Buknuo novi požar kod Splita, vatra prijetila kućama

Vijesti 24. srp 201715:13 > 23:19
N1

U ponedjeljak oko 21,20 sati buknuo je veliki požar u Klisu iznad Splita.

Splitski vatrogasci su opet na terenu. Prema informacijama kojim je naša reporterka Jelena Tešija raspolagala oko 23 sata, vjetar je razbuktavao vatru i širio požar prema Klisu, ali kuće nisu bile ugrožene.

Nešto kasnije vjetar je pomogao da se vatra prestane širiti u smjeru Klisa. Nedugo nakon toga počela je padati kiša te oko 23:45 sati više nije bilo otvorenog plamena, kiša je ugasila požar, javlja Dalmatinski portal.

Vatrogasci su istaknuli da intenzivno rade na gašenju vatrene buktinje, ali još ne mogu reći koliko će im trebati vremena da požar ugase.

Da je riječ o požaru većih razmjera dovoljno govori podatak da se vatra vidi čak i u nekim dijelovima Splita u kojemu puše i bura koja svakako ne pomaže vatrogascima.

U opasnosti bile kuće

S obzirom da vjetar širi vatru, jedno vrijeme u opasnosti su bile i kuće. Pucaju dalekovodi, kažu vatrogasci.

Uz vatrogasce, svoje kuće brane i stanovnici.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 potvrdio je da je na terenu oko 70 vatrogasaca s 20 vozila. Požar gasi Javna vatrogasna postrojba Split te dobrovoljna vatrogasna društva iz okolice Klisa.
“Ako bude bude potrebno, dovest će se dodatne snage”, kazao je.
“Idemo na to da se spriječi širenje vatre”, poručio je Tucaković.

Gori na Dinari, kod Drniša, iznad Tisnog, u Lećevici…

Visoke temperature na širem području Splitsko-dalmatinske županije na svom su vrhuncu, zbog čega vatrogasci gase nekoliko požara od kojih je najveći onaj na Dinari, doznaje se u ponedjeljak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Požar na Dinari planuo je još u subotu zahvativši uglavnom gustu hrastovu šumu, ali i travu, makiju te nisko raslinje na teško pristupačnom i miniranom terenu.
Iz splitskog vatrogasno-operativnog centra za Hinu kažu kako je popodne požarište “više nego aktivno”, na njemu se nalazi 30 vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Sinj, Trilj, Muć i Vrlika sa sedam vozila, a pomažu im i zračne snage, koje ne smiju gasiti na miniranom području. O silini požara, dodaju, dovoljno govori i činjenica da je vatra prešla i na teritorij susjedne Bosne i Hercegovine.

U sinjskom DVD-u navode da je dio vatrogasaca cijelo vrijeme raspoređen na Vrdovu gdje se nalaze vikend kuće, a tijekom noći dio ih dežura na požarištu. Neslužbeno se doznaje da je riječ o opožarenoj površini većoj od 4500 hektara, koliko je izgorjelo u požaru na splitskom području, kao i da je to područje minirano te ima puno poskoka.

Od nedjelje ujutro gori i u Lećevici, gdje su oko 14 sati stigla i dva airtractora Fire boss kako bi pomogli gasiteljima obuzdati vatrenu stihiju. Tamo gase vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Kaštela, Mladost, Zagora, a dio ljudi je raspoređen i na brdo. Gori hrastovina, trava i nisko raslinje.
Dva kanadera tijekom dana gase požar i na Visu, gdje nedaleko mjesta Rukavac gori borova šuma, a gase ga komiški vatrogasci.

Gori kod Drniša i Tisnog

Ministarstvo obrane priopćilo je kako su u ponedjeljak popodne četiri kanadera gasila požar kod mjesta Pokrovnik nedaleko Drniša odakle su, doznaje se, upućeni na novo požarište u Šibensko-kninskoj županiji, na brdu poviše Tisnog.
“Na požarištu između Pokrovnika i Pakova sela kod Drniša bila su četiri kanadera jer je baš bila smjena, a gašenje su nastavila dva. Izgorjelo je oko 20 hektara makije i niskog raslinja, a na terenu je trenutno 30 vatrogasaca“, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.
Kanaderi su s požarišta u Drnišu oko 17 sati upućeni na novo požarište na brdu poviše Tisnog.
“Požar gasi 25 vatrogasaca, a upućena su i dva kanadera koji čekaju da se isključi struja kako bi započeli gašenje“, doznaje se iz šibenskog Centra 112.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.