'Petrov ima pravo inzistirati na redu izglasavanja u Saboru'

Vijesti 02. svi 201716:55 > 17:02
N1

Profesor Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek komentirao je krizu vlasti.

“Mislim da Božo Petrov ima pravo inzistirati na ovom redosljedu izglasavanja u Saboru”, kaže Nenad Zakošek, profesor Fakulteta političkih znanosti.

“Njegov legitimitet je upitan, ali on se mora provjeriti na sjednici Sabora”, kaže Zakošek pojašnjavajući da 79 postpisa protiv Petrova su samo potpisi da se ta tema uvrsti na dnevni red Sabora.

“Demokratski legitimno je prvo izglasati ima li Marić povjerenje u Saboru, a nakon toga odmah uvrstiti na dnevni red i raspravu o Boži Petrovu”, kaže Zakošek.

Ističe da Željko Reiner, bivši predsjednik Sabora, nije u pravu kada kaže da nije bitno tko u Saboru ima većinu.

“Reiner nije u pravu da većina u ovom trenutku nije važna jer predsjednik je gospodar dnevnog reda u Saboru”, kaže Zakošek.

Očekuje da će se do kraja tjedna u Saboru imati nova situacija i da je vrlo izgledno da ćemo u parlamentu imati vršitelja dužnosti.

Zakošek je mišljenja da građani nemaju dovoljno informacija o Agrokoru i ulozi ministra financija Marića u cijeloj priči.

“Možda će sutra biti i neugodnih retoričkih napada, ali jako je važno da se čuje što više informacija o njegov ulozi u Agrokoru i je li kao ministar trebao upozoriti Vladu o tome što se zbiva i Agrokoru”, kaže Zakošek.

Usporedio je sadašnju krizu vlasti s onom kada je u koaliciji s Mostom bio HDZ na čelu s Tomislavom Karamarkom. Kaže da je sličnost u tome što imamo određeni raspored zastupnika odnosno da je i tada bilo jasno kako se bez Mosta ne može formirati većina.

“On i dalje ima ključnu ulogu, a razlika je da se premijer i HDZ nimalo ne boje prijevremenih izbora”, kaže Zakošek ističući da se u ovom trenutku ne da iščitati tko su njegovi partneri.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.