Most traži raspuštanje Sabora: 'Izbori su najpošteniji'

Vijesti 03. svi 201707:01 > 04. svi 2017 01:12
N1

U Hrvatskom saboru burna rasprava o SDP-ovu prijedlogu opoziva ministra financija Zdravka Marića trajala je gotovo 17 sati. Most je u srijedu nešto prije ponoći u saborsku proceduru uputio prijedlog odluke o raspuštanju Sabora. Glasovanje o povjerenju Mariću predviđeno je za četvrtak.

Klub zastupnika SDP-a podnio je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a taj je prijedlog svojim potpisima podržalo 46 saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage i HSU-a. Smijene li zastupnici Marića, Mostu to znači da je pala Vlada i da HDZ nema većinu.

TIJEK DOGAĐAJA

02:29 Predsjednik Sabora Božo Petrov zaključio je maratonsku raspravu koja je trajala gotovo 17 sati. Glasovanje o povjerenju Mariću predviđeno je za četvrtak.

02:28 U ime SDP-a, iznoseći završne riječi Gordan Maras je kazao da priželjkuje da što prije završi “špeceraj trgovina”, a ne da se kalkulira i da se nakon lokalnih izbora ide u loše koalicije.

“Mislim da to građani ne zaslužuju i da to odgovorni premijer ne bi svojoj državi priuštio. Ova Vlada je gotova, samo je pitanje trenutka kad će pasti za mjesec-dva ili danas. Svejedno je jer ova Vlada nema kapactet odraditi mandat do kraja”, kazao je Maras.

01:08 U Saboru je zaiskrilo između nezavisnog zastupnika Željka Lackovića i Mostovca Nikole Grmoje. Lacković je Grmoju prozvao da mu je prijetio.

“Nisam vam prijetio, nazvao vas je Milan iz bolnice i rekao vam za koga ćete glasati”, kazao je Grmoja.

Lacković mu je odgovorio da “ima svoju glavu s kojom razmišlja”, a da se predomislio i da ipak neće glasati za opoziv Zdravka Marića, i to, kako je naveo, jer mu je Grmoja prijetio.

00:49 Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivica Mišić poručio je da daje potporu Mariću jer razmišlja svojom glavom.”Potpisao sam za HDZ i Marića jer razmišljam kao poduzetnik koji mora isplatiti plaće radnicima, koji se bori na tržištu s konkurencijom , jer razmišljam svojom glavom”, kazao je Mišić. Tvrdi da se nije posvađao sa svojim stranačkim kolegom Ivanom Lovrinovićem koji je protiv Marića.

00:37Kažimir Varda u ime Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, SMSH, Reformista i nezavisnih zastupnika također je kazao da će glasati protiv opoziva Marića, ali i za smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova. “Postoji politička odgovornost i ne sporim pravo bilo kome da se ta odgovornost preispituje, ali ne mogu zbog zvanja i obrazovanja podržati tzv. presumpciju krivnje”, rekao je Varda.

00:26 “Sada je sasvim sigurno da ne postoji saborska većina, da je premijer destabilizirao državu, odrekao se saborske većine i 15 Mostovih ruku, iz Vlade je odbacio Mostove ministre”, kazao je Grmoja nakon stanke i pobrojao neke od zastupnika koji su se već izjasnili da neće podržati Plenkovića. Među njima je izdvojio Glasnovća i Esih te nezvisnog zastupnika Škibolu.

“Kako bi završilo tezgarenje u Saboru, najpoštenije bi bilo ići na nove izbore, kad je već premijer doveo državu u ovu situaciju”, kazao je Grmoja ističući da će Most odustati od prijedloga za raspuštanje Sabora ako se u četvrtak u Saboru pokaže da ima potrebnu većinu.

“Najpoštenije je da Plenković da ostavku, a da mi ovdje idemo u raspuštanje Sabora”, kazao je.

00:06 Zbog, kako je rekao, nastale situacije Nikola Grmoja je u ime Kluba Mosta zatražio stanku. Petrov je odredio da će trajati pola sata.

23:55 Krešo Beljak je nakon sastanka s premijerom Plenkovićem kazao: “Razgovarali smo, ali HSS ostaje pri svom stavu.”

23:45 “Ako dođe do glasanja, obzirom da ne vidimo drugi izlaz iz situacije, SDP će glasati za raspuštanje. Vratit ćemo vlast narodu koji jedini na nju i ima pravo i koji jedini može donijeti odluku o tome tko će voditi državu u trenutku kad se dojučerašnji koalicijski partneri javno svađaju. Ovo je krah HDZ-ovog premijera i njegovog koncepta za koji krivnju snosi i MOST. Potpuna je to neodgovornost vlasti i vladajućih dok država grca pod teškim bremenom Agrokora. Neuspješna koalicija HDZ MOST već drugi put nas tjera na prijevremene izbore i pozivam sve građane da im kažu dosta”, izjavio je za ŠibenikIN član Predsjedništva SDP-a Franko Vidović.

23:32  Da je Klub zastupnika Mosta uputio je u srijedu nešto prije ponoći u saborsku proceduru prijedlog odluke o raspuštanju Sabora, potvrdio je Nikola Grmoja: “Most je podnio prijedlog za raspuštanje Sabora koji sutra može biti povučen ako se pokaže da postoji nekakva saborska većina , no ono što je sada očito je da te saborske većine nema i da je premijer destabilizirao državu i srušio Vladu i da nema potporu Hrvatskog sabora”, izjavio je u Saboru politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. Više pročitajte OVDJE.

“Ako ne bude saborske većine mi ćemo ići s tim prijedlogom i on će pokazati tko su zastupnici koji čuvaju svoje stolice u Hrvatskom saboru i je li istinita tvrdnja da je već dogovorena suradnja nakon lokalnih izbora HDZ-a s HNS-om i IDS-om”.

23:28 Prijedlog odluke o raspuštanju Sabora potpisao je predsjednik Sabora Božo Petrov, a u obrazloženju, između stalog, stoji da Vlada RH nema povjerenje većine zastupnika u Hrvatskom saboru koju je izgubila izlaskom zastupnika Mosta nezavisnih lista iz vladajuće koalicije.

23:28 SDP-ovci Peđa Grbin i Bojan Glavašević razotkrili su da je Ivica Mišić istovremeno zastupnik i vlasnik obrta, a što znači da je u sukobu interesa.

23:19  U Sabor je stigao prijedlog odluke o raspuštanju parlamenta, objavio je na Twitteru saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević.

“Na temelju članka 33. stavka 1. podstavka 3. Poslovnika Hrvatskoga sabora u prilogu upućujem Prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora, koji su predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavili zastupnici Hrvatskoga sabora, aktom od 3. svibnja 2017. godine”, stoji u prijedlogu.

23:07  Premijer Plenković i Krešo Beljak viđen su kako pričaju sa strane u sabornici, premijer je potom otišao u Klub HDZ-a. Ima li dogovora?

22:54 “Ovakvu ružnu brakorazvodnu parnicu hrvatski građani još nisu vidjeli. U koaliciji je kao i u braku, trpljenje kako bi čovjek došao do cilja”, kazao je Silvano Hrelja.

“Ja i Bulj smo išli popiti kavu u jedan kafić u Zagrebu, ušli i vidjeli da Ivan Vrdoljak pije kavu s Josipom Jurčevićem, a nije to onaj povjesničar. Znate li tko je Josip Jurčević? To je čovjek koji je tvorac PPD-a, čovjek koji je gurao projekt termoelektrane u Pločama, protiv kojeg smo se borili bivši ministar Orepić i ja”, kazao je Nikola Grmoja.

“Gdje su vam reforme, vi pratite tko se s kime viđa na kavama”, odgovorio mu je Vrdoljak.

