Opasna igrica i u Hrvatskoj, policija poziva da im javite

Vijesti 09. svi 201709:36 > 09:42
Pixabay

Sedmogodišnja djevojčica iz jedne zagrebačke osnovne škole preplašila se kad su joj je na mobitel počele stizati poruke u kojima, između ostalog, stoje i upozorenja da se zbog navedene igre ubilo 130 djece u Rusiji. Iako nigdje nije službeno dokazano da se toliko djece ubilo upravo radi navedene igre, to je podatak kojim se djeca nastoje uplašiti.

Igrica se zove Plavi kit i porijeklom je iz Rusije.

U poruci koju su dobila djeca iz jedne zagrebačke osnovne škole, između ostalog, stoji: “Ne daj bože da ti se instalira jer onda si gotov/a. Znači ako uđeš u neku sliku plavog kita ili hashtag plavi kit ili tako nešto onda ti dođu pitanja kao osjećate li se loše? Želite li se ubiti i onda vam se automatski skine ta igra, a kad vam se skine, ne možeš je deinstalirati. Ako kažeš da ne želiš igrati i pokušaš je deinstalirati, ona će hakirati tvoje osobne stvari i sve će saznati o tebi. Kako ti se zovu roditelji itd. Prijetit će ti da će ti ubiti roditeljei onda je jedan od izazova igrice da se probudite u 4.20, drugi je da gledate horore cijeli dan. I tako ide sve prema gorem”, piše Index.

Dalje se navodi kako djeca koja igraju tu opasnu i bolesnu “igru” kao jedan od izazova dobivaju da si moraju izrezati na rukama oblik kita, a posljednji je izazov da se ubiju.

Iz policije su potvrdili da raspolažu saznanjima o međunarodnom fenomenu širenja opasne online igre koja se koristi i pod nazivom Plavi kit (Blue Whale). Pozvali su sve koji imaju konkretno saznanje o sudionicima ove i sličnih igara, da se odmah jave policiji.

Od svih koji su se uključili u igru i dobili uznemirujuće poruke da se povrijede ili su pak primili prijetnje da će im netko ubiti roditelje, traže da snime zaslon mobitela i to odmah dostave policiji kako bi dalje mogli ući u trag onima koji te naredbe izdaju.

U policiji još navode kako je važno da mladi znaju da se s povjerenjem za zaštitu mogu obratiti policijskim službenicima za mladež, koji rade u svakoj policijskoj postaji i koji su posebno obučeni za obavljanje razgovora s djecom i mladima, prenosi Index.