Povlačenje? 'Sve ćete vidjeti sljedećih dana'

Vijesti 03. svi 201717:53 > 18:00
N1

Sabor od jutra raspravlja o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću. Izglasavanje nepovjerenja predložili su zastupnici SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a, Živog zida i Snage jer, između ostalog, tvrde da je Marić kao jedan od bivših direktora u Agrokoru, trebao znati o financijskom stanju tog koncerna koje je prouzročilo krizu u zemlji.

Marić sve optužbe odbacuje o čemu možete čitati OVDJE, glasanje o tome ima li povjerenje Sabora slijedi sutra, a danas je s njime za Dnevnik N1 televizije razgovarala naša reporterka Nataša Božić Šarić.

Imate li brojke, neku ideju koliko ljudi je za vas ili vaš opoziv?

To je jedan od oporbenih zastupnika nametnuo kao temu. Moj je moto isključivo iznositi argumente i najavljivao sam da ću snagom argumenata braniti sebe, iako se čini da mi se sudi, a ne da se raspravlja o mom opozivu. U potpunosti sam čist i miran, sve su te optužbe neutemeljene i to će se i utvrditi, a ja nisam meta.

Vi niste meta, kažete, tko jest?

Ne znam, to njih trebate pitati.

Mislite li da ste bili uvjerljivi prema zastupnicima i javnosti?

Nikad ne možete biti sigurni da ste sve uvjerili. Neki su rekli svoj stav bez da su čuli moje argumente. Kolege iz Mosta glasali su u Vladi protiv bez da su čuli argumente s moje strane. Što se tiče javnosti, oni su ti koji na kraju trebaju suditi. Duboko sam svjestan da izglasavanjem sutra možda više neću biti ministar. Ministar sam dok imam povjerenje premijera i Sabora.

Ne mislite li da već jeste teret Vladi i premijeru?

Pretpostavljam i vjerujem da jesam. Ali to sam postao tako da me netko optužio bez dokaza. Smatram da ponosno i časno obavljam svoj posao i da imam barem onu malu dozu prava i ljudskog dostojanstva na obranu.

Što vas je najviše od optužbi pogodilo?

Jednako gledam na sve optužbe jer na sve njih imam čiste odgovore. Kredit u HPB-u je odobren u skladu s pravilima, jasno i transparentno sam ga prijavio u imovinskoj kartici. Što se tiče sukoba interesa, mislim da su tu sami sebi skočili u usta. Pojasnio sam već i još ću što sam radio u Agrokoru, moja je zadaća bila izrada analiza, kako za koncern, tako i za pojedine tvrtke u njegovu sustavu, bavio sam se općim faktorima.

Čovjek koji je bio prvi šef Odjela za komunikaciju prema međunarodnim kreditorima i investitorima Čedo Žic kazao je eksluzivno za N1, a javnost će moći čuti više sutra u Novom danu o tome, da se u njegovo vrijeme radilo dvostruka izvješća – jedna za kompaniju, a druga prema van. Je li se nastavila ta praksa?

Moram priznati da ste me malo zatekli, ne znam jesmo li se susreli ikada, to njega trebate pitati. Ali ja sam dobivao revidirana izvješća, moja posao nije bila njihova izrada …

Ali niste sumnjali u njih?

Oni koji su ih izrađivali nisu ukazivali na propuste, nisam imao razloga sumnjati u njih.

Biste li opet dignuli kredit u HPB-u, upitno je je li to moralno iako je po pravilima, biste li opet dignuli taj kredit da vam se pruži prilika?

Emocije mi danas nisu proradile kod kredita, ali jesu kad se dezavuira institucije RH. Pitanja što bi, da bi, netko može reći da kamo sreće da sam to refinancirao u nekoj drugoj komercijalnoj banci. Imam još jedan stambeni kredit u drugoj banci.

Povoljniji od ovog?

Sve piše u imovinskoj kartici.

Hoćete li doživjeti kao poraz ako vam se izglasa nepovjerenje sutra?

Ja sam sportaš, premda ovo nije sport, služim se pravilima i ne udaram ispod pojasa kao što to čine neki u ovoj sabornici. Ako se udara na moje roditelje, obitelj, to su jako niski udarci i nijedna osoba na to ne može ostati u potpunosti mirna. Ali kako bilo, pričekajmo raspravu, sutra je novi dan. Kako Sabor odluči, tako će biti, ja sam legalist. Imam svoja razmišljanja …

Najavljujete li povlačenje?

Nisam ništa najavio. Sve ćete vidjeti sljedećih dana.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.