22:33 “Politička kultura i komunikacija proteklih je dana dotakla dno. Jedan od zastupnika kazao je kako je on neprijatelj Plenkoviću i Pupovcu. Zar zaista moramo komunicirati na ovakav način? Ako mi je bilo tko od vas neprijatelj, onda su to i deseci tisuća ljudi koji su glasali za vas. To sebi nikada neću dopustiti”, kazao je govoreći u ime Kluba HNS-a i HSU-a Ivan Vrdoljak te kazao da će Klub HNS-a i HSU-a glasati za opoziv Marića.

“Država je destabilizirana i treba skupiti sredstva za spas Agrokora, saborski zastupnici govore idemo u rat, poubijat ćemo se međusobno. Mi biramo drugačije.Imam pravo i obavezu čuvati dostojanstvo osobe koliko god se ja s njom ne slažem. Čuvat ću dostojanstvo gospodina Marića kojeg poštujem kao čovjeka. Marić ima teret izjave kad je rekao da je u Agrokoru sve u redu”, rekao je Vrdoljak.

22:15
Ministar Zdravko Marić ostat će ministar financija, opetovala je u razgovoru za N1 ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, koja je rekla i da ne treba brinuti ako se pojavi zahtjev za njezinim opozivom.

Više čitajte OVDJE.

N1


22:07
U ovom trenutku postoji dovoljno zastupnika za smjenu Marića, ali ne znam hoće li se do jutra neki predomisliti, kazao je SDP-ov Peđa Grbin u razgovoru za N1 televiziju.

N1


22:01
Premijer Andrej Plenković vratio se u Sabor, a s njim su i ministri Davor Ivo Stier, Martina Dalić, Goran Marić i Tomislav Ćorić, javlja reporter N1 televizije Hrvoje Krešić.

21:50 “Nevjerojatno je da IDS i Most ne mogu skupa jer sam ja za život i jer nisam došao na jednu obljetnicu u Jasenovac, a tada sam bio u Bratislavi. Mislim da su tu neke druge stvari pravi razlog”, odvratio je Petrov.

21:43
IDS i njegovi partneri (PGS i LRI) glasovat će za opoziv ministra Zdravka Marića, ali i za smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova, najavio jeTulio Demetlika iz IDS-a.

“Kao što je jutros premijer rekao da postoji jedan brod i da na njemu postoji određeni tim, tako je i IDS punih 27 godina na jednom brodu bez obzira na turbulencije. Mi smo lijevi liberalni centar i dio opozicije u Saboru. Upravo zato IDS ne želi odustati od tih vrijednosti za koje smo se borili i koje zastupamo i branimo. Bez obzira na stručnost Marića, u koju ne sumnjam, stvoreno je okruženje u kojem on više ne može biti ministar”, objasnio je Demetlika.

“Mi ćemo glasati za opoziv Marića, ali i za opoziv Petrova. Ne možemo podržati čovjeka koji se protivi pravu na pobačaj, odbija otići u Jasenovac. Mi za takvu stranku nećemo dignuti ruku. Kad nam malo i krene, mi se posvađamo i rušimo i sad slušamo tko je kriv. Svi smo u istom košu zahvaljujući vašem sukobu, a hrvatska vlada srlja iz jedne katastrofe u drugu”, dodao je IDS-ovac i poručio: “Ne bojimo vas se, gospodo iz Mosta. Vi iz HDZ- a i Mosta izabrali ste jedni druge, mi plaćamo cijenu vaše neodgovornosti, a građani su taoci vaše oholosti”.

21:40 Oglasio se i Grmoja: “On je rekao da sam revolucionar, vi da sam fašist … Nisam ja vrijeđao Srbe, moj najbolji prijatelj je Srbin, vi ste taj koji se nikad niste pojavili u Glušcima kraj Metkovića gdje žive Srbi, ali ste dobro naplatili priču o ugroženosti. Napadam vas jer niste riječ rekli o sukobu interesa ministra Marića. Ja sam neprijatelj Pupovčeve i Plenkovićeve Hrvatske i to ću i biti”.

Na to mu je Pupovac uzvratio da će “o sukobu interesa odlučiti Povjerenstvo, a o teretu ministra Marića odlučit će ministar Marić i njegov premijer, a što se tiče vas i vaših rijeći o Plenkovićevoj i Pupovčevoj Hrvatskoj, tako je govorio prije vas Anto Đapić iz HSP-a. Drago vam bilo u tom smjeru i u tom pravcu”.

21:38 “Vaši motivi mogu biti svakakvi, ja nemam namjeru da vas zadivim i da mislite da sam političar od formata, ali nemate pravo meni govoriti što su moji ideali i i standardi i da se skrivate iza viših interesa”, poručio je Maras i pozvao Pupovca da se izjasni o SDP-ovim razlozima za traženje smjene ministra Marića. ‘Recite, pa ću ja za vas reći jeste li političar od formata’, kazao je Maras, na što je Pupovac odvratio: Jedan pjesnik je rekao – ubi me preteška riječ, a za vas se može riječi – ubi me prazna riječ’.

21:30 Oglasio se opet i Pernar poručivši ‘dragom kolegi Miloradu’ da je ovo jedna luda igra u kojoj su svi pijuni, a bez obzira na ishod – kola će i dalje ići nizbrdo. ‘Da se svi vi manjinci postrojite, nema 76 ruku, bitka je unaprijed izgubljena. Vaše namjere su, dragi Milorade, možda dobre i iskrene, ali ova Vlada budućnosti nema, hrvatski narod je slijep, 25 godina glasaju za iste, a nadaju se drukčijem”.

Pupovac je odgovorio ‘dragom Ivanu’ da je i on protiv kapitalizma s najneljudskijim licem, dodajući da bi “Pernar usto trebao biti i protiv opsjenarstva, jer ne radi se samo o očuvanju elementarne ekonomske stabilnosti, nego hoćemo li očuvati minimalne civilizacijske vrijednosti za koje se ova država borila”.

‘”Sada pojedini kolege kažu da sam ja nekoga optužio da je fašist. Nisam još, ali ne znači da neću. Govorio sam samo o fašistoidnoj retorici, ali bude li trebalo, pokazat ću prstom u onoga za kojeg smatram da je fašist”, upozorio je Pupovac.

21:29 Reagirao je Mostov Miro Bulj ustvrdivši da je Petrov trebao reagirati jer je Pupovac ‘povrijedio Poslovnik’ kad je na dosad neviđen način u Saboru skupinu ljudi ‘proglasio fašistima i nacistima’.

21:21 ‘Ako ministar treba biti žrtveno janje koje će biti prineseno na oltar toga što se ne može doći do onoga do koga bi se trebalo doći, onda ćemo mi možda zadovoljiti potrebu svijeta oko nas, a i naših strasti, da pokažemo da smo žrtvu prinijeli, ali to će biti daleko od pravde i pravednosti koju ovaj narod očekuje i treba. To vam želim reći, vama koji ste obukli svećeničke toge i pokušavate to napraviti ovdje danas, pretvarajući ovaj Sabor u mjesto zadovoljavanja nečega od čega 60 posto tih koji kaže što treba napraviti neće imati nikakve koristi, bit će obmanuti kao što su bili obmanuti i nekih ranijih godina. I moj klub neće pristati na tu obmanu, niti će je pratiti’, poručio je SDSS-ov Milorad Pupovac kazavši da smo “taooci procesa koji je zahvatio ovaj Sabor”.

S obzirom na to je ranije Mostov Nikola Grmoja u nekoliko navrata kazao da će izbori koštati Hrvatsku manje nego Milorad Pupovac i njegovi zastupnici, Pupovac je kazao: “Taj tko to kaže, svjesno obmanjuje i laže. I širi najniže strasti u maniri najfašistoidnijih oblika govora. Neke stranke razotkrivaju svoje lice svojim desnim, ultrakonzervatinim djelovanjem, kažu tko može sudjelovati u političkom životu, a tko ne može. Da, najlakše je kazati Milorad Pupovac košta i koštat će ovu državu. Najlakše je razbuditi tu vrstu niskih strasti i posegnuti za nečim što smo misli da je davno iza nas”.

