati komemoraciju u Jasenovcu.

“Sudjelovat ćemo na komemoraciji u Jasenovci u organizaciji Antifašističkog vijeća 22. travnja, a ne u službenoj jer smatramo da postoje opravdani razlozi za bojkot od strane antifašista, židovskih vijeća zbog ponašnja vladajućih”, naveo je Bauk.

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pozvali su u četvrtak na obilježavanje Dana proboja logoraša u Jasenovcu u subotu 22. travnja, u 12 sati, u Spomen-području Jasenovac.

“Ovom prilikom još jednom izražavamo žaljenje zbog izostanka pravovremene reakcije odgovornih institucija na jačanje historijskog revizionizma u Hrvatskoj. Ploča s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’, koja već pet mjeseci stoji u neposrednoj blizini jasenovačkog logora, samo je jedna od potvrda te sramotne pojave. Zato vas pozivamo da na ovogodišnji Dan proboja budete s bivšim logorašima i logorašicama, narodima žrtava i antifašistima. Molimo vas da na komemoraciju ne donosite vijence, već cvjetove koje ćemo položiti podno spomenika u Spomen-području Jasenovac”, naveli su u pozivu.

Službena komemoracija, podsjetimo, započinje u 11 sati 23. travnja 2017. godine ispred spomenika Cvijet u Spomen području Jasenovac. No, brojne su organizacije odlučile bojkotirati je. 

Ni ove godine državnoj komemoraciji u povodu godišnjice proboja iz ustaškog logora Jasenovac, koji se dogodio 22. travnja 1945., neće prisustvovati Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj. Podsjetimo, nisu sudjelovali ni obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na holokaust 27. siječnja, u organizaciji Vlade.

“Nije to samo zbog postavljanja ploče, već do reakcije državnog vrha, predsjednice Republike i Vlade, premijera. Događa se relativizacija ustaštva i znakovlja. Ako netko danas izjednačava crvenu zvijezdu sa ‘Za dom spremni’, U, s kukastim križem, onda se pitam gdje smo mi”, objasnio je Ognjen Kraus predsjednik “Židovske općine Zagreb” (ŽOZ) i koordinator “Židovskih općina Hrvatske” u intervjuu za N1.

Koordinacija Zajednice udruga antifašista i antifašističkih boraca Dalmacije također je objavila da se pridružuje svima koji ne žele sudjelovati na komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, dok se tamo nalazi spomen ploča HOS-a s ustaškim pozdavom.

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije također je poručila da će bojkotirati ovaj skup “s obzirom da nema adekvatne reakcije institucija državne vlasti, koje obvezuje Ustav RH i pozitivni zakonski propisi, Koordinacija je odlučila da neće sudjelovati u obilježavanju važnih povijesnih događaja čiji su nositelji i organizatori institucije državne vlasti RH, dok se ne otklone ili sankcioniraju sve navedene i slične neprihvatljive pojave i događaji u RH”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.