Premijerove riječi povodom smrti Hrvoja Šarinića

Vijesti 24. srp 201711:28 > 11:43
N1

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković upisao se danas u knjigu žalosti otvorenu u Banskim dvorima, u povodu smrti bivšega predsjednika Vlade Hrvoja Šarinića:

„S tugom sam primio vijest o odlasku gospodina Hrvoja Šarinića, bivšeg predsjednika Vlade Republike Hrvatske. U iznimno zahtjevnim vremenima borbe za samostalnost, obranu i teritorijalnu cjelovitost zemlje, Hrvoje Šarinić dao je svoj aktivan doprinos u stvaranju hrvatske države.

Sudjelujući u političkom životu zemlje, i kao predstojnik Ureda prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te njegov bliski suradnik, gospodin Šarinić je u hrvatski javni prostor unosio znanja i vrijednosti formirane dugogodišnjim životom u inozemstvu.

Posebno će ostati upamćen po svojim mirotvornim i pregovaračkim zalaganjima te kao potpisnik Erdutskoga sporazuma 1995. godine, čime je započela mirna reintegracija Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

U ime Vlade i svoje osobno, izražavam sućut obitelji i prijateljima Hrvoja Šarinića, kojeg ćemo se s poštovanjem sjećati.“

Podsjetimo, u Zagrebu je u petak u Kliničkoj bolnici Sveti Duh nakon dugotrajne bolesti preminuo hrvatski političar Hrvoje Šarinić.

Šarinić je rođen 17. veljače 1935. u Sušaku. Nakon završetka gimnazije, 1952. upisuje Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Zagrebu, smjer mostogradnja. Po završetku studija odlazi u Francusku, gdje radi na izgradnji nuklearnih elektrana.

U politiku je ušao krajem 1989. godine i jedan je od osnivača HDZ-a. Bio je blizak suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a od kolovoza 1992. do travnja 1993. obnašao je dužnost predsjednika Vlade. Nakon toga je u nekoliko navrata obnašao dužnost predstojnika Ureda predsjednika.

Hrvoje Šarinić bio je i šef hrvatskog pregovaračkog tima za pregovore s pobunjenim Srbima, te je kasnije priznao da se deset puta tajno sastao sa Slobodanom Miloševićem. Obnašao je i poslove voditelja Povjerenstva Republike Hrvatske za odnose s UNPROFOR-om.

Potpisao je Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja i ugovorio izgradnju istarskog ipsilona s francuskom tvrtkom Bouygues.

Nakon Tuđmanove smrti i izbora održanih 3. siječnja 2000. godine, na kojima je dotadašnja oporba pobijedila HDZ i preuzela vlast, zajedno s Matom Granićem, Vesnom Škare-Ožbolt i Joškom Morićem izlazi iz HDZ-a i osniva Demokratski centar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.