‘Mi smo za to da se ova agonija prekine, ako ona ništa ne donosi. A ne donosi. Protiv smo i toga da oni koji agoniju smatraju načinom na koji mi trebamo živjeti i djelovati, protiv onih koji počinju lijepiti bedževe na moja prsa, koji nas u Klubu manjina počinju obilježavati i po uzoru na nacističku i fašističku retoriku, kako su činili prema Židovima, sada čine ovdje prema nama. Slobodno vam bilo, kolega Maras, da ne vidite gdje je opasnost i odakle sve dolazi. Nek i vas voda nosi, ali ja neću dati da mene nosi, kao što nisam ni dao u ovih 25 godina. Znat ću izaći na kopno’, zaključio je Pupovac.

21:20 Nezavisni saborski zastupnik iz Kluba Promijenimo Hrvatsku Marin Škibola glasat će u četvrtak za opoziv ministra financija Zdravka Marića, potvrdio je Novoj TV i rekao da će sutra doći u Sabor te poručio “Sve ćete vidjeti sutra”.

Više čitajte OVDJE.

20:19 Mostov Nikola Grmoja zaradio je opomenu koju mu je udijelio šef Sabora Božo Petrov jer je govorio kada nije imao riječ i nije se obazirao na Petrovljeva upozorenja da će dobiti opomenu, koju je dobio i Pernar.


21:15
Ako Most uspije sutra sa saveznicima smijeniti ministra Zdravka Marića, na potezu je Andrej Plenković, koji je izazvao ovu krizu i od kojega očekujem ostavku, poručio je u razgovoru za Novu TV šef Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić.

Više čitajte OVDJE.

20:28 Možete pitati HBOR kako je kredit odobren, ustvrdio je Marić i objasnio: “To je bankarska tajna, ali u određenim okolnostima se može o tome razgovarati pa ćete vidjeti da su ti krediti bili odobreni uz adekvatne, odgovarajuće instrumente”.

20:24 “Maloprije je bilo vani jedno novinarsko pitanje jesam li uspio uvjeriti kolege zastupnike. Vas, mislim da provedem mjesece u ovom Saboru, neću uvjeriti u apsolutno ništa. Što god da ja kažem, a ja vam sad opetovano objašnjavam po treći put na koji način funkcioniraju institucije, pa isto tako i HBOR, vi i dalje koristite iste konstrukcije da sam ja nekome nešto odobrio kao pojedinac, kao ministar, kao predsjednik NO, što je apsolutno deplasirano”, kazao je Marić Pernaru i dodao: “Razumijem vaš gnjev, ljutnju, bijes prema meni, ali molim vas da zadržite razinu dostojanstva zastupnika i nemojte obezvrjeđivati hrvatske institucije”.

20:20 “Zašto niste zatražili od Ivice Todorića da založi svoj dvorac? Gospodine Marić, da vi ste krivi! Krivi ste jer ste bez odgovarajuće hipoteke dozvolili da HBOR Ivici Todoriću, odnosno njegovoj privatnoj firmi Agrokor, čiji ste vi bili zaposlenik da božićni kredit od 274 milijuna kuna. Da, za to ste krivi”, poručio je zastupnik Živog zida Ivan Pernar.

“Kada neki seljak zatraži kredit za izgradnju farme muznih krava, on za hipoteku mora založiti ne samo farmu, nego i svoju kuću. Ali kada Todorić, vaš dojučerašnji gazda, a vidimo i dalje ste u njegovoj službi, traži kredit, on ne mora založiti svoj dvorac. Zašto niste od Ivice Todorića tražili da založi svoj dvorac, svoj helikopter, limuzinu?! Zašto? Zašto?”, opetovao je Pernar.

“Nije vas briga za te ljude koji se ubijaju bombama i vješaju, već ste brinuli samo za svog gazdu čije interese i dan danas štitite, pravite se ludi da vi uopće ne znate zašto mi danas raspravljamo. Nažalost, bojim se da ste vi taj koji je skrenuo s uma, a ne mi svi skupa”, zaključio je Pernar.

20:16 “Mi danas govorimo o kreditu HBOR-a za koji je suglasnost dao Nadzorni odbor HBOR-a. Tko je na čelu Uprave? Ljudi koje ste vi postavili i s kojima ste vi radili četiri godine i odobravali četiri godine. Neću si dozvoliti reći da nitko od tih ljudi ne valja”, poručio je Marić.

Što se tiče Zakona o faktoringu, ponovio je malo povišenim tonom: “Pa nisam ja taj Supermen, ne mogu ja nešto napraviti. Zakon je bio u Saboru, nitko nije bio protiv. 2014. je izglasan, uredno prolongiran i onda ga je ministar Marić, ne znam kojim čudom, uspio podvaliti svima vama. 121 glas za, tri suzdržana, nitko protiv. Pa o čemu mi pričamo? Ja kao odgovoran ministar predložim Vladi Zakon, vi ga u Saboru podržite i sad sam ja kriv”.

20:15 “Sigurna sam da će Zdravko Marić i sutra biti ministar. To je pokazala i današnja rasprava u kojoj čak ni Bernardić nije iskoristio vrijeme da bi obrazlagao vlastitu interpelaciju. Rasprava se pretvorila u veliko politikanstvo. Marić je imao priliku odbaciti sve ono što mu se stavlja na teret”, poručila je u razgovoru za Novu TV ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Više čitajte OVDJE.

20:10 SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić ima poruku za sve koji su dali potporu SDP-u protiv ministra financija Zdravka Marića. “Danas imamo 77 potpisa. To su zastupnici koji su potpisali ili javno izrekli da će podržati opoziv Zdravka Marića. Što će biti sutra, treba vidjeti”, poručio je Hajdaš Dončić u razgovoru za Novu TV. “Što se tiče SDP-a, mi ne trebamo lobirati. Vjerujemo u poštenje i zdrav razum zastupnika. Imate i onu staru narodnu – tko izda, beep”, kazao je SDP-ovac.

Više čitajte OVDJE.

19:20 “Ne bih nazvao ovu Vladu Vladom sukoba interresa, nego Vladom interesa ili sklada interesa, nikako ne javnog interesa”, kazao je SDP-ov Gordan Maras kazavši kako nitko u javnosti, ni u ovoj sabornici ne vjeruje da Marić ništa nije znao. Također, prisjetio se svojega bivšeg šefa u stranci i Vladi pa poručio “da je Milanović premijer, Marić više ne bi bio ministar, ako bi uopće i postao ministar”.

19:15 Nakon stanke nastavljena je rasprava u ispražnjenoj sabornici, a za govornicu je stao Bulj koji je rekao da narod Plenkoviću neće oprostiti što je napravio. “Plenković je pucao sebi u nogu”, kazao je Mostovac i ponovio da “ovo što radi briselski dečko Plenković nije radio ni Čaušesku.

19:07 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, podsjetimo također, pozvala je u petak na razgovor sve klubove zastupnika i nezavisne zastupnike, a naša reporterka Nataša Božić Šarić propituje hoće li se svi odazvati, naime, u travnju 2015. Zoran Milanović odbio je poziv.


18:55
Petrov je na zahtjev Mostova Mire Bulja, koji je podsjetio da još uvijek ne znaju ima li Plenković većinu u Saboru i da se opet ne govori o temi, odredio stanku od 20 minuta. Valja podsjetiti da se predsjednik Sabora doslovno ne smije maknuti iz predsjedničke fotelje, osim tijekom stanke, kako je ne bi prepustio nekome od potpredsjednika, pa nije teško pretpostaviti da je stanka sazvana kako bi mogao obaviti što treba i malo odmoriti.


18:40
“Nama nije drago da danas raspravljamo o ovome. Kad se formirala vlada HDZ- i Mosta, bili smo spremni četiri godine biti oporba i pridonijeti parlamentarizmu. No, kriza u Agrokoru nas je potakla na ovaj čin i naša odgovornost je bila da ukažemo na nepravilnosti koje se događaju. Naše pitanje je bilo kako to da ministar koji je bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala, nije znao za stanje u Agrokoru”, rekao je Jovanović.

