Kardiolozi tvrde: Ova riba je odlična za srce

Zdravlje 09. svi 202407:40 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Smrt od kardiovaskularnih bolesti skočila je globalno s 12,1 milijuna iz 1990. godine na 20,5 milijuna u 2021, prema izvještaju Svjetske federacije za srce (VHF) iz svibnja 2023.

Iako je broj prilično zastrašujući, na sreću, veliki broj ovih stanja može se spriječiti ili kontrolirati zdravim načinom života: vježbanjem, upravljanjem stresom, izbjegavanjem pušenja i pijenja alkohola i uživanjem u zdravoj, uravnoteženoj prehrani.

Prehrana za očuvanje zdravlja srca obično uključuje lisnato povrće, mahunarke, orašaste plodove, maslinovo ulje, bobice i ribu.

“Konzumacija ribe je dio dobro poznate, globalno prihvaćene tradicionalne mediteranske prehrane. U nekoliko studija je dokazano da je ovakva prehrana povezana sa smanjenom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti“, kaže kardiolog Mustali Dohadwala za Parada, prenosi Danas.rs.

Omega-3 masne kiseline u lososu

Međutim, prema kardiolozima, jedna vrsta ribe posebno se ističe po blagodatima za zdravlje srca – losos. Tvrde da je ova riba najzdravija za srce zahvaljujući visokoj razini omega-3 masnih kiselina, a i sami je jedu nekoliko puta tjedno.

“Dokazano je da omega-3 masne kiseline snižavaju razine triglicerida, smanjuju vaskularnu upalu i smanjuju rizik od aritmija“, kaže kardiolog.

Kardiolog zaključuje: “Istraživanje je pokazalo da konzumacija ribe četiri puta tjedno ili više može smanjiti rizik od srčanog udara. Čak i samo dvije porcije ribe tjedno mogu smanjiti rizik od smrti kod ljudi kojima je već dijagnosticirana kardiovaskularna bolest“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!