'Brkić nas je vratio u prošlost, to je nedopustivo'

Vijesti 09. svi 201713:57 > 13:57
N1

Na Akademiji povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe bio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš, iz zakonodavne vlasti nije bilo nikoga, a Vlada je poslala izaslanika - Jasena Mesića.

“Prije svega, naše manjine su naše bogatstvo i izjava drugog čovjeka HDZ-a je potpuno neprihvatljiva, praktički da su građani drugog reda. Mislio sam da takve stvari u Hrvatskoj više nikada neće biti moguće. Na predstavnicima manjina je da odluče hoće li i dalje podržavati takvu Vladu i takav HDZ koji očito može promijeniti predsjednika, ali ne može promijeniti ćud. Žalostan sam jer nas sve ovo vraća u prošlost”, rekao je na Akademiji Davor Bernardić.

Na izjavu Milijana Brkića Milorad Pupovac odgovorio je šutnjom.

“Predstavnici manjina moraju svojem narodu, svojim biračima biračima objasniti zašto podržavaju takav HDZ, čiji drugi čovjek izjavom Hrvatsku vraća u prošlost i ukazuje na to da nisu svi jednako ravnopravni. To tako ne smije biti”, naglasio je Bernardić te dodaje da je to neprihvatljivo i da se ne može tolerirati – da se građani dijele na domaće i goste.

Na pitanje ako dođe do prijevremenih parlamentarnih izbora tko će biti SDP-ovi koalicijski partneri Bernardić je odgovorio: “Spremni smo na koaliciju s HSS-om i HSU-om, to smo dogovorili na Glavnom odboru stranke, a razgovarat ćemo i s ostalima. U Hrvatskoj konačno zakoni moraju biti jednaki za sve i Hrvatska mora postati zemlja jednakih mogućnosti za sve.

Dodaje da će razgovarati i s HNS-om kao bivšim partnerom u Narodnoj i Kukuriku koaliciji.

A s Mostom?

“Koalicija s Mostom u ovom trenutku, u agoniji u kojoj su nas ostavili HDZ i Most, da Hrvatska nema Vladu, je nemoguća. Što će biti nakon izbora, o tom potom”, rekao je Bernardić.

Žao mu je što od vladajućih nije bilo nikoga osim izaslanika Mesića jer je “antifašizam u temeljima moderne Europe.

“Na Dan pobjede je vrijedno i potrebno doći. Ovo nije kurtoazija, ovo nam je u temeljima – i Hrvatske i moderne Europe”, kazao je Bernardić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.