Domaći mljekari zahtjevaju transparentne oznake na mlijeku

N1

"Ukoliko se naše mlijeko bude kupovalo po ovako niskim cijenama, možemo staviti ključ u bravu", poručuju hrvatski mljekari okupljeni na sastanku s domaćim trgovačkim lancima.

Strani lanci nisu se odazvali sastanku. Mljekari žele zajednički marketing i transparentne deklaracije na policama kako bi se njihovi proizvodi što bolje plasirali.

Hrvatski mljekari proizvode onoliko mlijeka koliko pokriva 40 posto potreba domaćeg tržišta. Računica je jednostavna – još 60 posto nedostaje. Stoga, mlijeko i mliječni proizvodi u trgovačke lance dolaze iz drugih europskih zemalja. Uz nisku otkupnu cijenu mlijeka, razloga za ovaj manjak ima još.

“Naša populacija mljekara nestaje. Kad nešto nestaje onda to nije ugodno. U 12 godina, od nas 10 koji proizvodimo mlijeko ostao je samo jedan. Nemamo niti dovoljno proizvodnje, niti životinja nema više. Onda je tu pitanje zemljišta pa i fiskalne politike”, rekao je proizvođač mlijeka Miroslav Kovač iz PZ UPOCentar – Simentalac.

Mljekari žele da se na policama prodaje što više hrvatskih mljekarskih proizvoda, bilo to u domaćim ili stranim lancima. No, na sastanak s njima došli su samo predstavnici Konzuma i KTC-a Križevci. Od stranih ni traga.

Trenutna cijena mlijeka varira između 2 kn i 20 lipa i 2 kune i 40 lipa, ovisno o kategoriji kvalitete. Osim više otkupne cijene mlijeka mljekari traže i da se prikaže konkretna slijedivost tog mlijeka, da se zna što je zapakirano u tom mlijeku te predlažu da se akcije ne stavljaju na police tako često kao što su to do sada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.