18:35 “Mnoge su ružne stvari danas rečene o ministru Mariću koje nije zaslužio. Mi imamo dva velika problema. Jedan je sigurnosni, a to je da da se ne zna ima li Vlada većinu, a drugi je Agrokor. Agrokor je najvažniji problem i njime će se svaka Vlada baviti i tu još nisu pravi problemi izašli van. U slučaju Agrokor je ministar Marić sam smatrao da se mora izuzeti zbog činjenice da je tamo radio niz godina uključujući i kad su falsificirana izvješća. On nije potpisivao ništa, ali financijaš je, radio je u toj tvrtki i morao je znati nešto. Ta činjenica skupa s poštenom spoznajom da se iz tog razloga treba izuzeti, dovoljni je argument da ne može biti ministar financija. Mi moramo imati ministra financija”, poručila je HNS-ova Vesna Pusić.

18:30 Saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak komentirao je za N1 današnju raspravu u Saboru: “Rasprava se nije fokusirala na stvarne inkriminacije koje se Mariću stavljaju na teret. Mi se isključivo fokusiramo na političku i moralnu odgovrnost te sukob interesa gospodina Marića, ovo nema veze s lokalnim izboima ili s bilo čim drugim.” Nije želio govoriti kako bi sutra moglo završiti glasovanje u Saboru, no priželjkuje da se Mariću izglasa nepovjerenje.

“Vidjet ćemo sutra rezultat glasova, kakav će biti omjer glasova, a nakon toga ćemo na Predsjediništvu stranke odlučiti što je nabolje učiniti i to ćemo objaviti građanima”, kazao je Podolnjak. Na pitanje je li moguća suradnja s SDP-om ako dođe do prijevremenih izbora, odgovorio je: “Daleko je bilo koja odluka, i o izborima ili o bilo čemu, mi smo fokusirani na sutrašnje glasovanje. Nakon te odluke, vidjet ćemo reakcije svih aktera, ne odlučujemo samo mi.”

18:15 “Na sve optužbe imam odgovore”, poručio je u razgovoru za Dnevnik N1 televizije ministar financija Zdravko Marić, koji je kazao da pretpostavlja i vjeruje da je teret Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću: “Ali to sam postao tako da me netko optužio bez dokaza. Smatram da ponosno i časno obavljam svoj posao i da imam barem onu malu dozu prava i ljudskog dostojanstva na obranu”.

Opetovao je da su sve optužbe protiv njega neutemeljene i da izvješća u Agrokoru nije on izrađivao, već je dobivao revidirane dokumente, a ostavio je tračak sumnje da bi se u danima koji dolaze mogao povući premda to izričito nije rekao.

Više pročitajte OVDJE.

N1


17:52
Potpredsjednica Hrvatskog sabora, SDP-ova Milanka Opačić potvrdila je u srijedu Hini da unatoč obiteljskim problemima, sutra dolazi na glasovanje o opozivu ministra financija Zdravka Marića i ocijenila nekorektnim napade nekih stranačkih kolega koji joj po medijima prijete izbacivanjem iz stranke ako sutra ne dođe u Sabor.

Više čitajte OVDJE.

17:39 “Očekivao sam argumente kojima bi se dokazalo krimen ministra financija jer u prijedlogu kojega smo dobili i kojega su potpisali oporbeni klubovi je jako malo toga napisano zašto bi se trebalo razriješiti ministra financija. Svi vi koji ste pročitali prijedlog za opozivom možete se složiti kako tamo nema nitijednog argumenta kojim bi ga se teretilo”, upozorio je šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Što se tiče kredita koji je Marić dobio dok je bio u Nadzornom odboru HPB- a i državni tajnik, Bačić je ponovio da Marić nije bio u sukobu interesa što je izazvalo Glavaševićevu rekaciju pa je kolegu iz HDZ-a poučio definiciji sukoba interesa dodavši: “Ali vi to ne znate dok vam je jedna ruka na srcu, a druga možda u džepu. Dobro, malo sam sad bio grub”.

17:37 S obzirom na Marićev apel oko institucija, SDP-ov Bojan Glavašević je podsjetio da je Porezni USKOK institucija koja je nastala u vrijeme SDP-ove Vlade na što mu je Marić odgovorio da mu je bila namjera sačuvati tu instituciju od bilo kakvog utjecaja: “Prije godinu dana krenula su ta nagađanja da ja navodno planiram ukinuti porezni USKOK. Bila mi je namjera, isključivo plemenita i časna, da takvu instituciju sačuvam od bilo kakvog utjecaja”.

17:27 “Kao ministar financija dosta putujem, to nije tajna. Uglavnom koristim avion. Dočekaju me gospoda i dame iz Carinske službe i ja pred njima stojim u stavu mirno. Carinska služba bit će ispred svih ministara financija, tko god to bio. Molim kolege iz Mosta, tek su godinu dana na vlasti, institucije RH – čuvajmo ih”, kazao je Marić.

“Ja sam ministar financija, nisam Superman, ne mogu ja nekome narediti, nikada ne bih dezavuirao tu funkciju. HBOR je institucija koju treba čuvati i nemojmo da porezni obveznici misle da se tamo netko razbacuje novcem. Nisam dao nalog, niti sam dao da bilo koji kredit bude na sjednici HBOR-a. Tu sam, spreman čuti sve što slušam, teške optužbe ispod svake razine, molim vas, nemojte rušiti institucije RH. Još jedan dan, par dana, tjedan, godina, ali dok sam ministar, moja je obaveza da ih štitim”, poručio je komentirajući prozivke oko HBOR-a ministar Zdravko Marić koji u 18:00 gostuje u Dnevniku N1 televizije gdje će s njim razgovarati Nataša Božić.

17:15 “Ja sam članica NO HBOR-a i sve ono što ste vi izgovorili je besramno. Ja dobijem materijale tri dana ranije i ono što ne pročitam, jasno kažem, a vas nisam još ni jednom čula”, ustvrdila je HDZ- ova Grozdana Perić i šokirala Ninčević Lesandrić.

“Šokirana sam da žena u vašim godinama može tako lagati. Meni je žao ako vi dođete na sjednicu i glumite vazu ako mene niste čuli. Imam sve dopise koje sam slala tajnici i molila da mi na vrijeme pošalje dokumentaciju i upozoravala sam ministra na to i zbog mene će se mijenjati poslovnik”, ustvrdila je Ninčević Lesandrić.

N1


17:10
Ninčević Lesandrić, inače članica Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj (NO HBOR) upozorila je da je najveći problem što članovi Odbora ne dobivaju svu potrebnu dokumentaciju na vrijeme pa nemaju vremena uopće proučiti za što glasaju, a na to je ranije, kako je ustvrdila, upozoravala i ministra Marića.

“Mi ne stignemo proučiti dokumente i onda nam uprava kaže kako je ona to riješila. Ma koja uprava? Marić je upoznat s mojim djelovanjem i načinom rada u HBOR-u i da odbijam glasovati na sjednicama NO. Nedopustivo je da članovi dobiju materijale tri dana prije glasovanja. I sad smo dali javni novac tvrtki koja ih ne može vraćati. Ministrova dužnost je bila znati stanje u Agrokoru”, poručila je Mostovka.

16:56
U Saboru se više ne raspravlja o Mariću kao ministru već kao o ‘metafizičkoj utvari’ koja se iz svega izuzela, smatra Mostov Marko Vučetić.

16:47 Ministar Marić se vratio u sabornicu, a ovaj je put iz nje izišla potpredsjednica Dalić.

16:43 “Most, svima je poznato, neće podržati ministra Marića. On je bio dio visokog menadžmenta kompanije koja je ugrozila sigurnost države”, kazala je u ime kluba zastupnika Mosta Ivana Ninčević Lesandrić pa dodala da s njezine strane Marićeva stručnost nikad nije došla u pitanje.

