'Gledam Plenkovića, vidim Karamarka'

Vijesti 28. tra 201709:14 > 09:32
N1

SDP-ov Gordan Maras bio je gost Novog dana te je komentirao novonastalu situaciju na političkoj sceni u Hrvatskoj.

Je li vas šokirala odluka premijera Plenkovića da smijeni tri ministra?

“Mene je teško šokirati, tako da nije”, kratko je odgovorio Maras.

“Ocjenjujem jedino kako mogu, a to je da u ovom trenutku Plenković nema većinu i bilo bi dobro da podnese ostavku. Parlamentarna se većina ne dokazuje tako da se samo priča da ima većinu, već onako kako je to pokazao pokojni Ivica Račan, s potpisima s kojima se onda traži ponovno mandat za novu Vladu i tek si onda vjerodostojan”, objasnio je Maras.

O spremnosti na nove izbore

“SDP je spreman za nove izbore, ali i na to da Hrvatskoj vratimo stabilnost i sigurnost. Gdje piše da Plenković mora biti premijer? Građani imaju najveći legitimet da odlučuju o tome”, rekao je Maras koji je bio upitan i da prokomentira moguća preslagivanja. 

“To još nije ni krenulo, bilo bi dobro da je Plenković dao ostavku i da se proces pokrene. Između njega i Karamarka nema razlike, jer je i Karamarko isto govorio da ima većinu, a preko noći se pokazalo da nema većinu i da se ide na nove izbre. Plenković se tome bio protivio, a sad se ponašao kao on”, kaže Maras.

HNS kao zamjena za Most

“Ne bih htio biti politički u koži onih koji će sada podržati HDZ. Radio je novi zakon za Agrokor a sad zbog jednog čovjeka smijenjuje ministre. Nemate ni jednu osobu koja ne vjeruje da Zdravko Marić nije znao što se događa. On si je osigurao kredit sa 260 tisuća kuna manje kamate nego drugi građani. To brani Plenković, ponašanje lopova koji koristi poziciju političara da dobije manji kredit. To Plenković brani i to nije dopustivo. Građani moraju reći žele li da ti ljudi vode državu. Ja takve ljude na čelu ne želim, i najgora vlada je bolja od ove”, rekao je Maras i dodao kako smatra da je ovo sve povezano s Agrokorom.

“Plenković štiti ministra koji je politički nekredibilan, opterećen krizama i koji Plenkoviću predstavlja više od građana. Jedino Plenković misli da mora biti premijer”

Koalicija Mosta i HDZ-a

“Koalicija Mosta i HDZ-a je nemoguća. Plenković će pokušati dobiti nekog iz Mosta i napraviti većinu. Ja gledam Plenkovića a vidim Karamarka. Jedino je Karamarkov glas dublji, možda je nekome ovaj zgodniji od drugog, a tu je i razlika u godinama. Nema razlike ni sadržajno ni politički. Plenković će pokušati rascjepkati Most, ali vjerojatno neće uspjeti u tome”, smatra Maras.

“Mi smo spremni za nove izbore, podrška Vladi se treba pokazati tako da Plenković pokaže potpise, a ako to ne učini onda pozivam Petrova da spriječi trgovačko Karamarkovsko-Plenkovićevsko kupovanje zastupnika i da se vidi da Plenković nema većinu. Njegovi su glasovi kada je postao premijer bili 91, u ovom trenutku nema 5 glasova HSS-a i 14 glasova mosta i jedan Brune Esih. To neće biti dovoljno za parlamentarnu većinu. Želimo to što prije pokazati. Pozivam Petrova da na dnevni red stavi raspravu o Mariću da se vidi da Plenković nema većinu.

Mislite li Plenković ima podršku unutar HDZ-a?

“To me ne zanima, Plenković nema podršku parlamentarne većine, a glumata da ima. Ne volim kad netko glumi da ima većinu, a nema je jer je to opasno za našu zemlju. U HDZ-u se likovi mijenjaju ali se način djelovanja na mijenja. HDZ će uvijek kada dođe u priliku srediti sebi više imovinske koristi, SDP neće. Neka kažu da SDP nije bio u nečemu dobar, ali ministri SDP-a ne bi napraviti to što je napravio Marić.

Hoće li ovo biti loše za gospodarski rast?

“Mislim da će se gospodarski rast nastaviti, ali bit će bolje ako ne bude koalicije HDZ-a i Mosta. Iako neki misle da su predodređeni, imali smo i Sanadera koji je mislio da je Bogom dan. Ne mislim da netko tko je rođen za srebrnom žlicom mora ostati premijer”, zaključio je Gordan Maras.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.