Park Savica: Kamioni i zaštitari otišli, građani dežuraju

Vijesti 24. tra 201716:33 > 22:06
Inicijativa Čuvamo naš park

Inicijativa "Čuvamo naš park" spriječila je u ponedjeljak još jedan pokušaj zagrebačke gradske uprave da se počne s preuređivanjem parka Trnjanska Savica - građani su u nekoliko navrata tijelima zaustavili da se cijelom dužinom postavi građevinska ograda koja bi trebala osiguravati radove u parku.

Tijekom dana u park je s djelatnicima Zrinjevca došlo i petnaestak zaštitara tvrtke Bilić-Erić, no, kako se doznaje od Inicijative građana, kao i zagrebačke policije, nije bilo potrebe za bilo kakvim intervencijama.

“Bilo je samo malo prijateljskog uvjeravanja, mi ništa ne uništavamo, već im samo stojimo na putu kao bi spriječili devastaciju parka”, rekao je Hini u ime inicijative Sanjin Đukić.

Kaže kako je u sprječavanju početka radova u parku tijekom dana sudjelovalo u prosjeku između 20 i 60 građana, većinom stanovnika Savice. Nakon odlaska zaštitara, djelatnika Zrinjevca i policije, građani organiziraju dežurstava.

“Dežurat ćemo cijele noći, ne znamo kada će kamioni s ogradama ponovno doći i hoće li doći, pa želimo biti spremni”, najavio je Đukić.

Tomislav Tomašević, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Platforme Zagreb je NAŠ, rekao je Hini kako su, zbog sumnje u zakonsku utemeljenost plana radova na Savici, na teren pozvali građevinsku inspekciju.

Inspektori iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja izaći će na teren sutra, doznaje Hina u Ministarstvu.

“Ovo je mjesto postalo simboličko mjesto protiv samovolje zagrebačkog gradonačelnika, no on to očito ne može prihvatiti i ponaša se poput malog djeteta koje ne želi priznati poraz”, ustvrdio je Tomašević. “Nedopustivo je da se stanovnicima nameće nešto što ne žele i da ih se ništa ne pita”, dodao je.

Osim Platforme, akciju građana na Savici svojim je dolaskom u park poduprla još jedna kandidatkinja za mjesto zagrebačkog gradonačelnika, Anka Mrak Taritaš (HNS-SDP).

Stanovnici Savice traže javnu raspravu i transparentni natječaj za preuređenje parka, a postojećim planovima zamjeraju što je, uz cijenu od 12 milijuna kuna, predviđeno da se više od 40 posto njegove sadašnje površine pokrije betonom i plastikom, umjetnom travom i sintetskim materijalima, pri čemu bi se uklonila prirodna trava i srušila dvadesetogodišnja stabla.

U ponedjeljak ujutro, oko 4,30 sati, djelatnici Zrinjevca dopremili su prvi dio građevinskih ograda i do 5,30 sati postavili ih djelomično ogradivši južni dio parka Trnjanska Savica. Građani su oko 6,30 sati spriječili dovoz drugog dijela ograda koje su stigle kamionom, kao i ulazak bagera na prostor parka.

Prošle godine građani su prosvjedovali protiv gradnje crkve u istom parku, od koje se i odustalo, no zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je prošli tjedan početak radova i preuređenje parka dok su iza njegovih leđa bageri već počeli kopati. Stanovnici su se odmah pobunili i zaustavili radove, s objašnjenjem da ne žele da se uništi zelenilo u parku te da je projekt skup i nepotreban.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.