16:40 “Bio je lukav potez poslati Dalić da u Saboru brani Marića umjesto premijera jer se time skrenulo s teme grijeha ministra financija. Tko će bolje braniti ministra u sukobu interesa od ministrice u još većem sukobu interesa?”, zapitao je Jovanović.

16:33 Građani su sigurno presretni što se uvodi porez na nekretnine, odvratila je SDP-ova Sabina Glasovac Dalić.

16:31 Marić je napustio sabornicu.

16:25 “Žao mi je Marića kao ljudskog bića što ovo danas prolazi, ali kao ministra mi ga nije žao jer je morao znati u što ulazi”, smatra HSS-ov Željko Lenart.

16:20 “Nisam to spomenula jer sam znala da ćete to vi učiniti. S kim sam ja to u sukobu interesa u vezi Ine? Možda s mađarskim MOL-om? Ja sam u dubokom sukobu interesa jedino s dioničarem koji neodgovorno upravlja Inom”, poručila je Dalić Glavaševiću.

16:17 SDP-ov Bojan Glavašević spočitnuo je Dalić da uopće nije spomenula meritum stvari odnosno sukob interesa jer bi onda trebala spomenuti i svoj sukob interesa u Ini pa joj je poručio: “Može vam biti neugodno”.

16:13 Zastupnicima se obratila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić kazavši da bi trebalo današnju raspravu “malo sumirati” pa je pobrojala: “Govorilo se o poreznoj reformi, kao o velikom krimenu Marića. Rezultat porezne reforme je da sada građani plaćaju niži porez na dohodak, a poduzetnici plaćaju niži porez na dobit. Sve su to rezultati koji su provedeni na korist hrvatskih građana. To vama ne odgovara, kolege iz SDP-a. Ne odgovara vam to što je u svom resoru napravio ministar Marić. Zapetljali ste se u politikanstvo i politički larpurlartizam”.

Dalić je opetovala i da je ova Vlada zaustavila dosadašnji način poslovanja Ivice Todorića. “Ne mogu razumjeti zašto sitno politikanstvo stavljate ispred interesa svojih birača. U ovoj raspravi trebalo bi uzeti u obzir ono što je bit, cilj i smisao politike, a to je raditi na korist građana. Ono što je meni najveća plaća za trud oko Zakona o izvanrednoj upravi jest ući u Konzum i čuti “Dobar dan” od blagajnica koje tamo rade. Možete li vi, gospodine Grbin mirno otići u Konzum i pozdraviti radnice?”, zapitala je SDP-ovca Dalić.

Više čitajte OVDJE.

16:11 “HDZ ne zna funkcionirati bez sukoba interesa i njihova zajednica je zajednica umreženog sukoba interesa”, poručio je SDP-ov Željko Jovanović i ustvrdio da SDP-ovci zasigurno ne bi uzeli povlašteni kredit poput Marića.

16:05 “Držite se mira i nemojte, molim vas, kad smo izdržali do četiri popodne, da u četiri popodne moram dijeliti opomene”, zamolio je Petrov zastupnike koji su započeli koškanja i dobacivanja iz klupa.

N1


16:02
“Nad ministrom Marićem vrši se orkestrirani mobing. Zamjera mu se što je uspješan. Što bi trebao, nositi ceker i voziti stojadin?”, zapitala je HDZ-ova Majda Burić.

16:00 “Da nije ministra Marića, povod za sukob bi se našao negdje drugdje. Oni su ušli u ideološki brak. Odveli su vlast pod šator HDZ-a, Most je imao priliku sa SDP-om formirati slobodnu i poštenu vlast, ali srce ih je vuklo HDZ-u. Možda im je tamo i mjesto, s tom kriminalnom organizacijom”, kazao je Stazić.

15:55 Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak će obaviti razgovore s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka, potvrđeno je za N1 televiziju. Grabar-Kitarović želi razgovarati s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi se kroz razgovor osobno uvjerila u odnose snaga u Saboru.


Više pročitajte OVDJE.

15:50 “Ministar Marić je posljedica HDZ-ove 27-godišnje politike, politike njegovanja sukoba interesa. Stvarni uzrok je kontonuirano zatvaranje očiju pred onim što se u Hrvatskoj stalno dešava – sukob interesa. Slušao sam jutros kolege i kolegice iz HDZ-a i poručujem im: fantastično ste savladali zabijanje glava u pijesak i ne davanje odgovora”, poručio je SDP-ov Peđa Grbin koji je još jednom pobrojao sve što smatra spornim, uključujući i zamjerke ne samo Mariću, neggo i ministrici Martini Dalić te angažiranje odvjetničkog društva koje radi za kreditora Agrokora. Naposljetku je upitao: “Biste li iskoristili poziciju da sjedite u nadzornom odboru jedne banke i ishodili za sebe povoljniji kredit od onoga koji mogu dobiti građani?”

15:45 “Nije Most pokrenuo inicijativu za smjenom ministra Marića, nego SDP, a Most je podržavao Marića i glasao za lex Agrokor”, podsjetio je SDP-ov Saša Đujić i poručio: “Raspišite izbore, idemo ponovno!”

15:40 “Most je dvaput ušao s HDZ-om u koaliciju, podsjetio je SDP-ov Nenad Stazić i dodao: “Kakav je HDZ, mi u SDP-u znamo već 25 godina i na to stalno upozoravamo. Opet će Petrov potpisati kod javnog bilježnika neku izjavu da neće s HDZ-om i onda će opet u koaliciju s HDZ-om. Uzrok svih problema u Hrvatskoj su te dvije stranke – jedna koja potiče kriminal, i druga koja ustanovi da postoji kriminal samo kad su fotelje u pitanju”.

15:30 “Vaš kolega Mišić već je dao izjavu da on podržava Marića, da je on stručan. Ima li tko osim vas da će glasovati za opoziv ministra Marića?”, zapitao je Bunjca i Pernara Mostov Nikola Grmoja, a Pernar odvratio da mu je žao što je kolega Mišić stao na tamnu stranu, a da će sva četvorica zastupnika koji su u Klubu Živog zida biti za opoziv Marića.

15:20 “Što je ministar Marić napravio za blokirane građane? Veliko ništa. On ima štednju u stotinama tisuća kuna, sat mu vrijedi 50.000 kuna, a ja sata ni nemam”, požalio se Bunjčev stranački kolega Ivan Pernar pa nastavio: “Što je ta Vlada u kojoj je ministar Marić napravila? Poskupili su cestarine, struju, plin. Ugostiteljima je Vlada digla PDV na 25 posto. Kako Marić vraća dugove? Diže nove kredite. Most je sada protiv Marića, a – izuzev gospodina Mire Bulja – donedavno ga je podržavao. Sad oni traže smjenu ministra Marića jer im pada rejting. Pitam kolege iz Mosta: što ste vi postigli u koalicijama s Mostom?”

“Most i HDZ su pokazali tijekom ova dva mandata da im je politika ista, samo su ljudi različiti. Otišao gospodin Marić ili ostao, PDV ugostiteljima i dalje će biti 25 posto. Marića ne podržava golema većina građana. Zašto se on tako grčevito drži za ovu stolicu? Iz najprimitivnijih motiva – to je surova i sirova borba za ovu stolicu”, ustvrdio je Pernar i ministra financija pozvao da odmah da ostavku jer će rasprava potrajati do ranog jutra uz poruku: “Umorni smo već od vas, gospodine Mariću, od vas i od HDZ-a”.

15:10 Raspravu o povjerenju Zdravku Mariću nakon stanke pred polupraznom sabornicom otvorio je u ime Kluba Živog zida i Snage Branimir Bunjac i Mariću poručio da bi trebao objasniti i zašto je mijenjao neke zakone, kao i kako je Marić mogao plaćati kredit u kojem mu je rata bila jednaka plaći, a i tko mu je dao takav kredit.

