"Obuljen odličan izbor, ali je od straha podlegla pritisku"

Vijesti 30. svi 201719:12 > 19:15
N1/Veto

Duško Ljuština, dugogodišnji ravnatelj kazališta Kerempuh gostovao je u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji te se, između ostalog, osvrnuo i na aktualnu ministricu kulturu Ninu Obuljen Koržinek, koja je po njemu, kako je kazao, odličan odabir za tu poziciju.

“Ministrica kulture je izuzetno obrazovana, kvalificirana žena za tu poziciju. Božo Biškupić je htio postaviti 10 ljudi koji znaju sve o Ministarstvu i da rade svoj posao i da on ne mora praktički niti dolaziti na posao, i ona je bila jedna od njih. Ali mi živimo u zemlji kada joj pohvala i podrška Duška Ljuštine škodi. Ona je kod nekih stvari nažalost od straha podlegla pritisku desnih iako za mene ne postoje desni ili lijevi glumci, već samo dobri ili loši. Ona se sasvim sigurno boji tog pritiska desnice, toga se niti jedan ministar ne smije bojati, ni s ljevice, ni s desnice” kazao je Ljuština.

Tvrdi i da Zlatko Hasanbegović nije ni trebao biti ministar kulture. “Nemam ništa protiv Hasanbegovića bez obzira što se mi ne slažemo, ali čovjek koji nije radio barem 10 godina u kulturi ne može biti ministar, ne godinu, već 10 godina. A teme koje je on otvarao u kulturi, nemaju veze s kulturom”, kazao je Ljuština.

Na upit kako gleda odnos države prema kulturi i kazalištu, kazao je da gleda vrlo loše i povukao paralelu s Tuđmanom.
“Tuđman je išao u kazalište, zanimao se za kazalište, volio je kulturu i bio silno obrazovan. U mnogočemu se nisam slagao s njime, ali nismo imali prilike raspravljati, ali svi oni koji se bave politikom u ovoj zemlji mu nisu do koljena. A još gore je što su im puna usta Tuđmana, a ja koji nisam bio član HDZ-a, već SDP-a, ja se više bavim ostavštinom Franje Tuđmana i pozitivnije ju provodim, nego svi ovi koji se njega prisjećaju kad im to donosi neke glasove, na obljetnicama, a u međuvremenu sve čine mimo njegove ostavštine. Žao mi je što ne viđam članove Vlade po kazalištima, izuzev ministra rada Tomislava Ćorića”, kazao je Ljuština.

Upitan treba li Hrvatskoj osim obrazovne i kuturna reforma, Ljuština tvrdi da ne treba, već samo strategija. “Naša država ima jedan sjajan umjetnički potencijal, ne zatvara se u svoje dvorište kao drugi znanstvenici. Hrvatski glumci su fantastični, slikari i pjevači su sjajni. Ali prateći aparat je 10 koraka iza jer mi nemamo školovani kadar menadžera u kulturi, i zato kultura u Hrvatskoj ne može rasti. Ali neka ozbiljna kulturna reforma nije potrebna, već ozbiljna kulturna strategija iza koje neće stajati kulturni lobiji”, kazao je Ljuština.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.