"Suočavanje s prošlošću zahtijeva konstantan napor"

Vijesti 02. svi 201718:32 > 18:48
N1

Mogu li i kako nekada ratom suprotstavljene strane kroz rasvjetljavanje prošlosti postati saveznici i partneri na primjeru Kanade i Njemačke govorio je gost Dnevnika N1 televizije Daniel Henry Andrew Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Hrvatskoj.

Kanada i Njemačka su bile na suprotstavljenim stranama u Prvom svjetskom ratu, ali su uspjele ostvariti prijateljske odnose. Mislite li da je politička volja potrebna za takve stvari?

Slažem se i tu je važna promjena u javnom mnijenju. Volja može doći i od lidera ako imaju jasnu viziju za bolje društvo. Nažalost, moram reći da ona najčešće dolazi iz okolnosti teške krize, kada vidimo da neki trenutačni model nije održiv, kada je u pitanju opstanak poput okoliša. Važne su hrabrost i spremnost da se ne čine iste pogreške.

Kako pomoći mladim demokracijama?

U Hrvatskoj sam tek dvije godine, ali što se tiče Kanade mogu reći da su važne demokratske institucije, slobodni mediji i sloboda govora, to je ključno za suočavanje s prošlošću i razumijevanje. Ni Kanada nije bez grijeha, mi imamo primjer autohtonog stanovništva koje i danas živi u vrlo teškim uvjetima, žrtve su nasilnih zločina i to su sve otvorena pitanja, ali moramo se stalno pitati kako izgraditi tolerantno društvo koje se suočava s prošlošću, a to zahtjeva konstatan napor.

U Hrvatskoj je osnovano kolokvijalno nazvano Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

Za mene je to vrlo zanimljiva incijativa, mislim da se i mnogi moji kolege slažu s profesionalnim pristupom koje u ovoj temi može činiti samo dobro u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.