"Ovo je idealna situacija da se javnosti obrati Ustavni sud"

Vijesti 27. tra 201717:37 > 17:42
Ilustracija

Nastavljaju se različita tumačenja ustavnih stručnjaka oko toga je li za razrješenje ministara potreban supotpis predsjednika Sabora. U razgovoru za N1 televiziju ustavni stručnjak Mato Palić kazao je kako smatra da jest, ali s obzirom na različita mišljenja među stručnjacima ističe da je "ovo idealna situacija da se javnosti obrati Ustavni sud".

“Rješenje o imenovanju, a to se odnosi i na razrješenje člana Vlade potpisuje premijer, a supotpisuje predsjednik Sabora. Sva tri ministra ostaju na svojoj dužnosti dok rješenje ne potpiše predsjednik Hrvatskog sabora”, smatra ustavnopravni stručnjak Mato Palić, koji “supotpis predsjednika Sabora temelji na članku 110 stavak 5 Ustava, koji kaže da rješenje o imenovanju članova Vlade donosi predsjednik Vlade uz supotpis predsjednika Hrvatskog sabora”.

“Hoće li šef Sabora ovo potpisati, to on mora reći, ali ovo je idealna situacija da se javnosti obrati Ustavni sud i kaže je li supotpis potreban ili ne i zašto jest ili zašto nije”, smatra Palić i dodaje: “Ne znam kakav će biti stav Ustavnog suda, kao ni hoće li se očitovati oko toga”.

Kazao je i da bi ministre privremeno mogli mijenjati državni tajnici, ali “Vlada ima svoj sastav, a to su ministri. Treba se u Saboru izabrati nove ministre. Situacija ne može dugo trajati jer je to ustavnopravno neprihvatljivo”, zaključio je Palić.

Tijek događaja iz minute u minutu čitajte na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.