“Ako imate ušteđevinu od milijun kuna, što vam je onda trebalo dizati kredit od milijun kuna? Svi koji su radili u Agrokoru obogatili su se na krvi i znoju radnika. To je jedan od razloga zašto vi ne možete biti ministar u ovoj Vladi. Čak ste htjeli i Vukovaru ukinuti porezne olakšice. Ova mjera koju ste najavili prije nekoliko dana da ćete umirovljenicima skidati 500 kuna mirovine … i da je to mjera koju vi nudite ovom narodu?? Samo zbog toga biste trebali odgovarati ovome narodu. Pa to je zločin! Sve što vi znate jest beskrajno zaduživati mene, moju djecu i moje unuke. Ono što se dogodilo Agrokoru, dogodit će se i Hrvatskoj, ali to vas, naravno, ne brine previše. Svatko vidi da su rezultati vaše politike pogubni, ministre Mariću. Živi zid vam ni ovaj put neće dati podršku, jer je jednostavno ne zaslužujete”, zaključio je Bunjac.

15:13 “Smijenjeni Mostovi ministri Slaven Dobrović, Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Ivan Kovačić podnijeli su zahtjev za aktivacijom svog saborskog mandata. 10. i 11 svibnja su rokovi kada će njihovi mandati postati ponovno aktivni”, rekao je medijima Žarko Tušek, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Više čitajte OVDJE.

15:07 Poprilično žestok govor premijera Plenkovića u Saboru komentirao je Mostov Miro Bulj, koji je premijera nazvao kokošarom.

Više pročitajteOVDJE.

15:01 Tko ima većinu, vidjet će se sutra na što će sve izaći, poručio je saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević koji je u razgovoru za N1 kazao i da će Milanka Opačić prema njegovim informacijama sutra biti na glasanju. Upitan ima li SDP ruke za opoziv Zdravka Marića, Glavašević je odvratio:Sutra ćemo to vidjeti, bit će to trenutak istine. Prema nekim računicama tko je rekao javno da će glasati za opoziv, Maras je rekao da imamo 77 ruku. Za mene u ovim okolnostima, kao i u svakom glasanju u Saboru vrijedi ona da je i Toma morao opipati Isusove rane da bi mogao povjerovati”:

Više pročitajte OVDJE.

15:00 Nastavljena je sjednica Sabora raspravom o povjerenju Zdravku Mariću.

14:29 Saborski zastupnik i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je u srijedu kako je ono što se događa lakrdija te je dodao da bi podržali samoraspuštanje Sabora, a bilo bi, kaže, najbolje da se novi parlamentarni izbori održe zajedno s drugim krugom lokalnih izbora.

Više pročitajte OVDJE.

14:09 Početak rasprave o Zdravku Mariću zakazana je za 15 sati.

14:00 “Ja sam osuđen bez da me se pitala jedna jedina stvar. Dva potpisa sam u četiri godine stavio na dva papira. Ugovor o radu i raskid ugovora o radu. Što sam radio u Agrokoru?”, rekao je Zdravko Marić.

13:55 Za raspravu u Saboru prijavljeno 11 klubova i 23 pojedinačne rasprave, u trajanju od otprilike 400 minuta, ne računajući vrijeme za replike.

13:50 “Zašto Marić i dalje ima povlaštenu kamantu stopu, a nije više “zaposlenik banke”. Zašto mu nisu uskratili kamatnu stopu, kao što su radili s drugim zaposlenicima? I to je pravo pitanje. Marić je iskoristio svoju poziciju, i dobio kredit po povlaštenoj stopi. I stekao imetak u četiri godine u Agrokoru, a ostalo u javnoj službi. Ja imam kredit, ne po povlaštenoj stopi. I nisam stekao ovakav imetak, četiri godine u Agrokoru, ušteđevine, satovi, auti, a firma propala. Zašto blagajnica u banci kad ode više nema povlaštenu kamatu? A vi imate i dalje. Je li moralno da ste si sredili nižu kamatu od 200 tisuća kuna? Drugi zaposlenici su uskladili kamatnu stopu, a vi niste! Ljudi žele vaš odlazak.”, napao je Maras Marića.

13:43 Dok u Saboru traje burna rasprava o budućnosti ministra Zdravka Marića, ali i cijele Vlade, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zajedno je s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem je u sklopu obilježavanja 15. obljetnice Zapovjedništva za potporu posjetila vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu.

Više pročitajteOVDJE.

13:19 “U proteklih godinu i pol dana iza mene je 7450 zaposlenika Ministarstva financija”, rekao je Marić.

13:15 Rasprava u Saboru je nastavljena. Ministar Zdravko Marić rekao je da mu se stalno na krimen stavlja rad u Agrokoru, a da je u svom radnom vijeku duplo više vremena proveo radeći u Ministarstvu financija, nego u Agrokoru.

13:10 Premijer Andrej Plenković napustio je sabornicu, a novinarima nije davao nikakve izjave. Otišao je na uži kabinet Vlade.

13:01 “Apsolutno sam siguran da mogu računati na potporu svih kolegica i kolega iz SDP-a, rekao je predsjednik SDP-a”, Davor Bernardić, koji nije želio komentirati izjave Milanke Opačić da se neće pojaviti na glasanju. “Apsolutno sam siguran da će svi u SDP-u sutra glasati u interesu obraza, hrvatskog naroda, u interesu odgovornosti, a ne u svom osobnom interesu”, kazao je Bernardić. “Ukoliko se to ne dogodi, to će biti sumnjivo i bacit će potpuno novu dimenziju na cijeli proces”, rekao je Bernardić.

Više pročitajte OVDJE.

13:00 Zastupnici Živoga zida glasat će protiv Zdravka Marića i za raspuštanje Sabora. Sinčić je rekao da su Lovrinović i Šikobola sigurno protiv Marića i da nema šanse da HDZ ima većinu.

12:50 Gostujući u programu N1, HDZ-ov Dražen Bošnjaković kao uzrok je današnje burne rasprave u Saboru našao u “vrućoj temi pokretanja opoziva ministra financija Zdravka Marića”.

Više pročitajte OVDJE.

12:35 Sjednica je nastavljena.

12:25 Ivan Pernar traži stanku povodom deložacije u Zagrebu. Stanka je odobrena u trajanju od 10 minuta.

12:19 Ja imam izrazito visoko mišljenje o Tihomiru Oreškoviću, rekao je Plenković, dodavši da Orešković nije mogao očekivati što mu se dogodilo kad je ušao u politiku u Hrvatskoj. “Njegov odnos s Marićem nije predmet mog interesa. Predmet mog interesa je moj odnos s Marićem”, rekao je Plenković.

‘Misli li itko da bih ja osobno, članovi moje vlade doveli sebe u situaciju da štitimo nekakav kriminal? Mogu izraziti sumnju. Mi nismo na Divljem zapadu. Nismo u državi u kojoj se traži nečiji skalp’, kazao je premijer.

12:19 Marko Sladoljev iz Mosta ponovio je Plenkoviću pitanje Nikole Grmoje, oko odgovornosti Zdravka Marića prema Tihomiru Oreškoviću.

12:17 Ja sam nekoliko puta čitao vašu inicijativu i nisam uspio naći elemente u kojima ćete dokazati da je Marić kriv, rekao je Plenković oporbi.

12:12 SDP-ov zastupnik Siniša Hajdaš Dončić je, govoreći o ministru Mariću, rekao kako je imao niz problematičnih poteza, a spomenuo je i zakon o faktoringu. “Znate tko se 1945. branio da je sve bilo po zakonu? SS-ovci na suđenju”, kazao je Hajdaš Dončić.

“Jeste li vi prisebni, što govorite?”, upitao ga je Plenković. “Uspoređujete da je netko dobio kredit sa SS-om. Koliko je kreativnosti potrebno da to izgovorite? Moram vas pitati pred javnosti, što se s vama događa? Ja bi vam preporučio da tako nešto ne izgovarate, ako mislite ići na izbore. To nije dobro za vas”, poručio mu je Plenković.

