'Dodjela nagrade Jakovu Sedlaru, sramota za grad Zagreb'

Vijesti 18. tra 201710:02 > 10:05

Antifašistička liga RH poslala je otvoreno pismo zastupnicima Skupštine grada Zagreba. Pismo prenosimo u cijelosti:

‘Na skupštini 19. travnja odlučivat će se, između ostalog, o dodijeli nagrade grada Zagreba režiseru Jakovu Sedlaru.

Prije gotovo godinu dana Antifašistička liga RH podnijela je kaznenu prijava protiv J. Sedlara zbog flagrantnih krivotvorina i laži iznesenih u njegovom dokumentarnom filmu „Jasenovac – istina“. U filmu se govori o „mitu o ustaškom Jasenovcu“, iznose se ničim potkrijepljene tvrdnje da su „od 1945. – 51. komunističke vlasti pogubile u Jasenovcu znatno više žrtava nego NDH od 1941. – 45.“, prikazuju se pisma Pavelića Budaku koja su napisana za potrebe filma, a u stvarnosti ne postoje, prikazuje se slika „Vjesnika“ s velikim naslovom: „Mnoge leševe iz Jasenovačkog logora Sava donijela do Zagreba“, ..

Upravo „Vjesnik“ s tim naslovom istaknuo je Sedlar na premijeri filma kao krunski dokaz lažne propagande kojom se pokušalo „ocrniti“ Jasenovac i NDH, „jer svi znamo da je Jasenovac nizvodno od Zagreba“. Međutim, i površni pogled na sliku tog „Vjesnika“ pokazuje da je laž negdje drugdje. Na slici se vidi da se radi o „Vjesniku“ iz svibnja 1945., sam broj dana je oštećen ali se može vidjeti da se članak ispod navedenog naslova odnosi na Kardeljev govor o Trstu i nema nikakve veze s Jasenovcem. Lako je bilo provjeriti da u svibnju 1945. „Vjesnik“ s navedenim naslovom ne postoji.

U svjetlu navedenih i lako provjerljivih činjenica jasno je da se ovdje ne radi o pravu na drugačije mišljenje nego o namjernim podvalama i falsifikatima nespojivim s elementarnom profesionalnošću i moralom. Dodjela nagrade grada Zagreba čovjeku koji se takvim podvalama i krivotvorinama služi bila bi sramota za Skupštinu grada i obezvrjeđivanje same nagrade.

Za Antifašističku ligu RH, Zoran Pusić’.