Jandroković govorio u Bleiburgu, Esih otišla iz protesta

Vijesti 13. svi 201708:42 > 15:35
Jurica Galoic/PIXSELL

Danas se povodom 72. obljetnice Bleiburga održava komemoracija na Bleiburškom polju u Austriji, u organizaciji Počasnoga bleiburškoga voda i suorganizaciji Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu te pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

15:00 Zoran Erceg iz inicijative ”Dosta je, ja vas se ne bojim”, oratio se javnosti priopćenjem.

”Nepošteno je od katoličkog biskupa da javno manipulira na svetoj misi u Bleiburgu, koju upravo prenosi Hrvatska televizija, kako bi širio mržnju prema jednom navodno totalitarnom sustavu a sa bolom pričao o ustašama koji su navodno nevini pobijeni nakon završetka oružanog sukoba Drugog svjetskog rata.

Imao sam najbolju namjeru u miru i sa pažnjom slušati i gledati misu na Bleiburgu. Na moju žalost svećenikova manipulacija me otjerala od televizora”, napisao je Erceg

Više o tome pročitajte OVDJE.

14:00 Okupljenima se obratio i šef Sabora Gordan Jandroković.

Predsjednik Hrvatskog sabora, koji je i pokrovitelj, istaknuo je kako su se i ove godine okupili na ovom svetom mjestu da se poklone žrtvama strašnih zločina i članovima njihovih obitelji, da im izraze najiskreniju sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji.

“Okupili smo se ovdje da se podsjetimo, ali i da još jednom potvrdimo našu obavezu i odgovornost čuvanja istine i aktivnog suprotstavljanja svim oblicima totalitarne vladavine”, rekao je Jandroković, podsjetivši da je na Bleiburškom polju i u kolonama smrti, na Križnim putovima, dogodila strašna stradanja.

Više o tome pročitajte OVDJE.

12:50 Policija je uhitila starijeg pripadnika komemoracije na Bleiburgu zbog ustaške kape. Više čitajte OVDJE.

12:35 Zlatko Hasanbegović je na pitanje novinara o tome što misli zašto premijer Andrej Plenković nije prisutan, poručio da to treba pitati premijera.

“Ova komemoracija se održavala i u najtežim momentima, u komunističkom razdoblju i ne vidim razlog da se održava i danas”, dodao je Hasanbegović.

12:00 Kako javlja naša reporterka Katarina Brečić, otganizatori tvrde da je na komemoraciju došlo 15 tisuća ljudi, 100 autobusa iz Hrvatske te 50 iz Europe.

Ilustracija

11:25 U 11:15 sati procesija je krenula prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju.

10:51 Jedan od prisutnih dao je kratku izjavu za Index.

“Zgrožen sam što su mediji prošle godine pisali da nije bilo ustaških obilježja. Sramota me što me mora čuvati austrijska policija, ali netko mi je pokušao skinuti kapu s glave prošle godine”, rekao je.

10.40 Putem medijskog priopćenja javnosti se obratila i Radnička fronta.

“Ove se godine opet ponavlja opscena tradicija –hrvatski dužnosnici odlaze na Bleiburg pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Ondje se događa ono što u hrvatskoj javnosti praktički nitko nema snage nazvati pravim imenom. Da bi se shvatilo o čemu je zapravo riječ, dovoljno je pogledati strane medije, koji su prethodnih godina npr. objavljivali, vrlo otvoreno i jasno, da se hrvatska predsjednica poklonila pred spomenikom hrvatskim pronacističkim snagama iz Drugog svjetskog rata”.

10:10 Hrvatsko državno izaslanstvo položilo je u subotu vijence kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora, u sklopu obilježavanja 72. obljetnice Bleiburške tragedije.

Izaslanstvo koje je vodio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nazočilo je molitvi i potom položilo vijenac kod spomenika na kojem piše “Mrtvima spomen – živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990.”

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sjećaju i da se utvrdi istina. Jer, dodao je, bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi.

Prema napisu na ploči, u svibnju 1945. jugoslavenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 tisuća pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bjega u Austriju.

Pokopani su bili u 3,5 km dugom protutenkovskom rovu, koji je bio iskopan kroz šumu između Drave i i ceste Celje – Maribor. Pri gradnji autoceste u travnju 1999. na dijelu nakadašnjeg protutenkovskog rova u dužini od 70 metara, iskopani su ostaci 1179 žrtava, koji su u srpnju 1999. položeni u kosturnicu na novom mariborskom groblju u Dobrovi.

U neposrednoj blizini kosturnice pokopanu prošlog listopada ostaci oko 800 žrtava Hude jame kod Laškog.

Izaslanstvo je nastavilo put prema Bleiburškom polju u Austriji, gdje će se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora održati Središnja komemoracija Bleiburške tragedije.

Predstavnik organizatora, Počasnog bleiburškog voda, rekao je ranije da se komemoracija održava svake godine od 1953., a u posljednjih 25 godina, od samostalnosti Hrvatske, za vrijeme SDP-ove većine, vlast je polagala cvijeće, ali je bila povukla pokroviteljstvo Hrvatskog sabora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.