Drama u HDZ-u zbog Zlatnog rata, Ževrnja bio kod Plenkovića

Vijesti 25. tra 201707:17 > 07:25
Miranda Cikotic/PIXSELL

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture poništilo je jučer natječaj za plažu Zlatni rat zbog niza nepravilnosti i kršenja zakona, što u vrlo nezgodnu situaciju dovodi Zlatka Ževrnju, HDZ-ova kandidata za župana i aktualnog čelnika Splitsko-dalmatinske županije, čija je smjena postala i više nego izgledna.

Odluka Ministarstva o poništenju spornog natječaja uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je tvrtka Sport B objavila da će odustati od koncesije ako se nastavi medijski i politički pritisak, što se u javnosti shvatilo kao pokušaj spašavanja Ževrnje. No, onda je stigla i odluka ministra Olega Butkovića.

“Stručno povjerenstvo Ministarstva mora provelo je upravni nadzor nad postupkom dodjele koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na plaži Zlatni rat u Bolu. Po provedenom nadzoru Ministarstva doneseno je rješenje kojim se poništava Odluka Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije od 18. travnja”, navodi se u priopćenju.

Nakon što je pregledalo dokumentaciju, povjerenstvo je utvrdilo povredu čak tri zakona – o javnoj nabavi, o koncesijama te o pomorskom dobru i morskim lukama, a istraga je utvrdila da nije poštovan ni zakonom propisan krajnji rok za dostavu ponuda, a informacije i objašnjenja nisu bila dostupna svim sudionicima natječaja na jednak način. “Povjerenstvo je utvrdilo i da je Županijska skupština svoju odluku temeljila na nalazu i mišljenju stručnog tijela donesenom na nezakonit način jer je stručno tijelo o istome predmetu donijelo dva kontradiktorna mišljenja, a pored navedenog, odluka je donesena bez prethodne suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike”, zaključuje se u priopćenju.

Prije samog priopćenja Ministarstva, koje je utvrdilo i nezakonitosti, tvrtka Sport B obavijestila je javnost da “odustaje od sklapanja ugovora o koncesiji, osim ako se prethodno situacija ne stabilizira”.

‘Pokaže li se da je natječaj bio nezakonit, HDZ će imati velik problem na lokalnim izborima, a možda će čak morati tražiti novog kandidata za župana. Povlačenje ove tvrtke zapravo bi situaciju riješilo na bezbolan način, a cijeli proces mogao bi se ostaviti za razdoblje nakon izbora’, ispričao je za Jutarnji list jedan lokalni HDZ-ovac prije priopćenja Ministarstva. Dodaje pritom kako su župana Ževrnju lokalni članovi stranke upozoravali da bi dodjelu koncesije za Zlatni rat najbolje bilo obaviti nakon izbora, ali on navodno nije htio odustati.

Zlatko Ževrnja sinoć je bio u prostorijama Vlade u Banskim dvorima, ali nije donesena odluka o njegovoj daljnjoj političkoj sudbini u HDZ-u, rečeno je Jutarnjem iz Vladina izvora.