"Mišetić nije u sukobu interesa, no oko HT-a mora pripaziti"

Vijesti 20. lip 201714:19 > 14:38
Robert Anic/PIXSELL

Postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv dužnosnice Tene Mišetić, zamjenice predstojnika Ureda premijera neće biti pokrenut, odlučilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ali i upozorilo da Mišetić treba pripaziti kada se odlučuje o HT-u.

Povjerenstvo je takvu odluku donijelo, kako su objasnili, s obzirom na to da iz podataka i dokumentacije prikupljenih radi provjere osnovanosti i vjerodostojnosti navoda iz zaprimljenih prijava nisu stečena saznanja da je u njezinu postupanju došlo do moguće povrede odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Međutim, ako se Tena Mišetić povodom obnašanja ove ili neke druge dužnosti iz članka 3  Zakona o sprečavanju sukoba interesa nađe u situaciji predlaganja, razrade stručnih studija i mišljenja povezanih s ostvarenjem poslovnih interesa HT-a pa tako i povezanih s poslovnim interesima koji se odnose na izgradnju optičke mreže bila bi dužna poduzeti odgovarajuće mjere jer bi suprotno postupanje moglo predstavljati povredu odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa. U takvim konkretnim okolnostima bilo bi uputno da se Mišetić obrati Povjerenstvu sa zahtjevom za mišljenje.

Podsjetimo, Tenu Mišetić je Povjerenstvu prijavio SDP-ov Bojan Glavašević zbog potencijalnog sukoba interesa vezanog za Hrvatski telekom, gdje joj rade roditelji, kako bi utvrdilo je li privatni poslovni interes najužih članova obitelji Tene Mišetić utjecao na njezinu nepristranost u obavljanju javne dužnosti koju ona obnaša i je li propustom javne objave mogućeg sukoba interesa i vlastitim isključivanjem iz sudjelovanja u odlučivanju o predmetima na kojima postoji eventualan sukob interesa povrijedila načela obnašanja javne dužnosti.

Naime, Tena Mišetić obnaša dužnost zamjenice Predstojnika Ureda Predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Njezina majka, Ariana Bazala – Mišetić, zaposlena je kao direktorica sektora Ureda predsjednika uprave Hrvatskog Telekoma d.d. Otac Tene Mišetić, Ivica Mišetić, zaposlen je kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskog Telekoma d.d. Tvrtka Hrvatski Telekom d.d. u većinskom je vlasništvu Deutsche Telekoma, tvrtke u kojoj Savezna Republika Njemačka direktno posjeduje 14.3 posto dionica a kroz KfW, banku u državnom vlasništvu, dodatnih 17.5 posto dionica.

Republika Hrvatska već nekoliko godina planira izgradnju optičke infrastrukture za širokopojasni internet, a Vlada Republike Hrvatske treba odlučiti hoće li izgradnju optičke infrastrukture povjeriti strateškom partneru iz privatnog sektora ili će infrastrukturu graditi vlastitim sredstvima i sredstvima iz fondova Europske Unije. Glavašević je u prijavi podsjetio i da je Hrvatski Telekom d.d. već mnogo godina zainteresiran za preuzimanje uloge strateškog partnera u tom projektu, a odluka Vlade nekoliko je puta u posljednjih nekoliko godina bila jednom od tema bilateralnih sastanaka između najviših dužnosnika Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Andrej Plenković je u petak popodne primio šefa Uprave HT-a Davora Tomaškovića, a u njegovom je društvu bila Ariana Bazala – Mišetić, direktorica sektora Ureda predsjednika uprave Hrvatskog Telekoma.

Iz Vlade su za N1 odgovorili da je “riječ o jednom od uobičajenih radnih sastanaka koji se odvijaju u Vladi RH” te da je premijer s Tomaškovićem “razgovarao o investicijskom potencijalu i infrastrukturnim projektima HT-a u 2018. te o načinima ostvarivanja ciljeva Digitalne agende 2020.”

Nakon tog sastanka reagirao je Mostov Božo Petrov i prozvao premijera da direktno pogoduje Deutsche Telekomu i ugrožava hrvatska interese.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.