Tolušić će na sastanku razgovarati s Ramljakom o Agrokoru

Vijesti 09. svi 201715:02 > 15:06
Franjo Tot

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sastat će se u srijedu s izvanrednim povjerenikom koncerna Agrokor Antom Ramljakom, a susretu će nazočiti i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić.

Tolušić, Ramljak i Brlošić razgovarat će u srijedu ujutro na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede o aktualnoj problematici vezanoj, između ostalog, i uz nastavak poslovne suradnje članica koncerna Agrokor s poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj te o budućoj dinamici rješavanja dospjelih obveza koncerna Agrokor prema poljoprivrednim proizvođačima.

Podsjetimo, agencija Standard&Poor’s (S&P) snizila je u ponedjeljak kreditni rejting Agrokora sa CC/negativno/C na SD/–/SD zbog toga što koncern 1. svibnja ove godine nije platio kupon na svoju 300 milijuna eura vrijednu obveznicu, koja dospijeva 2019. godine.

Ta rejting agencija navela je da je 6. travnja Hrvatska donijela Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, koji ograničava Agrokoru plaćanje kamata ili glavnice po njegovim dugovima tijekom idućih 12 mjeseci. Ističe i da je, prema standstill sporazumu koji je Agrokor potpisao s najvećim kreditorima, plaćanje bankovnih dugova trenutno zamrznuto.

“Prema našim kriterijima, smatramo da je sve ovo gore navedeno jednako stečaju jer ne očekujemo da će Agrokor biti u stanju podmirivati svoja dugovanja unutar razdoblja počeka od 30 dana”, kaže se u priopćenju S&P-ja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.