"Hrvatska je trebala tražiti prekid arbitražnog postupka"

Vijesti 20. lip 201708:14 > 08:16
N1

Gošća Novog dana bila je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, koja je, između ostalog, govorila o presudi Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu o teritorijalnom sporu sa Slovenijom.

Kako vam se čini položaj i način na koji Hrvatska vodi ovaj proces i suočavanje s odlukom oko arbitraže sa Slovenijom?

U Hrvatskoj se doista ponašaju kao da se ništa ne događa u skladu s odlukom Sabora iz 2015. godine , a Slovenija najavljuje dan doluke.

Sugerira li to da je Slovenija znala?

Ona ima, moram priznati, jako čudno ponašanje, počevši od onog famoznog kontaminiranja procesa do sada, imaju informacije što će se dogoditi i kada. Mi ne znamo kakav će biti odluka, niti nas zanima jer nas obavezuje odluka Sabora o izlasku iz arbitraže i ona nas službeno niti ne treba zanimati iako mislim da imajući na umu što se sve događalo – a ja sam bila jedina koja je upozoravala da postoji mogućnost da se arbitraža nastavi, imate slučajeve: Kina i Filipini – Kina je odbila primijeniti arbitražu te Argentina i Čile oko tri otočića, isto tako, arbitraža je završila i na kraju je problem riješen bilateralno nakon što je izgubila. Govorim o pritiscima.

Što bi značilo da odluka bude donesena u korist RH ili Slovenije? Bi li uspjeh za RH bila crta sredine?

Bez obzira kako glasila odluka, RH ne može primijeniti tu odluku, ali trebala je, čim smo izašli iz postupka, krenuti u snažnu diplomatsku inicijativu i objasniti što se dogodilo, kako, zašto, ali dogodilo se upravo suprotno. Vidjeli ste da je EK poduprla rad arbitraže, ali i pitijski rekla da stvari

Jesmo li trebali prekinuti postupak arbitraže?

Trebalo je zatražiti, inzistirati na tome da se obustavi arbitražni postupak potpuno i tada ne bismo bili izloženi pritiscima kojima ćemo biti izloženi.

Zašto to nije učinjeno?

Hrvatski pravni stručnjaci su smatrali da je ovo dovoljno. Upravo s obzirom na spomenute slučajeve, neće se dobro gledati na izlazak – čemu arbitraže ako ih se nitko neće pridržavati?

Pismo je li trebalo pisati, a Slovenija nije odgovarala?

Čini mi se da je trebalo pisati pisma, reagirati, ići po ključnim europskim i svjetskim prijestolnicama i objašnjavati to se dogodilo jer međunarodn azajednica kao miran oblik rješavanja potiče arbitraže. Taj cijeli postupak je zaprljan

Je li RH mogla pokrenuti tužbu?

Mislim da tužba i dalje ostaje kao mogućnost, ali ja sam zagovornica aktivne diplomacije.

Je li razlog bio materijal koji je prikupila služba preko snimljenih prisluškivanih razgovora?

Ako imate dokaz da je postupak prljav, da je bilo pokušaja podmetanja dokumenata kao što jest, utjecaja slovenskih predstavnika na arbitražne suce, mislim da su to dovoljni dokazi … Kako je RH došla do toga, manje je važno.

Može li se dogoditi da opet bude sukoba u Savudrijskoj vali?

Ne ulazimo sigurno u jedno idilično razdoblje. Mislim da se ništa neće dogoditi jer RH neće primijenjivati odluku. Možda će stvar završiti nešto slično kao kod Argentine i Čilea.

Što ako slovenski ribari izađu i kažu ovdje je granica?

Ne može ta odluka biti primijenjiva od strane RH. RH nema tu obavezu iako će trebati sada jako napraviti iskorake u smislu da se pokrene nova inicijativa da se krene u nove razgovore. Sovenija nam nije neprijateljska zemlja.

Oni kažu – razgovor može, ali samo temeljem odluke iz arbitraže.

Mogu vam samo reći da je RH izašla iz arbitraže.

Hoće li Hrvatska morati prihvatiti ovu odluku?

Ne. RH ne može prihvatiti arbitražnu odluku. RH obavezuje odluka Hrvatskog sabora.

Kako će braniti tu odluku?

Postoji odluka Sabora.

Što ako EU diplomatskim i političkim pritiskom bude zahtijevala?

RH je puno puta bila pritiskana pa nije popuštala. Da sam na mjestu Vlade, ne bih činila nikakve korake prema priznanju te odluke.

Vlada što može činiti?

Odgovor na ovu slovensku ofrenzivu može biti samo hrvatska ofenziva, a saveznici su u ovom slučaju svi oni koji su u EU, koji poznaju europsko pravo i pravila, presedani postoje. Nitko neće stimulirati i produbljivati sukobe između Hrvatske i Slovenije.

Škare Ožbolt je govorila i o istrazi DORH-a protiv Luke Modrića zbog sumnji u lažno svjedočenje na suđenju Zdravku Mamiću, o čemu više možete čitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.