Bošnjaković o Frljićevoj predstavi: Sloboda ima ograničenja

Vijesti 25. tra 201708:45 > 08:48
N1

Gost Novog dana bio je HDZ-ov Dražen Bošnjaković. Govorio je o narednim lokalnim izborima, Agrokoru, županu Ževrnji te predstavi Olivera Frljića koja je uzburkala duhove u Splitu.

Ovi događaji podsjećaju na neku atmosferu iz ’90. godina. Prijetnje bombom, specijalna policija… Zašto je takva atmosfera stvorena zbog jedne predstave?

Frljićeve predstave uvijek izazivaju atmosferu napetosti i podijeljenosti. Nije to samo u Hrvatskoj jer nedavno je u Poljskoj imao predstavu koju dobar dio društva nije na pozitivan način dočekao. U nacionalnim kazalištima treba voditi računa o predstavama kakave se izvode. Postoje alternativne scene na kojima je to moguće. Mislim da se radi o reakciji na predstavu koju radi redatelj koji svojim predstavama izaziva dvojbe i podijeljenosti.

Frljić tvrdi da je HDZ krivac za događaje u Splitu.

To je neprimjereno i to je izjava koja nema veze s realnošću. Trebao bi on sam sebe analizirati. U Poljskoj nema HDZ-a. On gdje god je došao izazivao je velike dvojbe.

Zašto se Minstarstvo kulture ograđuje od ove predstave, a župan objavljuje da prestaje financirati Marulićeve dane?

Mislim da sloboda izražavanja postoji, ali predstave koje potiču podjelu i sukobe nisu dobrodošle. Nemamo ništa protiv kritike u predstavama, ali na one koje sadržavaju prostote i ružne scene, dobar dio ljudi loše reagira. Ne radi se o fašizaciji kao što on želi predstaviti.

Kad govorimo o stanju u društvu Plenković je kazao da se treba uvažavati različitosti. Zašto to nije ostvareno?

Ja bih rekao da je, ali ekstremi nisu dobrodošli. Nisam pobornik kazalištnih predstava u kojima ima golotinje i poziva na mržnju. Sloboda ima ograničenja, ne ulazi baš sve u slobodu. Nisam ju gledao, ali sam čitao o njoj. Ne bih je ni gledao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.