Prosvjedi na otocima: Ne damo plaže u koncesije!

Vijesti 18. lip 201715:59 > 16:06
N1

Pod paralom "Zatrubi za otoke i obalu, nek' nas čuju i u Zagrebu" u nedjelju se duž Jadranske obale održava prosvjed inicijative "Pokret otoka", platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, kojom se želi upozoriti na neprihvatljivost odredbi i procedure donošenja Zakona o koncesijama, u sklopu akcije "Čujete li svoje otoke, svoju obalu?

Inicijativa “Pokret otoka” traži da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te javnost uključi u daljnju raspravu, odnosno da se njegovim odredbama otočne lokalne zajednice ne isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama.

“U proteklih nekoliko dana saborskim zastupnicima dostavili smo naše amandmane na Zakon o koncesijama, no sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti”, navode u inicijativi te naglašavaju da neće odustati od svojih zahtjeva.

“Želimo sačuvati javno dobro i zajedno sudjelovati u daljnjim odlukama o koncesioniranju”, ističu.

U nedjelju prijepodne skupovi upozorenja organizirani su u Malom Lošinju, na Braču i na Hvaru, u Makarskoj, u Trogiru, Splitu, Dubrovniku, na Cresu, Silbi, Korčuli te na Visu, Šolti i na Prviću.

Inicijativa “Pokret otoka” najavljuje također za ponedjeljak prosvjednu akciju na Markovom trgu u Zagrebu, te poziva sve otočane u Zagrebu, ali i sve ostale koji ovo ljeto planiraju odlazak na more da im se pridruže.

“Ponesite opremu za plažu – šugamane, šešire, balune, karte, knjige i pošaljimo jasnu i glasnu poruku: Vratimo Zakon o koncesijama na javnu raspravu!”, stoji u pozivu.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.