Kako je novac namijenjen Zagreb-Montaži završio u Agrokoru?

Vijesti 25. srp 201718:25 > 18:28
Franjo Tot

Četrdeset milijuna kuna, iznos koji je iz HBOR-a preko Zagreb-Montaže završio u Agrokoru, kratkoročna je pozajmica. U Nexus fondu kažu da su je odobrili jer je u tom trenutku to bio višak likvidnosti, a Zagreb-Montaža nije imala potrebu za novcem.

Kako je N1 u ponedjeljak ekskluzivno objavio, novac iz HBOR-a preko Zagreb-Montaže završio u Agrokoru, gdje je i ostalo 40 milijuna kuna. Riječ je o iznosu koji je Agrokoru posudila tvrtka Nexus ulaganja – riječ je o trgovačkom društvu kojeg je osnovao Nexus fond (jedan od tzv. fondova gospodarske suradnje) u kojem je jedan od ulagača i Republika Hrvatska, i to upravo preko HBOR-a.

Ta je priča počela u srpnju 2016. godine kada je Nexus fond – točnije njegov Povjerenički odbor u kojem sjedi i predstavnik HBOR-a – odlučio u tvrtku Zagreb-Montaža ulagati više od 50 milijuna kuna; kako bi se provela ta odluka Nexus fond je osnovao tvrtku Nexus ulaganje. Međutim, umjesto u Zagreb-Montaži većina novca je do kraja prošle godine završila kao pozajmica u Agrokoru. U kompaniju Ivice Todorića je u nekoliko mjeseci otišlo 47 milijuna kuna, i to uz kamatu od 6 posto. Od trenutka posuđivanja pa do kraha Agrokora od spomenutog je iznosa vraćeno tek 7 milijuna kuna.

Zašto je novac ulagača u Nexus FGS namijenjen Zagreb-Montaži otišao u Agrokor, za N1 objasnio je
Marko Makek, Član Uprave Nexus Private Equityja. Pojasnio je i iz kojih izvora su osigurana sredstva za pozajmnicu Agrokoru:

“Sredstva za navedenu kratkoročnu pozajmicu Agrokoru su kratkoročno plasirana iz sredstava koja su neodređenom vremenskom dinamikom trebala biti plasirana od strane Nexus ulaganja d.o.o., kao konvertibilne vlasničke pozajmice, Zagreb-Montaži d.o.o., a sukladno budućim potrebama na strani Zagreb-Montaže za takvim dodatnim sredstvima financiranja.

Kako u trenutku kada su sredstva plasirana Agrokoru kao kratkoročna pozajmica (kolovoz-listopad 2016.) nije postojala potreba za navedenim dodatnim sredstvima na strani tvrtke Zagreb-Montaža, navedena kratkoročna pozajmica je predstavljala klasično komercijalno kratkoročno upravljanje viškom likvidnosti na strani društva Nexus ulaganje d.o.o. Dakle, predmetnu pozajmicu Agrokoru u trećem kvartalu 2016. napravilo je društvo Nexus ulaganje d.o.o. (trgovačko društvo iz portfelja fonda Nexus FGS), u skladu sa zakonom, po tržišnim uvjetima i uz odgovarajuće instrumente osiguranja, a ne društvo Nexus Private Equity Partneri d.o.o. ili fond Nexus FGS. Valja razlikovati pravne osobe (Nexus Private Equity Partneri kao društvo za upravljanje, fond Nexus FGS, i društvo Nexus ulaganje d.o.o. kao ulaganje fonda), s obzirom da se na iste primjenjuju različiti pravni okviri, a miješanjem uloga se mogu donijeti pogrešni zaključci.”

Kada je Agrokor prestao vraćati dug, Zagreb-Montaža je, kojoj je Društvo u međuvremenu prepustilo potraživanja, pokrenula ovrhu, no stupanjem na snagu tzv. Lex Agrokora, ovršni postupak je prekinut:

“Tijekom prvog kvartala 2017. predmetno potraživanje prepušteno je Zagreb-Montaži d.o.o. Nakon toga, Agrokor je servisirao još dio obveza, a kada je prestao, budući da je plasman bio osiguran i zalogom na imovini, Zagreb-Montaža je pokrenula ovrhu i ishodila rješenje Općinskog suda o ovrsi nad udjelima koje društvo Dalmarina d.o.o., kao založni dužnik za predmetne obveze Agrokora, drži u društvu Konsolidator d.o.o., a radi naplate potraživanja do 40 milijuna kuna, pri čemu vrijednost kolaterala višestruko premašuje iznos potraživanja. Međutim, naknadnom primjenom „Lex Agrokora“ i na društvo Dalmarina d.o.o. (u 80% vlasništvu Agrokora) postupak ovrhe temeljem sudskog rješenja je prekinut i u tom statusu je i trenutno. Navedeni plasman predstavlja običan komercijalni posao. Svi ulagatelji i dionici su o tome obaviješteni čim je u travnju 2017. predmetni plasman prestao biti redovnim poslovnim događajem i kada je dobio izvanredni karakter primjenom Lex-a na Agrokor te time zaustavljanjem ovršnog rješenja.”

Vezano za prikriveno financiranje Agrokora, N1 saznaje i da je oko 29 milijuna kuna namijenjenih ulaganju u hotele Plat fond također posuđen Agrokoru preko društva KHA četiri d.o.o., koje je u suvlasništvu Nexusa. Više možete pročitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.