Vlada odobrila 5 milijuna kuna DORH-u za istrage u Agrokoru

Vijesti 11. svi 201710:24 > 10:28
N1

Vlada se u ovo predizborno vrijeme treba koncentrirati na provođenje programa Vlade Republike Hrvatske, poručio je premijer Andrej Plenković uvodno na početku redovne sjednice Vlade četvrtkom u Banskim dvorima i ponovio da će nove ministre predstaviti nakon lokalnih izbora, a komentirao je i stanje u Agrokoru nakon sastanka s Antom Ramljakom.

“Nakon lokalnih izbora u Saboru ćemo predstaviti nove ministre u Vladi. Važno je da se u ozračju lokalnih izbora Vlada koncentrira na svoje zadaće i nastavi funkcionirati sukladno Programu i temeljnim pitanjima od životnoga interesa naših ljudi”, kazao je Plenković i istaknuo da mu je “drago da se nakon razgovora sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i šefom Europske komisiije Jeanom Claudeom Junckerom značajno poboljšala situacija na granicama”.

Vlada je usvojila prijedlog Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, a Plenković je istaknuo da je riječ o “izrazito važnom zakonu, to je problem o kojem smo govorili proteklih mjeseci. Nije Hrvatska jedina zemlja u kojoj se problem pojavio.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da se u Hrvatskoj o ovom zakonu priča pet godina, a primjenjuju ga 22 zemlje. On se odnosi na trgovce čiji godišnji prihod prelazi 100 milijuna kuna i otkupljivače čiji prihod premašuje 50 milijuna kuna na godinu te prerađivače čiji prihod premašuje 50 milijuna kuna na godinu, a njime će biti obuhvaćeno 95 posto pravnih subjekata.

“Rekli smo da će kriza u najvećoj hrvatskoj kompaniji bit će transformativni trenutak u hrvatskom gospodarstvu”, rekao je Plenković, koji je izrazio i i zadovoljstvo današnjim izvješćem EK kazavši da su izrazito ohrabrujuća glede procjena rasta BDP-a.

Zanimljiv je potez Vlada donijela osiguravši iz proračunske pričuve DORH-u pet milijuna kuna za troškove i rad, odnosno za angažman stručnjaka i vještaka u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i mogućih nezakonitosti u Agrokoru, a premijer je taj trenutak iskoristio da bi se osvrnuo na Agrokor i na činjenicu da ga je uoči sjednice Vlade u Banskim dvorima posjetio Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

“Imao sam susret s Ramljakom i ono što je važno je da je uprava poduzela sve potrebno te da će u svom prvom mjesečnom izvješću napomenuti da su od prihoda kompanije osigurana sredstva za isplatu plaća svim zaposlenicima za svibanj, plaćaju se dobavljači, radi se na otplati starih dugova, priprema se turističku sezonu.Međunarodna kuća Price Waterhouse Coopers je angažirana za reviziju svih financijskih izvješča, oni nisu imali nikakve veze dosasd s Agrkogorom. Njihov rad će biti koristan i DORH-u”, poručio je Plenković.

“Zakonom o izvanrednoj upravi napravili smo pravni temelj za sve aktivnosti koji se sada poduzimaju u interesu radnih mjesta u Hrvatskoj. Smirili smo situaciju koja namj je prijetila na najučinkovitiji način. Informacije koje sam dobio od Ramljaka su ohrabrujuće”, kazao je premijer.

“Vladi je u interesu na zakonit i institucionalan način pomoći nadležnim institucijama u Hrvatskoj uz njihovu punu neovisnost da do kraja rasvijetle sva zbivanja u Agrokoru te, ukoliko je to potrebno, pokrenu i odgovarajuće kaznene postupke, a ovih pet milijuna kuna koje odobravamo iz proračunskih zaliha omogućit će kvalitetniji rad DORH-a”, zaključio je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.