Koliko Hrvatska troši na skupe lijekove?

Vijesti 25. lip 201717:30 > 17:39
Ilustracija

Naša reporterka Vanja Kranic u Točki na tjedan analizrala je koliko Hrvatska troši na skupe lijekove, i kako se država odnosi prema problemu sedmero malih pacijenata koji već tjednima s nestrpljenjem očekuju odluku države - ima li novca za njih.

Prva je vijest donijela nadu. Slijedeća ju gotovo potopila! Naime, Europska je agencija za lijekove krajem svibnja odobrila jedan novi lijek koji povećava šanse za preživljavanje djece koja boluje od neuroblastoma. Raka koji se razvija od nezrelih živčanih stanica, uglavnom kod djece od 5 godina ili mlađe. U Hrvatskoj je trenutno sedam malih pacijenata – potencijalnih kandidata za taj lijek. No, kada je otkriveno – da bolnice za te lijekove – nemaju novca: na noge se, sasvim opravdano, digla cijela Hrvatska.

Radi se o imunoterapiji, odnosno dodatnoj terapiji koja u 20-ak posto slučajeva kada su djeca u stadiju remisije – može povećati šansu da se zloćudna bolest više ne vrati. Nije riječ o čudu, već o skupom lijeku. Doze za male pacijente kanidate, gruba je procjena, mogle bi koštati oko 10,5 milijuna kuna. Po zakonu, s obzirom da lijek nije na listi HZZO-a, bolnička povjerenstva trebala bi utvrditi potrebu i kupiti lijek na teret bolnice: no bolnice u pravilu takve lijekove sebi ne mogu priuštiti. Pa čak ni Klaićeva koja liječi zaista teško bolesnu djecu. Njihov cijeli godišnji limit za lijekove iznosi oko 12 milijuna kuna. Jasno je da bolnici ne bi ostalo mnogo novca za sve ostalo.

Kako bi određeni skupi lijek bio besplatan za pacijenta – mora se nalaziti na HZZO-ovom popisu skupih lijekova. No, ovaj konkretni ne nalazi se na takvoj listi – niti je došao ikakav službeni zahtjev za uvrštenje. HZZO je objasnio da zakonski nemaju način direktne kupnje lijeka od austrijskog proizvođača. Zgrožena javost pokrenula je niz pitanja, pa i ono o povećanju limita dječkoj bolnici u Klaićevoj kako bi lijek ona kupila. Naposlijetku je Ministarstvo zdravstva osnovalo Povjerenstvo stručnjaka. Jer lijek je u ranoj kliničkoj primjeni i može imati i negativne nuspojave.

“Nismo odgađali, nismo gubili vrijeme, imenovali smo Povjerenstvo, oni su se sastali, i rekli su slijedeće: ni mi nismo nikada dali taj lijek, dajte nam nekoliko dana kako bismo prikupili informacije i stupili u kontakt s kolegama u centrima koji su ga koristili”, kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kartoni svih sedam pacijenata poslani su europskim kolegama, koji bi zajedno s Povjerenstvom trebali vidjeti – kojem malom pacijentu bi lijek mogao pomoći, a koja djeca eventualno nisu kandidati. Naime, da bi bio koristan lijek se uzima u samo određenim stadijima bolesti, tvrdi ministar. U suportnom može biti štetan.

Početkom tjedna, u ponedjeljak, to Povjerenstvo bi trebalo imati sve informacije i procjene, a zatim bi Vlada, iako nije još jasno od kuda, trebala osigurati potreban novac.

Više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.