12:08 Poštovani predsjedniče Vlade, bez saborske većine, vidim da dobro ubadam okad ste nas prozvali osicama, vidim da ste očito iznervirani nama iz Mosta. Tom se raspravom nećete dotaknuti argumenata i mislili ste da ćete profitirati. Potpuno ste promašili teren. Nisam se u današnjoj raspravi htio baviti pitanjem povjerenja. Marić je iznevjerio povjerenje premijera Tihomira Oreškovića, a kao mandatar je pokušao s Tomislavom Karamarkom sastaviti novu većinu. Vi pričate o lojalnosti ministara Mosta?, rekao je Grmoja Plenkoviću. “Bez obzira na lijepe floskule, niste mi odgovorili na pitanje nesrazmjera imovine”, dodao je.

Ukoliko dođe do odluke Mosta da ćete dignuti ruku zajedno s opozicijom da dosadašnja suradnja ne može ići dalje ovako kako jest. To je odluka koju ste donijeli vi i nema, kolega Grmoja, zamjene teza. Prvo, Vlada nije pala. Drugo, taj koji je pokrenuo proces destabiliziranja Vlade sigurno nisam ja, nego oni koji su donijeli odluku da su spremni kolegi s kojim rade javno, na televiziji, bez potrebe to napraviti. To je ključ. To je iskra, to je trenutak, to je pokretač. Da je kolega Marić Mostov zastupnik ili Mostov ministar, ja bih ga jednako srčano branio, a nisam siguran da biste vi to napravili za njega ili za mene i to je ta razlika, odgovorio je Plenković Grmoji.

12:03 I Grmoja žestoko po Plenkoviću. ‘Marić je u prošloj Vladi izigrao povjerenje premijera Oreškovića i kao mandatar je pokušao sastaviti većinu s Karamarkom’, govoriu Grmoja. ‘Vi pričate o njegovoj lojalnosti?!’

12:01 Kako vi, gospodine Bulj, možete znati financijsko stanje bilo koje privatne kompanije u Hrvatskoj, a da niste dobili papir, izvješće ili činjenicu?, upitao je Plenković Bulja.

12:00 Neslužbeno se doznaje da će protiv SDP-ovih zastupnika u Saboru, koji ne dođu na glasanje o Zdravku Mariću, biti pokrenut postupak.

11:59 “Jeste li vi kao premijer upoznati sa stanjem u Agrokoru, kad je na sva zvona zvonio ministar Marić, kojega uvažavam kao stručnjaka, što nije upozorio vas, sve ministre, o stanju u Agrokoru. U 12. mjesecu je 300 milijuna kuna otišlo u vjetar”, rekao je Miro Bulj.

11:50 S kojim ste pravom vi predsjednik Vlade, a ne SDP, a nemate većinu? Dokažite, prije svega, da i vi imate većinu, pa onda pričajte o Pernaru, Petrovu, Marasu, Mariću, Bunjcu, kome god hoćete, rekao je Plenkoviću Branimir Bunjac iz Živog zida.

“Ne treba meni gospodin Branimir Bunjac da me uči temeljima demokracije”, rekao je Plenković.

11:48 Vi ako imate neki argument, koji bi vas upućivao u nešto da sam ja radio bilo što nezakonito, što bi moglo dovesti do toga da ja završim u zatvoru, ja vas pozivam da to izgovorite. Nas se dvojica nismo jučer niti vidjeli. Ako mi imate što za prigovoriti, onda mi to recite. Ne možete mi reći da sve što sam radio jučer, mogu završiti u zatvoru. Ne smijete to reći. Nisam radio ništa što bi ni u primisli moglo biti nezakonito”, rekao je Plenković.

11:46 Vi ste pali, vaša Vlada više ne postoji!, rekao je Plenkoviću SDP-ov Željko Jovanović.

11:44 Plenković je odgovorio saborskom zastupniku SDP-a, Domagoju Hajdukoviću, koji ga je podsjetio na govor na saboru HDZ-a prošle godine. “Kako je ovo dobro slušati kad mladi međunarodni tajnik SDP-a tako pažljivo citira moj govor na saboru HDZ-a. To vam može biti politička inspiracija. Vi citirate sve, znate kako se zove predsjednik Vlade. To je dobro. Ja sve to potpisujem, do zadnjega, ali isto tako u ovoj situaciji, koja nije usporediva s lanjskom situacijom, jer je Marić dobio moje povjerenje, jer smo raspravljali vrlo detaljno o svemu što ste vi naveli na tri stranice, bez da ste naveli na koje ste to točno dokaze mislite. I vaši su ministri davali suglasnost za kredite Agrokorovim kompanijama, prema tome, dragi kolega, meni je drago da proučavate ono što sam rekao lani, ja stojim iza svega. Ja Marića branim, jer vi niste dali nijedan dokaz za suprotno”, rekao je Plenković.

11:37 SDP-ov Gordan Maras je kazao Plenkoviću da se ne zavara pljeskom s HDZ-ove strane sabornice “jer oni su pljeskali i Karamarku, a on nije bio neki govornik”.

“Recite imena 76 zastupnika koji vas podržavaju”, kazao je Maras u replici Plenkoviću.

“Treba li nama da premijer jučer snubi zastupnike da ga podrže. Recite nam tko vas podržava”, kazao je Maras na što mu Plenković nije konkretno odgovorio.

“Vi mi trebate pokazati brojeve. Kolega Maras “You show me the numbers”, replicirao mu je njegovim riječima Plenković, te nastavio: “Hoćeš, nećeš, nemaš. Kad moja tema dođe na red, a doći će kada ja hoću, onda ću pokazati brojeve.”

“Premijer vam nema većinu vi se smijete”, poručio je Maras u “povredi poslovnika” HDZ-ovcima i rekao da “skaču kao dječica”.

“Tebi Andrej ne godi vlast, bio si puno simpatičniji u opoziciji. Ne glumi Sanadera – rekao je Maras, a Petrov je upozorio sve zastupnike da ne zloupotrebljavaju institut “povrede poslovnika”.

11:35 Glasanje o povjerenju Zdravku Mariću trebalo bi biti sutra u 9:30 javlja naš reporter Elvir Mešanović.

Više čitateOVDJE.

11:24 Zastupnicima se obraća Zdravko Marić.

‘Zbog sebe i svoje obitelji apsolutno odbacujem sve optužbe na moj račun’, kazao je.

Više čitajte OVDJE.

11:11 Premijer je počeo s obranom ministra financija Zdravka Marića.

“On je čovjek koji je dobio moje povjerenje, obavljao je tu dužnost u Vladi Tihomira Oreškovića, bio je kolega u toj Vladi i Boži Petrovu. Bio je dobar s ministrima Orepićem, Dobrovićem, Šprljom. Suradnja je bila izvrsna. Ni u jednom trenutku, da ste pozvali promatrača na Vladu ne biste znali tko je ministar Mosta, a tko HDZ-a. Ovo govorim u cilju shvaćanja nečega što se zove elementarna politička abeceda”, rekao je Plenković.

Više o govoru premijera čitajte OVDJE.


11:10 ‘Glasat ćemo i protiv Marića i protiv Petrova i za raspuštanje Sabora ako do toga dođe’, kazao je HNS-ov Ivan Vrdoljak.

N1

11:05 ‘Ako Milanka Opačić ne dođe na glasanje to će biti njezina politička smrt’, kazao je za N1 Nikola Grmoja.

10:57 “U vašem izlaganju u nekoliko ste navrata spomenuli da vi trebate spašavati Hrvatsku i moralizirali ste nam o tome tko je uništio Hrvatsku. Ja bih kazao da je vaša stranka glasala protiv osamostaljenje Hrvatske. Možete se vi upinjati iz petnih žila pokušavajući govoriti o sukobu interesa najspososbnijeg ministra financija, ali dok ste Vi na čelu SDP-a to je početak kraja vaše stranke”, rekao je Škorić replicirajući na Bernardićevo izlaganje.

