Konzultacije kod predsjednice nisu trebale, nije pala Vlada

Vijesti 07. svi 201710:50 > 10:54
N1

Gosti emisije Točka na tjedan bili su politolog Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti i Aleksandar Maršavelski s Pravnog fakulteta.

Puno se ovih dana govorilo treba li postojati većina za Vladu i s objašnjenjima se išlo na ruku Plenkoviću, što kažu politolozi?

“Moramo razlikovati političku i ustavnu dimenziju ove situacije. Postoje propisane metode izglasavnja većine i bilo je tu kupovanja glasova kako bi se privolilo zastupnike na glasanje. To je politički legitimno. Imate sustave gdje premijer može mijenjati članove Vlade čak i ako nema većine u parlamentu. Nije bilo potrebe ni za konzultacije kod predsjednice Grabar Kitarović jer nije pala Vlada”, smatra Zakošek.

Premijer znači ne mora imati 76 glasova?

“To se ne mora provjeravati. Pravnici i politolozi trebaju ukazati na smjenu ministara i imenovanje novih jer to nije čisto. Tu su institucije trebale reagirati. Spominje se članak Ustava 110. ali tamo ništa ne piše, tamo piše samo o imenovanju ministara uz supotpis predsjednika Sabora. Formalno se nikada ne može dogoditi da premijer to sam čini”, objašnjava Zakošek i dodaje kako je zabrinjavajuće da premijer bez provjere i supotpisa imenuje zamjenike ministara. “Ministri moraju biti odgovorni Saboru i moraju biti provjereni u Saboru”.

Rok u kojem se moraju imenovati novi ministri?

“To nije točno regulirano i imamo različita tumačenja. Državni tajnici nisu u rangu ministara. Ovo je jedan provizorij na koje su institucije trebale reagirati. Trebalo se upozoriti da premijer u najkraćem roku treba predstaviti ministre. Predsjednica je rekla da treba što prije, ali to, po mom mišljenju, nije bilo dovoljno snažno. Stručnjaci su trebali upozoriti da je ovo rubna situacija koju Ustav ne pokriva. Izašlo se iz vladavine prava”, smatra Zakošek.

Ima li pravo premijer dati novac za HVO u zamjenu za glas za Jandrokovića?

“Uvijek postoji politička trgovina i bilo je pravne praznine. Podmićivanje zastupnika je ključno kazneno djelo. Željko Sabo je bio prvi koji je odgovarao da je članici Gradskog vijeća Vukovara dao fotelje i novac i to definitivno ulazi u kazneno djelo podmičivanja. Prema informacijama koje imamo sada nema kaznenog djela. Glasnović je objavio točke i to su političke točke”, smatra Maršavelski.

ČIni li razliku da je premijer potpisao s državnim dužnosnicima?

“Mislim da je s obzirom da je on premijer sigurno nije čisto, ali mora biti ozbiljnija stvar za kazneno djelo. Plenković je tražio potpis kako to ne bi bila samo stranačka stvar nego da je podržavaju i dužnosnici. Nije svaka politička trgovina kaznena. Glasnović je vrlo transparentan za razliku od nekih koji nisu rekli zašto su uz Plenkovića”, smatra Maršavelski.

Ima li Vlada mehanizme zamrzavanja imovine Todorića?

“To je dosta problmeatično. Tu se ne radi o koristi za Lackovića,  ali kada bi se to realiziralo, da se zamrzne imovinato se radi putem državnog odvjetništva i onda bi premijer morao utjecati na Cvitana i to bi bilo trgovanje utjecajem. Premijer nije ni potvrdio Lackovićevu trvdnju i iz nje se ne može iščitati kako bi se imovina zamrznula. U svakom slučaju tu nemamo elemente kaznenog djela”, rekao je Maršavelski.

Jesu li i koliko su skupe manjinske Vlade?

“Nedvojbeno je da ovisno o kojoj vrsti zahtjeva aktera koji bi stvorili većinu ovisi i koliko će koštati. Vrlo često Vlada nema većinu i onda se kod izglasavanja zakona moraju ispuniti zahtjevi. To je proces koji se odvija pred očima glasača. To ne moraju nužno biti pogodnosti o kojima se izravno zna koliko će koštati”, objasnio je Zakošek.

Član ste Vijeća za prošlost, je li se održala sjednica?

“Nije, odgođena je. Vjerojatno zbog ovih dramatičnih događanja”, kratko je rekao Zakošek.

Stoji li izjava Hasanbegovića?

“Mi nismo imali vremena ustanoviti zadaće Vijeća. Načelne smjernice prema svim pitanjima i imenovati tijela koja bi donijela odluke. Ustupci su politička pitanja. Hasanbegović na listi Esih, vidjet ćemo hoće li ga to koštati mjesta u HDZ-u“, rekao je Zakošek.

Pravni akt stranaka. Postoje li sankcije za kršenje statuta stranaka?

“To izlazi van domene kaznenog prava, ali kršenje statuta je unutarnja stvar stranke i to je uređeno”, rekao je Maršavelski.

Može li Plenković vladati s tankom većinom?

“Trebamo to gledati kroz funkcioniranje parlamentarizma. Kako će osigurati većinu to je na njima. Ne znam kako će se ponašati, hoće li biti uspješni. Kod imenovanja novih ministara mora imati apsolutnu većinu. Ako jedan od ministara neće imati većinu premijer će predložiti drugoga, neće odmah pasti Vlada”, objasnio je Zakošek.

Kako komentirate izričite izjave da nije vrijeme za nove izbore?

“Kada imate izvanredne izbore može se dogoditi da su glasači umorni i da će vas kazniti. Ovo ne mora značiti samo strah od rezultata već može biti i procjena da glasači ne žele nove izbore”, zaključio je Zakošek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.