Debatom o pobačaju za siromašnu djecu!

Vijesti 08. lip 201709:51 > 09:59
cijankalij.montazstroj.hr

Dokumentarni performans, javna rasprava i humanitarna akcija – u svemu ovome možete sudjelovati ako u nedjelju, 11. lipnja 2017. godine u 20 sati, posjetite Kino Tuškanac. Tada će se održati multimedijalni događaj Montažstroja LJUBAV & EKONOMIJA koji će aktualnu temu pobačaja obraditi iz socio-ekonomskog aspekta.

U okviru događaja LJUBAV & EKONOMIJA Jelena Berković, novinarka i aktivistkinja za slobodu govora, povest će publiku na multimedijalno povijesno putovanje kroz regulaciju pobačaja. Kako su se mijenjali zakoni o pobačaju na području Hrvatske od 1929. godine do danas? Što su o tim zakonima mislili liječnici, koji danas mahom koriste priziv savjesti kada se radi o pobačaju?

Javna rasprava je drugi dio događaja LJUBAV & EKONOMIJA. Jadranka Brnčić, biblijska hermeneutičarka, obrazložit će razliku odabira protiv pobačaja u privatnom prostoru vjere od zakonskog nametanja zabrane svima. Marina Katinić, doktorantica filozofije i bioetičarka razložit će pobačaj kao etički problem u kojem se nerođeni život i život majke ne moraju nužno suprotstavljati. Ulogu moderatora preuzet će Borna Sor, debatant, novinar i satiričar.

Zajedno s publikom ovaj će neočekivani spoj ljudi pokušat odgovoriti na pitanje: Jesu li binarne podjele na “pro-life” i “pro-choice” dotrajale? Možemo li u ovoj, naizgled polarizirajućoj, temi pronaći prostor dijaloga i međusobnog razumijevanja?

U događaju LJUBAV & EKONOMIJA glazbenik Miki Solus premijerno će izvesti hrvatske prepjeve dva glazbena broja iz Njemačke 20-ih godina, koji se bave socio-ekonomskom uvjetovanosti pobačaja.

Umjetnički kolektiv Montažstroj poziva publiku da sudjeluje u ovom multimedijskom događaju čime će, barem simbolički, pomoći djeci koja su gladna i koja nemaju prilike proživjeti svoje djetinjstvo u sigurnosti i bezbrižnosti. Prema nedavnim istraživanjima, svako peto dijete u Hrvatskoj je upravo u takvoj situaciji siromaštva, a prihod od ulaznica bit će uplaćen Društvu za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece MALI ZMAJ.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.