"Izjava ministra unutarnjih poslova neobična je i opasna"

Vijesti 28. tra 201710:28 > 10:29
N1

Književnik, i novinar tjednika Novosti, Ivica Đikić, gostovao je u studiju N1 televizije i komentirao aktualne događaje oko krize Vlasti.

Đikić je kazao što misli o situaciji u kojoj se našla Vlada HDZ-a i Mosta.

“Meni se čini da je strategija Mosta od jutros, a možda i od sinoć, da ovu političku situaciju pretvore u javno izjašnjavanje za Todorića i protiv Todorića. Ako Most uspije u toj svojoj nakani, da cijelu ovu situaciju svede na to, mislim da situacija može jako eskalirati i u toj situaciji Plenković ne kontrolira situaciju i ne kontrolira što se događa u zemlji.

Usmjerena je pozornost na to da se javnost počne dijeliti na one koji misle da Plenković štiti Todorića i onih koji ne misle. Čini mi se da će ih biti više koji misle da Plenković i njegovi suradnici štite obitelj Todorić”, rekao je Đikić.

Komentirao je i izjavu ministra unutarnjih poslova, koji je narod pozvao na promptnu reakciju.

“To je sasvim sigurno neobična izjava, neobična i potencijalno opasna izjava, pogotovo kad je izgovara ministar unutarnjih poslova.

Ja nisam dosad čuo izjavu da neki političar poziva ljude da promptno reagiraju na nešto što se događa u političkom životu. Ovisi koliko građana Most i Orepić mogu animirati na takvu vrstu reakcije. Ne znamo što se sve iz nje može izroditi.

Reakcija Branka Bačića je također čudna, on je pozvao institucije da se pozabave ministrom unutarnjih poslova. Imamo situaciju koja može otići u svakom smjeru i nitko je ne kontrolira. Mislim da nismo bili u ovakvoj situaciji u Hrvatskoj. Jedna vrlo ozbiljna i opasna situacija”, rekao je Đikić.

Novinar tjednika Novosti komentirao je i intervju koji je premijer Plenković dao za N1 televiziju. “Ono što je on jučer rekao meni je potpuno nevjerojatno. Rekao je da je reagirao instinktivno i da tu reakciju nije promislio, nego da je odlučio na licu mjesta. Ako je to točno, onda imamo posla sa čovjekom koji ozbiljne poliičke odluke ne donosi na racionalan načn. Druga nelogičnost je njegovo objašnjenje zašto smjenjuje ljude iz Mosta, zato što nisu bili lojalni prema svom kolegi. Meni je to nevjerojatno. Ministri bi valjda trebli biti lojalni zakonima, općem interesu zemlje i zdravom razumu, a ne svom kolegi. To je objašnjenje popuno nelogično i ne drži vodu ni u kom smislu. Je li on to obrazloženje smislio ad hoc, ali ako je pripremio smjenu ministara ranije, ako nije reagirao na licu mjesta, onda sigurno ima neke druge razloge, koji su puno ozbiljniji i dublji nego nelojalnost Mariću”, rekao je Đikić.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.