Je li Barišićeva šefica reforme prepisala dijelove plana?

Vijesti 01. lip 201709:57 > 10:03
N1

Prošlotjedni izbor Jasminke Buljan Culej, savjetnice ministra Pave Barišića, za novu voditeljicu kurikularne reforme na upražnjenom mjestu Borisa Jokića digao je veliku uzbunu u medijima i javnosti.

Voditeljica reforme odlučila je u ponedjeljak ipak objaviti svoj plan. No usporedba tog dokumenta s Nacrtom akcijskog plana koji je izradilo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, a koji su Barišić i Dijana Vican predstavili premijeru Andreju Plenkoviću 20. travnja, otvorila je nova ozbiljna pitanja, piše Index. Naime, pokazalo se da je akcijski plan Jasminke Buljan Culej po svojoj strukturi i grafičkom dizajnu sličan Nacrtu koji je napravilo Povjerenstvo.

Pitanje koje se nameće je sljedeće: kako je to moguće kada je Nacrt trebao biti tajan? Njega kandidati nisu mogli ni smjeli vidjeti, osobito ako su bili djelatnici MZO-a, kao što je bila Jasminka Buljan Culej. Oni su svoje akcijske planove trebali temeljiti na Strategiji.

Budući da je ona u prvoj polovini travnja došla raditi u MZO na mjesto savjetnice ministra, nameće se pitanje je li bila unaprijed izabrana za buduću voditeljicu kurikularne reforme te jesu li joj u tome djelatnici MZO-a svojski pomagali, kako dokumentima tako i kasnijim dizanjem ruku.

Ako je netko u MZO-u doista na takav način pomagao Jasminki Buljan Culej, to bi trebalo biti jak razlog za njezinu ostavku i za poništavanje natječaja.

‘Nije prepisala’, kaže jutros uoči sjednice Vlade Pavo Barišić.

‘Akcijski plan poslan je na 57 adresa, to je dokument koji je, mogu reći, u javnosti’, dodao je nahvalivši reference iz životopisa Buljan Culej. ‘Možemo biti ponosni što će takva osoba voditi obrazovnu reformu’, kaže ministar.