10:55 “Tika-taka nije u modi. Moramo pričati o Mariću, a ne o Bernardiću. Je li logično da ministar financija u jednoj uređenoj zemlji predlaže da se smanjuje stopa na oporezivanje nesrazmjera mirovine na najnižu stopu u EU. Jedini sam koji je to spomenuo, a Lalovac me podržao. Nakon te moje žestoke reakcije stopa je promijenjena na 52 posto. A nije napravljeno da je rok za provjeru od 2005. nego je Marić napravio da se imovina provjeri samo zadnjih šest godina. A upravo od 2005. nadalje se događao najveći kriminal u Agrokoru”, rekao je Grmoja.

10:45 “Kad govorimo o sebi uvijek stavimo najljepšeg pored sebe, a svoje strahove duboko čuvamo u sebi. Zaboravljamo na našu prošlost, nismo se rodili ovako divni krasni, kada bi se svaki od nas okrenuo i pogledao oko sebe vidio bi da nam netko fali”, rekao je Stevo Culej.

10:43 “Očekivala sam argumente, činjenice, egzaktne podatke. Dobili smo preopćeniti literarni urada. U vaših 30 minuta koje ste imali, 28 minuta ste posvetili nečemu što je zvučalo ko zadaćnica nekog darovitog mladića. Imali ste ministre koji su zaduživali državu, sad imamo sposobnog ministra a vi želite njegovu smjenu. Da, HRID pa HDZ ali zašto.Zašto što počivaju na istim načelima”, replicirala je Bernardiću je Irena Petrijevčanin Vuksanović.

10:30 Kako javlja naš reporter Hrvoje Krešić postojao je dogovor da uvodno izlaganje Davor Bernardić i Ivan Vrdoljak podijele na pola. 

10:06 ‘Ušao sam u politiku kao dijete jer sam se želio boriti protiv nepravde’, govori zastupnicima Davor Bernardić.

Više čitajte OVDJE.

10:01 Premijer Plenković napustio je Banske dvore i krenuo prema Saboru.

9:55 Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kazao je da je razgovarao s premijerom te da će biti protiv svih, ali da nije za nove izbore.

9:50 Nakon stanki nastavljena je saborska sjednica i to poprilično burno. HDZ-ov Dražen Bošnjaković hvalio je Vladu Andreja Plenkovića te napadao bivšu SDP-ovu Vladu.

Mostov Nikola Grmoja govornicu je ponovno iskoristio za napade na Andreja Plenkovića: “Premijer je prevario građane i za to mora odgovarati”.

9:40 “Dao sam potpis za Jandrokovića i kao gospodarstvenik smatram da ova država mora raditi. Želim da Vlada nastavi raditi. Ako idemo na izbore opet ćemo imati isto. Ne želim to radi svoje stolice nego i općih troškova. Sve ovo nije dobro za narod. Most je pokazao da je stranka destrukcije. Nisam nikada za rušenje. Smatram da Zdravko Marić nije kriv, ja kao gospodarstvenik znam tko je bio gazda u tvrtki – Ivica Todorić”, rekao je zastupnik Ivica Mišić.

9:36 Ivan Lovrinović: “Nisu se mogli oko ničega dogovoriti, INA-e MOL-a, energetske reforme, kurikularne reforme… Sada vidimo naknadnu pamet, puno neiskrenosti je bilo u tom odnosu. Zalažem se za stabilnost i učinit ću sve da ne pridonesem nestabilnosti. Neću podržati ni Zdravka Marića ni Božu Petrova ni gospodina Jandrokovića.”

Zastupnik Goran Aleksić: Glasat ću za opoziv Marića, ali ne i Petrova.

Više čitajteOVDJE.

9:30 Premijer će braniti ministra Marića u Saboru, javlja naša reporterka Nataša Božić. Sjednica je počela, SDP, HDZ, Most, HNS, HSU… traže stanku.

9:25 Jedan od saborskih zastupnika čiji bi glas mogao odlučivati je i Goran Aleksić, koji je jučer bio na sastanku s premijerom Plenkovićem. Aleksić je za N1 rekao da će biti za opoziv Marića, ali ne i Petrova. Više o tome čitajte OVDJE.

9:20 Most je spreman na raspuštanje Sabora, pitajte druge jesu li spremni na isto, kazao je za N1 Mostov Nikola Grmoja. ‘Pa bolje je da idemo na nove izbore jer ova nova Vlada koju Plenković sada radi će biti daleko skuplja. Pupovca će platiti tri puta više nego što koštaju novi izbori’.

Više čitajte OVDJE.

9:15 Nakon odbijenice Esih i Glasnovića, Plenković je postao nervozan, doznaje Jutarnji list. Navodno su HDZ-ovci sinoć vršili pritiske na pojedine zastupnike… Nekima su govorili kako će oni biti krivi ako dođe do novih izbora, uvjeravajući ih da im daju potpis, iako su s druge strane, navodno, davali do znanja kako bi za njih izbori bili najbolje rješenje jer bi HDZ ostvario povijesnu pobjedu.

9:05 ‘Nema nikavih ispričnica za nedolazak na glasanje, svi zastupnici SDP-a moraju doći. Nezamislivo je da ne dođu. Ukoliko neki zastupnik ne dođe, to je za mene nešto što bi stranački, politički bilo neoprostivo’, rekao je za N1 SDP-ov Gordan Maras.

Više čitajteOVDJE.

8:55 “Plenković ne mora doći u Sabor, dovoljno je da dođe samo Zdravko Marić i da se sam brani od optužbi oporbe. Argumenti s kojima Vlada ne želi prihvatiti smjenu Marića su ti da smatraju da on ni na koji način nije utjecao na negativna zbivanja u Agrokoru. Očekujem da će Plenković ipak u jednom trenutku iz zgrade Vlade doći i u Sabor”, javila je naša reporterka Nataša Božić.

8:30 ‘Plenković je trebao Mariću dati mig da sam odstupi’, kazao je u razgovoru za N1 Goranko Fižulić.

Više čitajteOVDJE.

8:15 Znakovito je da Plenković nije pristao na uvjete Brune Esih i Željka Glasnovića, a to je da u novoj, posloženoj Vladi ne sudjeluje nitko iz HNS-a, IDS-a i SDSS-a, što daje naslutiti da možda ipak postoji dogovor premijera i tih stranaka.

Ako Plenković i ne uspije u svojim naumima danas postoji još jedna opcija, da se ipak ide na prijevremene izbore i to 4. lipnja kada će se održati drugi krug lokalnih izbora. To je rekla i sama Bruna Esih, da joj se to čini kao najizglednija i da se sve “gura” prema tome, javlja naša Nataša Božić.

Više čitajte OVDJE.

N1

8:00 Ako oporba, zajedno s Mostom sruši Marića bit će to jasna poruka kakvu većinu ‘ima’ Plenkovićeva Vlada. Sinoć se pojavila informacija da su Esih i Glasnović odbili dati podršku Plenkoviću, što mu dodatno otežava situaciju, javlja naš reporter Hrvoje Krešić.

7:30 Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u utorak je privremeno obustavila trgovanje dionicama osam Agrokorovih tvrtki na Zagrebačkoj burzi pa se do 15. svibnja neće trgovati dionicama Leda, Belja, PIK-a Vinkovaci, Tiska, Vupika, Zvijezde, Žitnjaka i Jamnice.

Više čitajte OVDJE.

7:00 ‘U slučaju da dođe do opoziva ministra financija Zdravka Marića, premijer Andrej Plenković trebao bi dati ostavku’, opetovao je politički tajnik i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja gostujući u Vetu Sanjina Španovića na N1 televiziji. “Božo Petrov će definitivno biti bivši predsjednik Sabora”, rekao je Grmoja, ali i dodao da će to biti tek nakon što HDZ donese dokaze da imaju novu većinu.

Više pročitajte OVDJE i OVDJE.

>>>Tijek jučerašnjeg burnog dana pratili smoOVDJE.