Dvojica hrvatskih pomoraca bez argumenata zadržana u Angoli

Vijesti 13. lip 201718:08 > 18:10
REUTERS/Andrew Winning (ilustracija)

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske u utorak su izvijestili da su hrvatski pomorci Vanja Maričić i Duško Jelača već tri mjeseca prisilno zadržani u Angoli zbog navodne krađe goriva s broda "SuttonTide" na kojemu su plovili, ocjenjujući da je riječ o optužbi bez argumenata.

Prema podacima iz Sindikata pomoraca, dvojici Riječana, prvom časniku palube Vanji Maričiću i zapovjedniku broda Dušku Jelači oduzeti su dokumenti te im je za vrijeme trajanja istrage zabranjeno napuštanje zemlje, odnosno hotela u kojem borave, a s njima su zadržani i ostali članovi posade, dok su domaći pomorci pušteni.

Brod “SuttonTide” plovi pod zastavom otočne države Vanuatu, a u vlasništvu je kompanije Tidewater, koja je prijavila krađu goriva. Brod je uplovio u luku Soyo 24. ožujka radi redovne smjene posade i tada je pokrenuta istraga o navodnom manjku pogonskog goriva, naveli su iz sindikata.

U sindikatu smatraju da postoje dokazi da na brodu uopće nije bilo količine goriva koju bi se moglo prodati te da je riječ o optužbi bez argumenata. Ističu da je sindikat od početka uključen u slučaj, da su angažirali odvjetnika i “alarmirali” sve mjerodavne institucije u Hrvatskoj i inozemstvu, da su u stalnom kontaktu s pomorcima i da rade pritisak na sve institucije, kako bi one odradile svoj posao. Naglašavaju da sindikat čini sve kako bi pomorcima u pritvoru učinio život što lakšim, da pravni odjel ITF-a pokušava pomoći svojim vezama na terenu te da su među ostalim, preuzeli i obvezu sudjelovanja u plaćanju odvjetničkih troškova.

“Ovo je čudna priča koju je započela kompanija i to, vjerujemo, kako bi spriječila, tj. zastrašila radnike da dođe do ovakvih djela. Smatramo da su izabrali Angolu kao mjesto poznato po korupciji, kako bi to mogli izvesti, ali su odabrali krivu posadu. Isto tako, čudno je i ponašanje naše diplomacije koja na rješavanju sudbine dvojice svojih državljana nije učinila gotovo ništa, osim što su razgovarali s počasnom konzulicom Angole u Hrvatskoj”, naveli su iz sindikata.

Pitaju zašto diplomacija ne reagira prema tužiteljstvu i sudu, jer smatraju da je nedopustivo da tužitelj komunicira s tuženima bez njihovih odvjetnika, da kontaktira svjedoke, bez suca. “Zašto ne pomognu iznijeti dokaze, koji jasno pokazuju da na brodu ne manjka nafte te da jednako tako nikad nisu izmjerena 104 kubika viška, koja su eventualno mogla biti prodana”, stoji u priopćenju iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.