'Plenković stavlja sve pod tepih, stvar je izmakla kontroli'

Vijesti 02. srp 201709:49 > 09:52
N1

Gosti emisije Točka na tjedan Nataše Božić bili su novinari Vlado Vurušić iz Jutarnjeg lista i Ivan Pandžić iz 24 sata.

Milan Bandić je dobro odigrao ovu situaciju s preimenovanjem Trga marašala Tita jer tko u Gradskoj skupštini može biti protiv imena Republika Hrvatska.

Vlado Vurušić: Ovo je populistički pristup Milana Bandića na koji smo navikli. Zašto mijenjati ime Trga maršala Tita koji je u svjetskim razmjerima priznati lider antifašističke borbe. Ovdje više nije samo pitanje Titovog trga nego što je sljedeće. Vidimo da Zlatko Hasanbegović želi biti na čelu Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, priča se o promjeni imena Masarykove ulice i nije mi jasno zašto. Ovo nije samo borba za ime trga jednog priznatom lidera, već da se obrane imena ulica koje su imenovane po ljudima koji su to zaslužili.

Ivan Pandžić: Bandiću su HDZ, Esih i Hasanbegović nužni za većinu u Gradskoj skupštini, ali pročelnici se moraju imenovati na javnim natječajima, no oni će biti oni koje Bandić odabere. Ovo je pokazalo bijedu politike jer je Bandić govorio da su licemjeri jer ne žele referendum o promjeni imena Trga i onda je on i sam to napravio.

Koja je pozicija HDZ-a i Plenkovića u svemu tome – preimenovanje Trga, ploča u Jasenovcu, postavljanje ploče ustaši Juri Francetiću..?

Vlado Vurušić: Plenković ne zna što bi s ovim, stvar je izmakla kontroli. Godinama se na stadionima izvikuje ‘Za dom spremni’ i to se opisivalo kao navijački folklor, pustilo se. Desnica je jačala, mi danas vidimo apsurd da na ploči Juri Francetiću piše da je antifašist, to je glupost. Plenković koji ima dobre veze u Europi zna koliku težinu ima antifašistički pokret u Europi koja leži na pobjedi u Drugom svjetskom ratu. Svi vole reći da smo bili na strani pobjednika, ali se ne govori tko je to omogućio. Ovo da je Francetić antifašist je apsurd. Sve je počelo od toga da je desnica postavila Bleiburg kao središnje mjesto hrvatske povijesti. Plenković samo stavi stvari pod tepih i čeka. On ima stav koji prolazi u javnosti ‘ja se ne bavim time, nego ozbiljnim stvarima’, ali to neće još dugo moći.

Stanje u SDP-u

Vlado Vurušić: SDP već dugo ne funkcionira kao socijaldemokratska stranka, Milanović se pokušavao prišmajhlati desnici i time samo gube svoje birače, a ne dobivaju nikoga. Nemaju ideju što i kako, i samo se bave unutarnjim sukobima. Oni se ne znaju postaviti oko imenovanja i ploča, osim govora Stazića koji uglavnom govori jedno te isto, ali je u pravu.

Davor Bernardić na društvenim mrežama komentira HDZ usred čekanja odluke o arbitraži, smijenio je Miranda Mrsića i Milanku Opačić, kako to komentirate?

Ivan Pandžić: Mislim da je Bernardić pobjednik, ali je to Pirova pobjeda. Bernardić očigledno ima stabilnu podršku i to će mu proći. Skrivaju podatak koliko su imali dužnosnika u Zagrebu prije ovih lokalnih izbora, a koliko imaju sad. Ja znam da ih je sada čak 205 manje. Ogroman je to pad, ne znam kako je na području Hrvatske. Pokazuje se da SDP nema rješenje i odgovore na lokalna pitanja. Ako SDP gubi i u manjim sredinama, pokazuje se da ne znaju napraviti ni kanalizaciju. 

Vlado Vurušić: Oni se konkretno nisu postavili ni oko afere Agrokor, ni oko arbitraže, oni su došli u situaciju da su doveli lijevo biračko tijelo u zrakoprazni prostor i nemaju stranku za koju bi glasali. SDP je u debeloj krizi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.