Pitali smo građane hoće li izaći na EU izbore: “Neću glasati za ljude da dobiju veću plaću, a ništa ne rade”

Vijesti 09. svi 202422:20 > 10. svi 2024 06:26 2 komentara

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slave se mir i jedinstvo u Europi. Taj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije”, njegove ideje o novom obliku političke suradnje u Europi prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Hrvatska je članica “europske obitelji” posljednjih 11 godina. Do sada je u europski proračun uplatila više od 5 milijardi eura, a “povukla” više od 20.

Neke stvari su se sredile u našem životu, ali još puno toga fali.

Pruža stvarno jako puno mogućnosti što od samih razmjena, do studiranja, odnosno do različitih poslova. Tako da mislim da je za mlade stvarno odlična stvar što smo u EU.

Ne toliko, ne toliko. Dakle, ne bi rekao da se nama članstvo u EU isplati ili postoje neke stvari? Ja bih rekao da se isplati, ja bih samo rekao da ga ja osobno ne osjetim.

Dan Europe prigodno se obilježava u brojnim svjetskim metropolama, a sve je u znaku nadolazećih izbora za europski parlament. Oko 370 milijuna građana birat će novih 720 predstavnika. Hrvati će birati svoju novu dvanaestoricu.

Hoćete li izaći na europske izbore 9. lipnja? Pa hoćemo, mislim ja hoću. Pa vjerojatno. Moramo glasati.

Ne! Prvi puta u demokratskoj Hrvatskoj! Zašto? Zato što neću glasati za ljude da dobiju veću plaću, a ništa ne rade.

Apsolutno, ja sam po struci politolog, tako da to smatram I na osbnoj razini nekakvom obavezom, a ne samo na građanskoj.

Izlaznost je u Hrvatskoj niska. Na prošlim je izborima bila na oko 30 posto, Prosjek Unije je nešto viši od 50 posto. Od tuda i ovaj slogan ureda europskog parlamenta.

“60% građana kaže da ih interesiraju građani, a 57% kaže da bi, da se izbori sljedeći vikend, izašli. Naravno test ćemo proći, odnosno, vidjeti kakva će izlaznost biti 9. lipnja”, kaže nam Maja Ljubić Kutnjak, v. d. voditeljice Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Pomalo u sjeni sastavljanja vlade zahuktava se i kampanja, jer do izbora je točno 30 dana. Na 25 lista je 300 kandidata. Tako će se za jedno mjesto u parlamentu boriti čak 25 kandidata. HDZ je baš na Dan Europe odlučio lansirati svoje kandidate u kampanju.

“Stalo mi je i svima nama koji smo ovdje na ovoj pobjedničkoj listi da se stanovnike sela pita što njima treba da ostanu živjeti na hrvatskom selu, da se naše poljoprivrednike pita što njima treba da nastave za nas proizvoditi hranu”, kaže Marijana Petir, kandidatkinja na listi HDZ-a.

U borbu za svoje mjesto u Bruxellesu, krenuli su i u platformi Možemo. Tvrde, vrijeme je da postanu europarlamentarna stranka i brana, kako kažu, sve raširenijoj ekstremnoj desnici.

“Mi ne pristajemo na retoriku mržnje, ne pristajemo na retoriku podjela i mislimo da zajedno s građanima možemo promijeniti smjer u kojem ide Europa I pozivamo građane koji vjeruju u zelenu, pravednu i socijalnu Europu da izađu na ove izbore”, tvrdi Jelena Miloš, kandidatkinja na listi Možemo.

Kandidati za udobnu briselsku, odnosno strazburšku fotelju svoje će programe građanima moći predstaviti do 7. lipnja u ponoć kada počinje izborna šutnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare