Eliminirajući ćirilicu eliminira se one koje ona predstavlja

Vijesti 07. sij 201507:32 > 07:38
Izvor: Cropix/Neja Markičević

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ocijenio je u utorak u intervjuu da postoji veliki raskorak između hrvatskih zakona koji jamče prava srpskoj zajednici i njihove primjene u praksi i ukazao da se ćirilica, kao izraz nacionalnog i kulturnog identiteta Srba, sabotira.

Komentirajući položaj Srba u Hrvatskoj, mitropolit Porfirije izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da su “zakoni manje-više dobri, ali je veliki raskorak negdje između onoga što jamči zakon i onog što se provodi u praksi”.

“Tu prije svega mislim na pravo na pismo, tj. uporabu ćirilice. Ćirilicu ovdje pokušavaju sabotirati na svaki način, ali kroz ćirilicu postoji jedno nastojanje da eliminirajući ćirilicu netko hoće eliminirati one čiji identitet ona predstavlja”, rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Porfirije: Razumijem one koji su izgubili nekoga

Naglasivši kako “razumije bol svih ljudi koji su negdje nekoga izgubili” i njihov “otpor u odnosu na narod iz kojeg dolazi njihova nesreća”, mitropolit Porfirije ih ne vidi kao inicijatore borbe protiv ćirilice.

“Potpuno sam siguran da nisu oni inicijatori borbe protiv ćirilice, već da to dolazi izvana, od nekih političkih, bolje reći politikantskih faktora koji manipuliraju bolom ljudi, zlouporabljuju ga, produbljuju ga u praksi, zarad svojih efemernih interesa”, ocijenio je duhovni vođa mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Na pitanje kako u takvim situacijama Mitropolija može pomoći, mitropolit Porfirije kaže da njezina duhovna zadaća nije dokazivanje prava.

“Naše je da svjedočimo Krista, ne da dokazujemo da smo u pravu, već da svojim životom svjedočimo istinu, ljubav i slobodu kako bi i oni – koji su eventualno protiv nas – prepoznali autentičnost, bili oslobođeni svoga egoizma i svojih sputanosti i našli nekako spokoja u komunikaciji, ljepoti zajedništva”, poručio je mitropolit Porfirije.

Prelazak s riječi na praksu

Na podsjećanje da je svoje postavljenje na čelo Mitropolije prošle godine najavio riječima da dolazi otvorena srca, mitropolit Porfirije poslije nešto više od pola godine, kaže kako mu je “uzvraćeno na isti način”, ali se požalio i da se Srbi, “unatoč ponekad objektivnim razlozima, nedovoljno obraćaju Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj”.

On kaže da u zalaganju za dijalog, praštanje i pomirenje u praksi a ne samo na riječima “ne vodi mnogo računa o tome koliko su drugi spremni na otvorenost”.

“Samo sebi dajem zadatak da u praksi stupam u kontakt sa svima, sjvedočim ono što mislim da jeste Evanđelje i da budem potpuno otvoren”, rekao je mitropolit, naglasivši kako se za nekoliko mjeseci svog boravka u Zagrebu susreo “sa svim važnim ljudima” u Hrvatskoj.

Susreo većinu političkih čelnika

“S predsjednikom (Ivom Jospovićem) susreo sam se više puta, s premijerom, nekim ministrima, poglavarima vjerskih zajednica, poglavarom Rimokatoličke crkve… Uglavnom sam svuda naišao na otvorenost, pokušao sam iznijeti šta su to problemi, s čim se suočava naš narod i naša crkva”, rekao je mitropolit.

U tim je kontaktima, kako kaže, inzistirao na “punoj slobodi realizacije savjesti, vjere i svih prava zajamčenih zakonima Hrvatske i međunarodnim pravom”.

“Uglavnom su svi podržali moja nastojanja i tvrdili da će u praksi učiniti sve da ono što piše u zakonu bude i ostvareno”, rekao je u intervjuu za RTS mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Na čelo Mitropolije zagrebačko-ljubljanske vladika dr Porfirije Perić ustoličen je 13. srpnja u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, a svetu arhijerejsku misu predvodio je patrijarh srpski Irenej te arhijereji Sprske pravoslavne crkve (SPC) i drugih sestrinskih crkava.

U intervjuu za Hinu on je u povodu svog postavljenja rekao: “Dolazim otvorena srca, nastojeći primijeniti tri načela – dijalog, praštanje i pomirenje, uz poruke da moramo prihvatiti jedni druge onakvima kakvi jesmo i da je ‘bolje susjed blizu, nego brat daleko'”.