Već su nam se javili zainteresirani za financiranje Agrokora

Vijesti 28. tra 201712:47 > 12:47
N1

AlixPartners, koju je Agrokor odabrao za savjetnika u svom restrukturiranju, napravila je početni uvid u stanje u koncernu, kazao je u petak Vladin povjerenik Ante Ramljak.

“Što se tiče nekih aktivnosti koje smo ovaj tjedan imali u kompaniji, većinu vremena smo radili na grupiranju timova, raspoređivanju po određenim modulima tako da smo u ovom trenutku prije svega krenuli s prioritetom likvidnosti, isto tako se njihovi timovi upoznaju s trenutnim stanjem u kompanijama u grupaciji i stvar koja je u pripremi u posebnom timu je priprema za dodatno financiranje. Mislim da je i situacija u regiji mirnija nakon mog posjeta Sloveniji i BiH. Došli smo do zaključka da će oni imati monitoring cijele situaicje, ali vide i sami da se situacija smiruje i da nad njom imamo kontrolu”, kazao je Ramljak.

U četvrtak je iz Agrokora stigla i službena objava da su u prijašnjim financijskim izvješćima utvrđene pogreške i da se tim izvješćima ne može vjerovati.

“To je prvi put službena potvrda prijašnjih napisa koje su i kreditne agencije spominjale. Mi smo sada izašli s potvrdom tih pretpostavki i sumnji. Trenutno više ne mogu reći”, rekao je Vladin povjerenik.

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja danas je rekao da porezni nadzor u Agrokoru nije bio od 2007. Ramljak to nije ni potvrdio ni demantirao, već će kratko: “Ne znam”.

Na pitanje može li trenutna politička situacija utjecati na daljnje restrukturiranje Agrokora, Ramljak je rekao:

“Za ovakav je proces bitno da postoji stabilna politička podrška, no proces ide u svom tijeku, neće ga onemogućiti politička situacija. To nije nešto što bi moglo ugroziti proces.”

Medijima i javnosti se nakon Ramljaka prvi put obratio Alastair Beveridge iz AlixPartnersa.

“Drago mi je što sam ovdje, lijepo smo dočekani. Znam da je ovo važno za državu, za biznis, za zaposlene u koncernu i tvrtkama oko njega. Imamo iskustva sa situacijama koje su kritične za države: od GM-a u SAD-u, Portorika, Litve… Svjesni smo situacije, no ovdje smo tek nekoliko dana. Znamo da svi žele znati sve jučer, no to nije moguće. Prioritet je stabilnost poslovanja, a drugi prioritet je keš pozicija”, predstavio se Beverdige.

Hoće li zbog krivih izvješća biti teže dobiti nove kredite prerano je za reći, smatra Beveridge.

“Ljudi koji moraju dovesti nove financije znaju to. Mnoge strane koje nam žele dati nove financije su se već javile. No, trenutno ne mogu reći koje”, kazao je Beveridge.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.